Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diós csendéletek

Jól mondja tisztelt diós Kollégám, hogy minket nem érdekelnek a festők. Minket csak a dió érdekel. Az, hogy hogyan látják a művészek a diót.

Ezért azokkal a diótémájú festményekkel, rajzokkal, akvarellekkel kezdjük, amelyeken a dió a főtéma.

A dióérés szezonjában a burkos dió a főtéma. Figyeljük meg, mennyivel több festő dolgozik nyár végén egy diófa alatt, mint mint télen. Alexandra Laske olajfestménye: Dió

Milyen is egy dió? Pontosan olyan, ahogy egy aprólékos japán festő elénk tárja. Jól nézzük meg, a többi műalkotás elnagyoltabb.

Kép helye

Thed Dudeson rajzán jóval egyszerűbbnek tűnik.

Kép helye

C. Markusnak csak egy diórészlet erejéig futotta a türelme.

Kép helye

Myriam Rolland is hogy elsiette!

Kép helye

Norine Kevalics csak néhány ecsetvonással jelzi a diót.

Kép helye

Meredith Bergmann egy gondolkozó diót rajzolt nekünk.

Kép helye

Törjük csak meg, milyen lehet belül? Alekszandr Andrejev, Tatjána Amelina már a dióbelet is mutatja.

Kép helye Kép helye

Mutatta volna R. van der Zander is, de neki aszott dióbél jutott. Julie Auzillon már csak az üres dióhéjat találta.

Kép helye Kép helye

És a feketedió milyen lehet, ha megtörjük? Jennifer Datcuck faszénrajza és Randy Burns olajfestménye mutatja.

Kép helye Kép helye

Egy darab dióbelet a legnehezebb visszaadni. Méhes Balázs csak az irányt mutatja: valahogy így tessenek dióbelet rajzolni. Elizabeth Perry néhány vízfesték-pöttye is inkább csak a hangulat megteremtésére jó. Igazi, tökéletes rajzzal, festménnyel még nem találkoztam. Tisztelt műkedvelő Kollégám, itt van tere az érvényesülésnek!

Kép helye Kép helye

Két dióból már kompozíció állítható össze. Ez már szépművészet. Az első, kétdiós kompozíció Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg, Suzanne Stephan olajfestménye. A másodikat meg is vehetjük, Snježana Vidovićtól, Szlovéniából. Rebecca Mazur csak úgy odavetette a két diót. Méhes Balázs se dolgozta ki, az ő célja csak oktatás volt.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Mi van, ha a két dióból egyik sem igazi dió? Erre is van példa, Robert A. Sloan pasztellképe: Burkos feketedió és pekándió

Kép helye

Dehát a két dió se mindig kettő, ugyanúgy lehet másfél, mint két és fél.

Marta Radziejewska csak satírozgatott másfél diót, Bernd Wiedermann pedig aprólékosan kidolgozta (akvarell és gouache).

Kép helye Kép helye

Michael Schröder három darabban tesz elénk két diót.

Kép helye

Katherine Helsing két és félnél hagyta abba, ő viaszkrétával dolgozott. Biztosan ott fogyott el a krétája.

Kép helye

A két és feles súlycsoport érmeseihez érkeztünk. Őrájuk szavazni is lehet, az emelt díjas sms árát bankszámlámra kérem utalni. Csak annyit kell beütni: 2,5. Ők már értékelést is megérdemelnek. Marvin Bove diói szinte tapinthatók, kellemesen simulnak a kézbe. Danielle Kalkofen diói pedig alakjukkal tűnnek ki, azzal, ahogy harmonizálnak egymással.

Kép helye Kép helye

A többdiós kompozíciókat már nyugodtan nevezhetjük csendéletnek. Kicsit szokatlanok a csendéleteket ismerő és kedvelő nagyközönség számára, mert ezeken a képeken csak diók és csak diók vannak. Dehát mit csináljunk, fogadjuk el, hogy alkotóik az adott ihletett pillanatban éppen ezeket a diókat tartották a legszebbnek, megörökítésre valónak. Én például tényleg nem vagyok egy nagy művész, de magam is így próbálok festeni, mint Patrick Lodwitz. Lefényképezem a témát, és otthon, nyugodtan, aprólékosan ráérek kidolgozni. Ezt a módszert ne tessék lekicsinyelni, egy igazi nagy művésztől tanultam, a nevét nem akarom azzal lejáratni, hogy magammal hozom összefüggésbe. Szolnok megye egyik városának híres festője. Persze, én olyan művész se vagyok, mint Patrick Lodwitz, pláne mint - most majdnem kimondtam a nevét.

Kép helye

További ismeretlen nevű, diós csendéletet alkotó festők művei:

Kép helye Kép helye

A legrégebbi, csak diót tartalmazó csendélet szerzőjét név szerint is ismerjük. Antonio de Pereda Csendélet diókkal című olajfestménye 1634-ből való.

Kép helye

Szerintem a két legjobb ebből a sorozatból Robert Reynolds színes ceruzarajza és Evelin de Boer akrilképe.

Kép helye Kép helye

Már Scott Shellström ugyancsak akrilképe túl nyomott hangulatú számomra. Mint a new-york-i Webster kiadó és nyomda diót ábrázoló fametszete az 1800-as évek végéről, amikor a képek még feketék voltak.

Kép helye Kép helye

Pedig a diós csendéleteket lehet színesen is rajzolni, festeni.

Természetes barnán, mint a japán festők. Tamotamo japán diókat festett, egy másik, ismeretlen japán művész pedig szívdiókat.

Kép helye Kép helye

Zölden, mint Marilena Pistoia, Adriana van Zoest, Henk Helmantel, Alekszej Szuszol.

Kép helye

Kép helye Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye

Ez utóbbiak tényleg szépek voltak. De lehet olyan rondazöld is, mint amilyent Christof Kindlinger tud. Kindlinger művész úr biztosan NDK-s volt. Abból gondolom, hogy abban az átkos időben rendeztek a mi városunkban egy kiállítást egy kárpátaljai festőnek. Amikor a kiállítás végén megkérdeztük a művész urat, hogy szépek, szépek a képei, de miért használt annyi lila színt, azt válaszolta, hogy őnáluk csak lila színű festéket lehet kapni. Mert a vad zöld a tervgazdálkodás rendszerében az NDK-nak jutott.

Kép helye Kép helye

De a dióhoz a piros szín is ronda, láthatjuk Marleen van Engelen képén.

Kép helye

Legyen természetes, mint Benno Noll akrilképén, vagy egy kicsit elkent, mint Holger Bogen csinálta.

Kép helye Kép helye

Adam Cope, akinek életútját már az előző fejezetből ismerjük, annyira megszerette a természetes diószínt, hogy krumplit és földimogyorót is diószínre festett. Ezeket nem mutatom, mert nem diók. Diós képet négyet is festett egyszerre. Száz euróért bárkinek fest hasonlót.

Kép helye Kép helye

Dirk Becker is csak egy kis hangulatot teremt, Rien Jansen tán még azt se. Rám legalábbis nem hat.

Kép helye Kép helye

Az oroszok kosárban, tálban tartják, és abban festik a diót, mint Csernov és Irina Csevereva.

Kép helye Kép helye

Vagy csak a szalvétán, mint az ukrán Aszja Vitaljovna Tretyakova.

Kép helye

Vagy csak egy darab összegyűrt papíron, mint Elena Zarubina. Vegyes technikával készült festményének címe: Egyszerű csendélet.

Kép helye

És el is feledkeznek a körítésről, és csak a diót festik. Mint Larissza Puhanova olaj- és temperaképén.

Kép helye

Most pedig egy olyan, kínai diós csendélet következik, ami nem igazán jó. Legalábbis olyan kritikát kapott egy kínai művészeti weblapon, amit itt nem merek leírni. Ahhoz nem tudok eléggé kínaiul. Csak annyit értek belőle, hogy elnagyolt, és még csak be sincs lakkozva. Hallatlan.

Kép helye

Mert van jobb kínai festmény is, ha jól tudom fordítani, Shang Huo Chai festménye, de ebben ugyanúgy nem vagyok biztos, mint a mű címében, ami talán Festékrétegek lehet.

Kép helye

Mi a diós festmények tanulsága? Ami Candela rajzának címe is: A világ egy dió.

Kép helye

A végére egy faszénrajz, erről a legjobb, ami elmondható, hogy lengyel eredetű, és a művésznő keresztneve Zuzanka. És ezzel minden jót elmondtunk róla. Reméljük, Zuzanka egyszer felnő, és megtanul rajzolni.

Kép helye

És most ellent kell mondjak Candelának, a világ nem csak dióból áll. A következő festményeken, rajzokon más is van, mint dió. Nézzük meg, milyen motívumok illenek a dióhoz.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább