Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

DIÓMOTÍVUM AZ IPARMŰVÉSZETBEN

Iparművészetnek azt nevezzük, ha használati tárgyaink szépek. Természetesek és diómotívumúak.

Vázlat:
Iparművészet diófélékből
Diómotívum

Iparművészet diófélékből

Az ékszerművészet az igazi művészet. Mert alapanyagként a diót használja.

Feketedióhéjból készült kézelőgombot hordott Eisenhower amerikai elnök.

Arról nincs hír, hogy ingét, kabátját mivel fogta össze, pedig érdekes lenne. Amerikában készítik a dió-gombokat is, egy elnöknek elvileg nem okozhatott gondot a beszerzésük.

Félkész diógombok:

A feketedió-öv is összefogja a ruhát.

Fülbevaló feketedió-szeletből:

És ugyanaz, nyakláncként:

Mandzsúriai dióból:

Kínai nyaklánc és karkötő hebei dióból:

Nyaklánc-függő féldióból, bronzlánccal:

Ékszer dióhéjból: Teknősbéka-nyaklánc. Maga a béka cédrusfából készült, de a páncélja valódi dióhéj.

Christina Witz - nem vicc! - olyan dió-nyakláncokat készít, amelyeket nem kötelező nyakban hordani, felakasztva lakásdísznek is jók. Az elsőn emberi haj a virágok alapanyaga, a másodikon pedig lószőr. Áruk kb. 15.000 Ft/db, az előállítási költségük pedig szinte nulla, látjuk, felkerekítve egy eurócent.

A következő fülön- és nyakbanfüggőknek két közös jellemzőjük van. Hikoridióból készültek, másrészt a megmunkálás nagyobb részét, a művészi faragást mókusok végezték. Így igazán természetesek. A drágakövek is valódiak.

A dióhéj művészi faragásának tanulmányozásakor már láttuk, hogy kínai művészek milyen sok Buddha-fejet tudnak egy dióra faragni. De művészetük akkor ér valamit, ha a faragott dió praktikus is egyben. Ezért két felét szétnyitva szelencét is készítenek a művészi Buddha-faragványokból. Az elsőben nem tudom, mit tartanak, de a másik bizonyítottan tubákos. Igaz, azt nem Buddha, hanem sárkány díszíti.

Valaha az emberek összes használati és dísztárgya természetes anyagokból készült. Az alapanyag is, a díszítő motívum is a természet ajándéka volt. A legjobb iparművészek jelenleg is a természetességre törekszenek.

Tisztelt iparművész Kollégám, szerintem Ön is van olyan iparművész, mint Pierre Lussier.

Akkor hát miért nem készít Ön is hasonló diófatálat, mint ő? Ugyanúgy megkapná érte a 280 dollárt, mintha nem csak egy egyszerű diófa-darabot árulna, diófa-tál címen.

Még annyit se kell vele dolgozni, mint Susan Robertsnek a következő munkáival. Feketedióhéj-szeletekkel díszített, hosszúszálú fenyőtűből készült kosárkák, tálkák.


Fél feketedió-héjakkal díszített tálka, Judy M. Mallow munkája. A tálka alja feketedió.

Georgiana Barton következik.

Egy ilyen tálkához nem kell más, csak hosszú fenyőtű (ingyen van), egy szelet feketedió (szinte ingyen van), ügyes női kézimunka (ez képviseli benne az értéket), leheletnyi ragasztó (nem pénzkérdés), csekélyke viasz, kifényezni (ingyen is lehet szerezni). És eladható hétezerért. Az ár magyar forintban értendő, és nem tartalmazza az áfát.

Tisztelt munkanélküli Kolléganőm, hát nem megéri? A kézműves-piacon elkapkodják.

Azt mondja tisztelt Kolléganőm, hogy nem munkanélküli? Nem baj. Bármikor az lehet. De addig is készítsen dió-alapanyagból iparművészeti remekeket, és mihelyt kézhez kapja a felmondólevelét, már indulhat is a kézműves-piacra. Meglátja, jobban jár.

Vegyen példát a kínaiakról. Dolgoznak, ha kell, ha nem.

Kínai váza, száraz virágoknak. A váza teljes egészében dióhéj-szeletekből készült. Információs forrásom szerint kínai dió héjából, de információs forrásom nem diószakértő, annyira se, mint tisztelt szakértő Kollégám, vagy én. Ön is, én is ránézésre látjuk, hogy japán dió héja.

Ugyancsak dióhéj-szeletek adják a következő kínai népi iparművészeti tárgyak díszét is. Ha az előbb kételkedtem is, most már jobban hajlom annak elfogadására, hogy az alapanyag kínai. Annál is inkább, mert a technika jellemzően az. De fenntartom, hogy nem kínai dió, hanem Kínában termett japán dió. (A dióhéjon kívül papírból és lakkból áll a váza, a lámpa, a doboz.)

És minél jobban tanulmányozom a kínai dió-iparművészetet, annál többet tudok róla. Ma már azt is tudom, hogy ilyen dióhéj-tárgyakat a délkínai Jünnan tartományban is készítenek, nemcsak Északkelet-Kínában. A következő kép is ilyen dobozkákat mutat, és bár nem látszik rajtuk, a rendeltetésük is egyértelmű. A legnépszerűbb kínai szellemi játék, a go fehér és fekete korongjainak tárolására szolgálnak.

Egy gömbölyű váza:

Ezek apróságok voltak. De tudjuk, Kína mindenben a legnagyobb. Még a kínai dióhéj-vázák készítésében is. A rekordot most hitelesítik:

Nemcsak a legnagyobb, a legszebb is Kínában van. A legszebb, sárkányos dióhéj-műalkotás.

Nemcsak a legszebb, a legveszélyesebb is, a tigrincses.

Ma már jönnek hírek a Jünnanban kiépült dióhéj-kézműiparról. Komoly iparról van szó.

És kereskedelemről.

És művészetről.

Ha alapanyagként a kínai dió héját el is vetettük, a mandzsúriai dió már számításba jöhet, mert abból is készítenek természetes ékszereket.

Vagy akár képkeretet.

Mégis világszerte leginkább a feketedió héját vágják fel erre a célra. Pedig nem olcsó. Egy százas darabja, ha az interneten rendeljük. De ékszernek megéri.

A dióhéj szeletelésének munkája a következő képeken látható.

Persze, van az úgy, nyilván, hogy úri kényelmünket nem akarjuk feladni, és drága időnket feketedióhéj-szeletelésre pazarolni. Egyszerűbb, ha megvesszük az iparművészeti alapanyagot. Sorrendben 9 $, 7,5 $ és 3 $ az ára 10 dkg feketedió-szeletnek. Plusz szállítás Amerikából.

Jobb ötletem van. Hazai feketedió fák összegyűjtött termését szeleteljük fel magunk, és kínáljuk a fenti árak feléért. Elég nekünk kilónként 9000 Ft az első osztályú szeletekért. A vevő is jobban jár és mi is.

A felszeletelt feketedió-héjból ha karácsonyfadíszt akarunk készíteni, ki kell fúrnunk. Így:

Ha kínai mintára váza, tál, stb. a munka célja, akkor a szeleteket ragasztanunk kell. Így:

Nem fog a ragasztó? Drótozzuk! A végeredmény nemcsak tál, kosárka is lehet.

Xénia Szolodova mandzsúriai dió héjából készít ilyen tálakat, 650 rúbelért darabját.

A következő díszeket John Lucas készítette, de akár mi is tudnánk hasonlót.

Hogyne tudnánk! Az amerikai feketedió héjának szelete a hazai népi kultúrában is megtalálta a maga piaci szeletét (hogy képletes legyek). Tessék csak megnézni - bármikor - a hortobágyi hidi vásárt! Autentikus, hazai népművészetként kínálják a Hortobágyon soha nem látott feketedió-ékszereket.

Tisztelt piacozó Kollégám, van egy ötletem. Vásárolja fel a hortobágyi hidi vásáron a feketedió-szeleteket, és akasszon rájuk kulcskarikát, és többszörös áron adhatja tovább, bármelyik piacon. No, ugye, érdemes volt idáig elolvasni a dióskönyvet?

Nem is kell tovább olvasnia. Már megérte! Drága a feketedióhéj-szelet Magyarországon? Rendeljen Amerikából, nagy tételben. És kiegészítésként megfásodott hikoridió-burkot is. Nézze csak, milyen egyedi apró játékocskák készíthetők belőle! Csak fantázia kell hozzá.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább