Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Diófaasztalok

Kezdjük tehát az ebédlőasztalokkal, amint ígértem.

Legjobb, ha az ebédlőasztal is masszív diófadeszkából készül. Nem kell, hogy az asztal széle egyenes legyen. Lehet ovális, csücskös, vagy elágazó. Fő a természetesség. Ha elágazó törzsű diófából készíttetjük, az ággyal is harmonizál.

Kép helye Kép helye Kép helye

Csak görbe asztalok kaphatók? Dehogy! Egyenes embereknek egyenes vonalvezetésűt ajánlok.

Egyenes Kép helye

Egyszerű embereknek pedig egyszerűt. Mint amilyen ez az egyszerű japán diófa-asztal.

Japán Kép helye

És van még egyszerűbb japán diófaasztal, tömör diódeszkából, ami mellé szék se kell.

Japán Kép helye

Gyerünk vissza a világ túlsó feléről. Úgy kerek a világ, ha az ebédlőasztalunk is az. A következő diófaasztal Angliában készült, bizonyos László nevű asztalos műhelyében. Asztallapja diógyökér-borítású.

De vigyázzunk! A lap szegélyén körben valami más faanyag is szerepet kapott.

Hát, semmi se tökéletes, még a diófaasztal se.

László Kép helye László Kép helye

Tekintsünk be az asztalosműhelybe. Rendelésünknek megfelelően már készülnek az újabb diófa étkezőasztalok. Szinte kész is vannak. Egyenesvonalú is, amelyik nem a vonalvezetésével, hanem finom kidolgozásával tűnik ki, és egy természetes diófatörzs hatású is, azoknak, akiknek természetük a természetesség. (A tábla repedéseit összefogó kapocs is természetes anyagból, mahagóniból készült.)

Kép helye Kép helye Kép helye

Nem az asztalosmester hibája, de vannak olyan diófa-asztallapok, amelyeken akkora a repedés, hogy már a mahagónikapocs se fogja össze. Mit tehet ilyenkor az asztalos?

Ne törődjön a repedéssel, hanem készítse el azzal együtt az asztalt. Különösen akkor, ha így bagolymintát kap műve.

Kép helye

Igaz, az ebédlőasztal így már nem fog elbírni nagyobb lakomákat, de arra a célra rendelhetünk masszív, feketedióból készült étkezőasztalt. A műhelyben már készül, szinte kész is.

Kép helye

Díszebédhez díszasztal jár, intarziaberakású, oregoni dióból.

Kép helye

A további ebédlőasztalok helytakarékosság okán a diófabútorok raktárába kerültek, hogy kíméljem tisztelt Kollégám türelmét. Onnan kattintással kinagyíthatók.

No, jó, ezek voltak az ebédlőasztalok. De mit csináljunk, ha vendégünk nem akar ebédelni? Erre is van megoldás, húzzuk szét diófából készült kínáló-szettünket, és arról kínáljuk. Fogadjunk, hogy vendégünk nem fogja tovább kínáltatni magát.

Kép helye

A diófa-ebédlőasztal mellé diófa-tálalóasztal dukál. Mint ez a borsómintás angol asztalka.

Kép helye

Az ebéd utáni kávét diódeszkából, diógyökérből készült kávézóasztaloknál ihatjuk meg.
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ugyancsak az ebéd utáni kávézásra jó a diógyökér-furnérral díszített asztal is.

A kisebb asztalokat már nyugodtan készíthetjük diófurnérból, azoknak nem kell annyira masszívaknak lenniük.

Kép helye

A következő asztal is diógyökér-furnéros, már valóban nem alkalmas étkezésre, mert nem masszív, még a lába is hajlik. Igaz, nem mind a négy. De azért dekoratív. Nehéz leveses vagy húsos tálat ne tegyünk rá. De azért praktikus. Például a lapja is felnyitható. Ha nincs rajta levesestál.

Kép helye Kép helye Kép helye

Az ilyen, felnyitható lapú, tárolórekeszekkel ellátott asztalokat nevezték munkaasztaloknak. Mint amilyen ez a III. Napóleon stílusú diófaasztal.

Kép helye Kép helye Kép helye

Pedig az az igazi munkaasztal, amin tényleg dolgozni kell. Például dagasztani. Ezt a nehéz munkát más nem bírja, csak a diófából készült dagasztóasztal. (Meg a pék.)

Kép helye

És még millió változata létezik a diófa-asztaloknak.

Először a lábát nézzük. Számoljuk csak: egylábú, kétlábú, háromlábú, hatlábú, nyolclábú, tízlábú, és van lábatlan, vagyis nullalábú. De ha nincs lába, görgője még lehet. Kattintással megnézhetők.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Az is érdekes, miből van a diófaasztal lába. Diófaágból, feketedió-gyökérből.

És van egy sor állatlábú is: kutyalábú, lólábú, póklábú, hattyúlábú, flamingólábú, szarvasagancs-lábú.

A következő sor oroszlánlábúval kezdődik. Aztán egy ugyancsak állatlábú jön, de annyira stilizált, hogy zoológiailag meghatározhatatlan, milyen állatról van szó.

Békalábú is van, amelyiknek a lapján még egy kövér békacomb is ugrál. Hogy le ne ugorjon, a faragott asztallapra még egy üvegtetőt is adnak.

Van annyi, mint égen a csillag. Jut eszembe, itt van a csillaglábú is. A fémlábúról és az oszloplábúról nem is beszélve. Csak botlábú nincs.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ne nézzük tovább az asztal lábát. Milyen diófaasztalok vannak még?

Kisasztalokat, szalonasztalokat mindenki ismer, vagy ha nem, tekintsen be a diófabútorok raktárába. Ott még néhány speciális diófaasztalt is láthat. De fontosabb a használhatóság, mint a szépség, mert jó, jó, szépek a diófaasztalok, de ha már megvannak, valamire használnunk is kell őket.

Van olyan diófaasztal, amelyiknél csak tárgyalunk, másikon csak dolgozunk, a következőn rajzolunk, megint másikon varrunk. Az utolsón órát javítunk.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ezek voltak a munkaasztalok.

Félre a munkával, már eddig is többet dolgoztunk, mint amennyi egészséges, jobban tesszük, ha a diófaasztalok mellett szórakozunk. A szórakozásunk igazán megér egy-egy külön asztalt. Például ezen az asztalon csak sakkozni szabad.

Kép helye

A többin kártyázunk, játszunk, olvasunk, öltözködünk, fésülködünk, tálalunk. A legkedveseb a két legutolsó, a szüreti asztal, amit csak szüretkor teszünk ki és a borozó asztal.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye
Kép helye Kép helye

Külön asztalon tartjuk a gyertyát, és van egy, amin csak féldrágaköveinket tartjuk. Legkedvesebb asztalunknak pedig nevet adunk. A következő sorban az utolsót úgy hívják, hogy lowboy. (Nem azonos a cowboy-jal.)

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Végül van még egy, hogy bámulják csupán:

Kép helye

És egy-két egzotikus diófaasztal. Például a kínaiak.

Kép helye

Léteznek egészen speciális diófaasztalok is. Például tömjénező (nem tévesztendő össze az öntömjénezéssel) asztalok Kínából, az 1700-as és az 1800-as évekből.

Kép helye Kép helye

Egy oltárasztal, egy tömjénező asztal és egy festőasztal, ugyanabból a korból, ugyancsak diófából. Ezeket mondják hosszú asztaloknak.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Most pedig a legértékesebb kínai diófaasztal következik. A régiségkereskedő, Li úr szerint ugyancsak 18. századi, és ugyancsak oltárasztal. Mérete és díszítettsége viszont egyedülálló.

A szóbajöhető diófaasztalokat végignézve gondolom, tisztelt diófabútor-vásárló Kollégámnak már van elképzelése, milyen asztalt fog venni. A választást megkönnyítendő közlöm, hogy ez az asztal több mint 6 millió Ft-ot ér. Plusz szállítás. Plusz biztosítás. Plusz vám. Plusz áfa.

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye

Van a kínai diófaasztal-kínálatban szebb is, olcsóbb is. De sajnos, jelenleg nem eladó.

Pedig ilyent kellene venni. Nem baj, majd figyeljük a kínálatot, és ilyen szépet keresünk.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Kasmíri Kép helye Jobbra helyi motívumokkal faragott diófaasztal látható Kasmírból, amely kígyóformában Kasmír helyi jellegét ábrázolja, az egymásba fonódott, mégis egymásnak feszülő muzulmán-hindu ellentétet. Allah vagy Buddha a megmondhatója, miért marják egymást.

Jogos a felvetés, tisztelt asztalnál ülő Kollégám, hogy teljesen leültünk, leragadtunk a diófa-asztaloknál?

Nem, már a végére értünk, a határán vagyunk. Nemcsak a türelmünknek, hanem a diófa-asztaloknak is.

A művészet határára érkeztünk. Leo Sharkey műve következik, aminek a címe: Asztal vagy pad? Mindegy, hogy mi, diófa.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább