Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Biedermeier

A diófabútorok újabb korszaka a biedermeier.

Az utolsó, egyben a legnagyobb klasszicista bútorstílus, amely 1815-tól 1848-ig tartott, de hatására máig készülnek biedermeier bútorok. A legközelebb áll hozzánk, nemcsak német és osztrák eredetét tekintve, hanem vonalvezetésében, a letisztult, egyszerű, praktikus formákban is. Meg kell adni, a maga korában hihetetlenül előremutató, korszerű stílus volt.

A bútorstílusok történetében egyedülálló, hogy egy csúfnéven nevezett stílus a legnagyobb karriert fussa be, és a biedermeier stílusú bútorok vevői önként vállalják a stílussal járó lekicsinylést. Talán a biedermeier stílusban készítették a legtöbb diófa-stílbútort.

Ideállítottam példának egy négyajtós biedermeier könyvszekrényt, a többi szekrénynek a bútorraktárban jutott hely.

A titkokat rejtő szekrény a szekreter, a fiókos a smizett, a kicsike a trümó.

Tálalószekrény és négy komód. Diófa-anyaggal furnérozottak.


Mi másra is lehetne tálalni, mint egy praktikus, kihúzható, diófurnéros ebédlőasztalra.

Egy rendes polgárember - például Meier úr - otthon is dolgozik. Biedermeier ebédlőasztalához biedermeier íróasztal vagy írószekrény illik. De csakis diófából, mert az jelzi az értéket.


Bieder Meier úr felesége pedig biedermeier diófa-varróasztalon dolgozik.

Ha elfáradnak, biedermeier karosszékben, fotelben, heverőn, szófán vagy kanapén pihennek.Hogy ezek a biedermeier kanapék, heverők, szófák mennyire egyformák!

És nézegetik biedermeier virágtartójukat. Mert művészi.

És nézegetik magukat is, mert van biedermeier stílusú piperetükrük.

A biedermeier hazai stílus is. A következő egyajtós magyar biedermeier szekrény, amely diófából, diógyökér és jávorfa berakással készült 1840-1845 között, Steindl Ferenc műhelyéből került ki, mellette egy biedermeier könyvszekrény, alattuk két ruhásszekrény.


Neobarokk

Már megint itt tartunk, a barokknál. Amint a célszerű, szép és egyszerű reneszánsz stílusra a barokk volt a reakció, úgy a célszerű és szép biedermeierre a neobarokk. (A reakciósok már csak ilyenek. Bonyolultak.)

Itt egy nádberakásos neobarokk diófa-ülőgarnitúra 1880-ból.

Neobarokk bútorokat még a közelmúltban is gyártottak, például az egri Agria bútorgyár is. Valahai főnököm is hozatott az irodájába egy megszólalásig ugyanilyen tárgyaló-dohányzó-ivó (az utóbbin a lényeg) asztalkát. Hogy ennek az asztaltípusnak milyen keletje volt! A Szovjetunióban a Krim-félszigeti jaltai kastélyba is beállítottak egyet, a régies hatás kedvéért. Szép kis asztalka.

Ez a díszesebb testvére 1880-ban készült, Franciaországban.

És itt a kistestvére, valamint a nagytestvére, a neobarokk íróasztal.

Neobarokk diófa-asztalok és ülőgarnitúrák.

Két neobarokk diófa-komód. Az első szép:

A második pedig holland. Ez arról is látszik, hogy a magyar tulipántos diófaládára hasonlít.

Diófa-smizettet neobarokk stílusban is készítettek.

Sőt, vitrint és vitrines szekrényt is.

Neorokokó

A diófa anyagát a neorokokó bútorstílus se nélkülözhette. Komód neorokokó stílusban 1850-ből:

Neorokokó székek diófából:

A neorokokó bútorok legérdekesebbike az angoloknál és az amerikaiaknál használatos window-bench (ablak-pad?), amit az ablak elé helyeztek, és attól függően ültek egyik vagy másik oldalára, hogy a szobában vagy az utcán történt-e érdekesebb esemény. Az itt mutatott képtől eltérően átfordítható támlával is készítették. Ez itt egy 19. századi amerikai darab. Diófából.

Neorokokó karosszék és hintaszék:

Két kanapé 1860-ból:

Ami már több a soknál a diófából készült ülőalkalmatosságok körében, az az olyan ülőgarnitúra, amiben bőven ven szék, karosszék, szófa, kanapé. Hát, nagyon nagy szalonban fér csak el. A stílusa neorokokó ugyan, de ez már a gyárszerű termelés terméke.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább