Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Sport, szabadidő, játék

Sportszerek, játékok diófából az igaziak. A többi hamisítvány. Tessék megnézni bármelyik amerikai kosárlabda- vagy más sportcsarnokot. Padlója diófából készült, a mi diónk amerikai rokonainak fájából, hikori-faanyagból. Most pedig nézzük meg egyenként, sportot szerető és játékos kedvű emberek mi mindent készítettek e témakörben diófából.

A legigazibb sport a sakk. Mert azt tornáztatja, amit egyetlen más sport se, a kis szürke agysejteket.

Amire a legnagyobb szükségünk van, mert mindannyiunknál az a leggyengébb. Ezt már a régi arabok és törökök is tudták, ezért készítettek diófából sakktáblát.

Manapság már a diófa-sakktábla se a régi. Felerészben világosabb faanyaggal, például juharral hamisítják.

No, itt látszott, amit mondtam. Némelyeknek olyan gyenge a szürkeállománya, hogy a bábokat se tudják a sakktáblára felrakni. Olyan nehéz megjegyezni? Bal kezünknél fekete kockával kezdődik a tábla, jobb kezünknél világossal. A vezér a saját színén áll, a király az ellenkezőn. Így a világos királynő a király balján áll, a sötét a jobbján.

Tényleg többet kéne sakkozni. És sakkozás közben diót rágcsálni. Az az agy doppingja.

Ha sakkozunk, válasszuk a sötét bábok vezetését. Azok állnak közel - no, nem az egyéniségünkhöz, hanem - a szívünkhöz, azok feketedióból vannak.

További szellemi játékok, diófa-alapon: madzsong, ostábla, malom.


Tisztelt kártyás Kollégám tudja, mi az a cribbage? Ha nem tudja, közölhetem, hogy én se. Valami kártyaféle. Mindenesetre ilyen diófadeszka kell hozzá:

Labirintusok diófából:

Üljünk csak nyugodtan az asztalnál, és rakosgassuk a diófa-puzzle darabjait, amíg egy formás békát vagy cethalat nem kapunk. Ahogy sikerül.

Ki se mozduljunk, ha sportolni akarunk. A diófából készült biliárdasztal helyben van. Az első egy közönséges, alagsori, a második viszont valódi Bentley típusú. A harmadik a különleges, antik darab, kaukázusi diófából. (Az se másféle diófa, mint a mi diófánk, csak a sanyarú körülmények miatt a faanyaga sokkal görbültebb, rajzolatosabb.)

Ez egy régi típusú biliárdasztal volt, erre még nem építettek dákótartót. Hanem diófából készítettek külön dákótároló szekrényt.

De aki gazdag, - itt most a tényleg gazdagokra gondolok, - az együtt is megveheti a sznúkerasztalt a kelléktároló szekrénnyel.

Ha kimozdulunk a szobából, akkor se kell, hogy fárasszuk magunkat sportolás ürügyén. Menjünk diófából készült lovaskocsival.

Hova menjünk diófahintóval? A legközelebbi pubba, ahol diófából készült dobónyíllal nyerhetünk egy pofa sört. Ez az igazi sport.

Vagy menjünk diófahintón a legközelebbi kaszinóba, ahol diófából készült rulettkerékkel nyerhetjük degeszre magunkat. A diófa jelzi ugyanis a mi szerencsénket, diófa-tulajdonosokét.

A szabadban a horgászsport az első. Leülünk a parti kövekre, és bedobjuk a csalit. Ami halat utánoz ugyan, de diófából készült. Indián gyártmány Északamerikából, a feketedió hazájából. A halat kiszedni pedig nem kell más, csak egy diófanyelű merítőháló. Vagy inkább kettő. Ha pedig vesszük a fáradságot, diófaborítású csónakon, feketedió evezővel megyünk ki a tóra.

Mi van a diófa-csónak aljában? Emeljük ki, hogy jobban lássuk. Persze, diófából készült, gurulóüléses evezőpad. Ha már kiemeltük, vissza ne tegyük! Jó lesz otthon, fittneszelni.

Halászat, vadászat. A legjobb kedvtelések. Szabadidősport. A legjobb vadászpuskákra annyira kell vigyázni, hogy még itt se merem megmutatni. Mauser, Remington és a többi, mind elzárva az arzenálba. Itt csak egy muzeális puskát mutatok. Ha innen lelopják, hátha nem lesz akkora durranás.


Ne is nézzünk mást, csak az agyat, a puskaagyat.

Akinek nincs puskája, agya, puskaagya, az vadásszon bumeránggal. Csak arra kell vigyázni, vissza ne üssön. Mert a bumerángnak bumeránghatása van.

A sportpisztolyok is visszaüthetnek. Markolatuk azért készül diófából, hogy a visszaütés ne fájjon, rugalmas legyen. Az első pisztoly Napóleon korából származik, nem igazán sportolásra készítették. De a másodikat már igen. A szebb pisztolymarkolatokat pedig az arzenálban őrzöm.

Ugyancsak francia készítésű a következő, igen szép pisztolypár is. Játék ez is, a párbajozás. Ajánlom tisztelt fegyverszerető Kollégámnak, kattintással nagyítsa ki, a részletek úgy élvezhetők igazán. De a ravaszára ne kattintson rá, elsülhet.

A legigazibb pisztoly a Colt. Diófa-markolatú, és mint alább látjuk, hatlövetű.


Mutassak belga esőcsepp-pisztolyokat is? Nem, nem mutatok. Ha tisztelt fegyverszakértő Kollégámat érdekli, úgyis benéz az arzenálba.

A légpisztolyokat is diófából készítik. Így kell tartani őket, egymás felé, hogy ha véletlenül elsülnének, másban ne tegyenek kárt, csak egymásban.

A golyós fegyverek elé golyófogó is kell. Ha már nincs sorkatona, akkor golyófogási célra rendszeresített francia diófajáték is jó, bilboquet néven.

Fegyver vagy sporteszköz a nyílpuska, más néven számszeríj? Jogi kérdés, ne mi döntsük el. Komolyabb emberek is vitatkoznak ezen, főmunkaidőben. Hadd legyen ez az ő játékuk, és még fizetést is kapnak érte.

Nem is hivatalosan kérdeztem, hanem privátim. Mert a számszeríj a mi családunké. A diófából készült békés és harci eszközök családjáé.

A pisztolymarkolatokat már láttuk. De ha nincs engedélyünk pisztolytartásra, - nekünk úgyse adnának, hiába kérnénk, csak az kap, aki ránktámad, - akkor vészhelyzetben pisztolymarkolat helyett markoljuk meg kardunk vagy tőrünk markolatát. Biztonságot fogunk érezni, amit a diófamarkolat nyújt. A biztonságérzeten kívül másra nem jók a kardok, a tőrök, mert eleve csak dísznek készültek. Ottomán stílusú török emléktárgyak:

A legharciasabb fegyverektől a legbékésebb játékokig minden készülhet diófából. A legkisebb babák már alig hogy játszani kezdenek, diófából készült gyűrűkkel ismerkedhetnek, barátkozhatnak a diófa anyagával.

Gyerekek játékos sportja a hintalovacskázás. Hintalovak diófából:

A legigazibb játék a babázás. Bababútor készítése képekben:

A játéknak készített bababútorok ugyanolyan értékesek, mint a felnőttek diófabútorai. Csak kisebbek. (Sőt, még én is kicsinyítettem rajtuk.)


Ha kisfiú-unokánk kamionsofőrnek készül, - nem baj, majd kinövi, - ajándékozzunk neki diófából készült pótkocsit.

Ismerek olyan kisfiút, aki azóta már felnőtt, de megmaradt gyerekkori álmánál, és mozdonyvezető lett. Neki való a diófából készült mozdonymodell.

Ha pedig tengerész akar lenni, - melyik gyerek nem, - diófából készült motorcsónakot, dubrovniki gályát, evezős-vitorlás gályát vagy holland hajómodelleket kaphat.


W. Ronald Visser két remek, diófa-anyagú hajómodellje:
San Felipe

Sovereign Of The Seas

Hol kössön ki a játékhajó? A játék-városnál, ahol át lehet rakodni játék-kamionba.

Játék-személyautót is készítenek diófából, nemcsak kamiont.

És még mennyi személykocsi-modell készül diófából! Marcel Coronel önmagában készített 10 db-ot.

Repülőmodellek is készülnek diófából. Ne tévesszen meg bennünket, hogy papírborításúak. A vázuk diófa.

A korszerűbb vadászgépek már teljesen diófából készülnek.

Lehet, hogy hamarosan játék-helikopter is készül diófából. A rotorja már készen van.

El is készült. Török gyártmány.

Ahogy nő a gyerek, egyre nő a mozgásigénye. Adjunk neki diófából készült pingpongütőt. Biztosan tudni fogja, mit kezdjen vele. Annyi mindent lehet ütni-vágni!

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább