Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Fegyverek diófából

A diófa és a fegyverek együttes története önálló tanulmányt igényelne.

Például így: Kezdetben vala a diófanyelű kőbalta.

Persze, az emberek azelőtt is ölték egymást, de hogy mivel, annak nem maradt fenn tárgyi emléke. Fegyvere azóta van az embernek, amióta a diófát meg tudja faragni.

A diófanyelű balta természetesen sokat szelídült, manapság már csak a baltás gyilkosok használják rendeltetésszerűen.

Ezek a baltanyelek orosz díszbaltákhoz készültek. Az első kaukázusi diófából, azt hiszem, azerbajdzsániból, biztosan nem örményből, a másik a déli Uralból származó diófából készült.

Kép helye

Az orosz balták hazai megfelelője a fokos. Diófanyéllel, természetesen. A magyar történelem állandó eszköze volt, a viták eldöntésére használták.

Kép helye

Az ókori seregek fő fegyvere a diófából készült lándzsa volt. A harcosok azzal döfték le egymást. A hegye lehetett valamilyen keményebb anyag, de a fája diófából volt az igazi. Itt is van egy, csak a hegye hiányzik.

Kép helye

És nyilazták is egymást az ókoriak. Az íjnak rugalmasnak kellett lennie, erre a diófa a legjobb.

Kép helye Kép helye

Aztán, ahogy az ókor a középkor sötétjébe fordult, aki csak tudott, várakba húzódott a támadók elől. A palánkvárak nem diófából készültek, arra ez a nemes fa túl drága, de annak a cölöpvárat ostromló szerkezetnek a makettje igen, amivel ostromolták. Működési elve igen egyszerű, néhányan beültek a kocsiba, a többiek pedig a palánkvár falához tolták a kocsit. Ott aztán beugrottak a várba, és mindenki azt ölt, akit látott.

Kép helye

A kívülmaradtak pedig katapultokkal folytatták az ostromot. Ilyenekkel, mint ezek a diófa-makettek.

Kép helye Kép helye

A középkorban diófából készítették a számszeríjakat, majd később a pisztolymarkolat és a puskatus kizárólag diófából készült.

Kép helye Kép helye

A számszeríj annyira remek találmány volt, hogy továbbfejlesztették. Íjpuska-szerű ostromszerkezeteket készítettek. Eredeti példányt nem tudok mutatni, de a makettje - diófából faragva - itt van.

Kép helye

Kép helye A faanyag szépsége miatt mutatós vadászpuskák készítésére előszeretettel használják. De nemcsak a szépsége miatt, hanem szilárdsága miatt is, főleg azért, mert nem hajlik. És nemcsak vadászpuskákat, egyéb fegyvereket is gyakran készítenek belőle. Ebből a szempontból a két világháború kész katasztrófa volt Európa diófaállománya számára.

De korábbi időkre is visszatekinthetünk. Napoleon uralma alatt a francia diófaállomány 12000 db-bal csökkent, mert a hadseregnek ennyi pisztolymarkolatra volt szüksége. (Akkor még hosszú pisztolyokat használtak.) Barbár egy ember volt az a Napoleon. Még az élő fába is belekötött.

Napóleon ellenfelei se kímélték a diófákat. Angliában ekkor tűnt el Carshalton, Leatherhead és Marden Park in Surrey vidékéről az összes diófa, mert mind kivágták pisztolykészítés céljára.

A diófából készült fegyverek a magyar hadseregben is rendszeresítve voltak. Erről tanúskodik az alábbi bárgyú (nem elírás, nem tárgyú) katonavicc is, ami a katonaviccek szokása szerint akár igaz is lehetett. Fogadjuk el igaznak:

"Az őrmester azt kérdezte az újoncoktól, hogy miért van diófából a puskatus.
- Azért, mert keményebb, mint a többi fa - mondta az egyik.
- Nem - válaszolta az őrmester.
- Mert rugalmasabb.
- Nem azért.
- Mert az jobban fénylik.
- Fiúk, nektek még igazán sokat kell tanulni. Azon egyszerű oknál fogva használják a diófát, mert az van előírva a Szabályzatban."

Erről beszéltem az imént, a hosszú pisztolyról. Ugye, milyen jól néz ki? Nem csoda, hogy akkora divatja volt a napóleoni háborúk alatt.

Kép helye

Ma is készül hosszú pisztoly, a légpisztoly.

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

De túlléptünk a hosszú pisztolyok korán, felgyorsult világunkban már nincs idő a hosszú pisztolyt előhúzni, annyi idő alatt hat golyót is kaphatunk. Colt, 1860:

Kép helye Kép helye

Egy kis bevezetés következik az antik diófafegyverek világába, amelyekből autentikus mintát nyerhetünk saját fegyverünk készíttetéséhez.

Az antik diófapuskák listája, tudom, nem teljes. De én csak ezekről tudok.

Közönséges orosz vadászpuskák:

Kép helye

Nem nagyon értek hozzá, talán leginkább M-44 típusúak.

Kép helye

És két különlegesség: Tigrisvadászatra csakis tigriscsíkos fegyverrel illik elindulni. Úgy stílszerű. Különben kinéznek minket a dzsungelből.

Kép helye

A legszebb diófa-puskatust a végére hagytam. Anatolij Kravcsuk munkája, 2010-ből, Jaltából. Ezüst- és csontberakásos.

Kép helye

Valami ilyesmit kéne nekünk is készíttetnünk.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább