Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Sport, szabadidő, játék

Sportszerek, játékok diófából az igaziak. A többi hamisítvány. Tessék megnézni bármelyik amerikai kosárlabda- vagy más sportcsarnokot. Padlója diófából készült, a mi diónk amerikai rokonainak fájából, hikori-faanyagból. Most pedig nézzük meg egyenként, sportot szerető és játékos kedvű emberek mi mindent készítettek e témakörben diófából.

A legigazibb sport a sakk. Mert azt tornáztatja, amit egyetlen más sport se, a kis szürke agysejteket.

Amire a legnagyobb szükségünk van, mert mindannyiunknál az a leggyengébb. Ezt már a régi arabok és törökök is tudták, ezért készítettek diófából sakktáblát.

Kép helye

Manapság már a diófa-sakktábla se a régi. Felerészben világosabb faanyaggal, például juharral hamisítják.

Kép helye

No, itt látszott, amit mondtam. Némelyeknek olyan gyenge a szürkeállománya, hogy a bábokat se tudják a sakktáblára felrakni. Olyan nehéz megjegyezni? Bal kezünknél fekete kockával kezdődik a tábla, jobb kezünknél világossal. A vezér a saját színén áll, a király az ellenkezőn. Így a világos királynő a király balján áll, a sötét a jobbján.

Tényleg többet kéne sakkozni. És sakkozás közben diót rágcsálni. Az az agy doppingja.

Ha sakkozunk, válasszuk a sötét bábok vezetését. Azok állnak közel - no, nem az egyéniségünkhöz, hanem - a szívünkhöz, azok feketedióból vannak.

Kép helye

További szellemi játékok, diófa-alapon: madzsong, ostábla, malom.

Kép helye Kép helye
Kép helye Kép helye

Tisztelt kártyás Kollégám tudja, mi az a cribbage? Ha nem tudja, közölhetem, hogy én se. Valami kártyaféle. Mindenesetre ilyen diófadeszka kell hozzá:

Kép helye

Labirintusok diófából:

Kép helye Kép helye

Üljünk csak nyugodtan az asztalnál, és rakosgassuk a diófa-puzzle darabjait, amíg egy formás békát vagy cethalat nem kapunk. Ahogy sikerül.

Kép helye Kép helye

Ki se mozduljunk, ha sportolni akarunk. A diófából készült biliárdasztal helyben van. Az első egy közönséges, alagsori, a második viszont valódi Bentley típusú. A harmadik a különleges, antik darab, kaukázusi diófából. (Az se másféle diófa, mint a mi diófánk, csak a sanyarú körülmények miatt a faanyaga sokkal görbültebb, rajzolatosabb.)

Kép helye Kép helye Kép helye

Ez egy régi típusú biliárdasztal volt, erre még nem építettek dákótartót. Hanem diófából készítettek külön dákótároló szekrényt.

Kép helye

De aki gazdag, - itt most a tényleg gazdagokra gondolok, - az együtt is megveheti a sznúkerasztalt a kelléktároló szekrénnyel.

Kép helye

Ha kimozdulunk a szobából, akkor se kell, hogy fárasszuk magunkat sportolás ürügyén. Menjünk diófából készült lovaskocsival.

Kép helye

Hova menjünk diófahintóval? A legközelebbi pubba, ahol diófából készült dobónyíllal nyerhetünk egy pofa sört. Ez az igazi sport.

Kép helye

Vagy menjünk diófahintón a legközelebbi kaszinóba, ahol diófából készült rulettkerékkel nyerhetjük degeszre magunkat. A diófa jelzi ugyanis a mi szerencsénket, diófa-tulajdonosokét.

Kép helye

A szabadban a horgászsport az első. Leülünk a parti kövekre, és bedobjuk a csalit. Ami halat utánoz ugyan, de diófából készült. Indián gyártmány Északamerikából, a feketedió hazájából. A halat kiszedni pedig nem kell más, csak egy diófanyelű merítőháló. Vagy inkább kettő. Ha pedig vesszük a fáradságot, diófaborítású csónakon, feketedió evezővel megyünk ki a tóra.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Mi van a diófa-csónak aljában? Emeljük ki, hogy jobban lássuk. Persze, diófából készült, gurulóüléses evezőpad. Ha már kiemeltük, vissza ne tegyük! Jó lesz otthon, fittneszelni.

Kép helye

Halászat, vadászat. A legjobb kedvtelések. Szabadidősport. A legjobb vadászpuskákra annyira kell vigyázni, hogy még itt se merem megmutatni. Mauser, Remington és a többi, mind elzárva az arzenálba. Itt csak egy muzeális puskát mutatok. Ha innen lelopják, hátha nem lesz akkora durranás.

Kép helye
Kép helye Kép helye Kép helye

Ne is nézzünk mást, csak az agyat, a puskaagyat.

Kép helye

Akinek nincs puskája, agya, puskaagya, az vadásszon bumeránggal. Csak arra kell vigyázni, vissza ne üssön. Mert a bumerángnak bumeránghatása van.

Kép helye

A sportpisztolyok is visszaüthetnek. Markolatuk azért készül diófából, hogy a visszaütés ne fájjon, rugalmas legyen. Az első pisztoly Napóleon korából származik, nem igazán sportolásra készítették. De a másodikat már igen. A szebb pisztolymarkolatokat pedig az arzenálban őrzöm.

Kép helye Kép helye

Ugyancsak francia készítésű a következő, igen szép pisztolypár is. Játék ez is, a párbajozás. Ajánlom tisztelt fegyverszerető Kollégámnak, kattintással nagyítsa ki, a részletek úgy élvezhetők igazán. De a ravaszára ne kattintson rá, elsülhet.
Kép helye Kép helye

A legigazibb pisztoly a Colt. Diófa-markolatú, és mint alább látjuk, hatlövetű.

Kép helye Kép helye

Kép helye

Mutassak belga esőcsepp-pisztolyokat is? Nem, nem mutatok. Ha tisztelt fegyverszakértő Kollégámat érdekli, úgyis benéz az arzenálba.

A légpisztolyokat is diófából készítik. Így kell tartani őket, egymás felé, hogy ha véletlenül elsülnének, másban ne tegyenek kárt, csak egymásban.

Kép helye Kép helye

A golyós fegyverek elé golyófogó is kell. Ha már nincs sorkatona, akkor golyófogási célra rendszeresített francia diófajáték is jó, bilboquet néven.

Kép helye

Fegyver vagy sporteszköz a nyílpuska, más néven számszeríj? Jogi kérdés, ne mi döntsük el. Komolyabb emberek is vitatkoznak ezen, főmunkaidőben. Hadd legyen ez az ő játékuk, és még fizetést is kapnak érte.

Nem is hivatalosan kérdeztem, hanem privátim. Mert a számszeríj a mi családunké. A diófából készült békés és harci eszközök családjáé.

Kép helye

A pisztolymarkolatokat már láttuk. De ha nincs engedélyünk pisztolytartásra, - nekünk úgyse adnának, hiába kérnénk, csak az kap, aki ránktámad, - akkor vészhelyzetben pisztolymarkolat helyett markoljuk meg kardunk vagy tőrünk markolatát. Biztonságot fogunk érezni, amit a diófamarkolat nyújt. A biztonságérzeten kívül másra nem jók a kardok, a tőrök, mert eleve csak dísznek készültek. Ottomán stílusú török emléktárgyak:

Kép helye Kép helye Kép helye

A legharciasabb fegyverektől a legbékésebb játékokig minden készülhet diófából. A legkisebb babák már alig hogy játszani kezdenek, diófából készült gyűrűkkel ismerkedhetnek, barátkozhatnak a diófa anyagával.

Kép helye

Gyerekek játékos sportja a hintalovacskázás. Hintalovak diófából:

Kép helye Kép helye

A legigazibb játék a babázás. Bababútor készítése képekben:
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A játéknak készített bababútorok ugyanolyan értékesek, mint a felnőttek diófabútorai. Csak kisebbek. (Sőt, még én is kicsinyítettem rajtuk.)

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Ha kisfiú-unokánk kamionsofőrnek készül, - nem baj, majd kinövi, - ajándékozzunk neki diófából készült pótkocsit.

Kép helye

Ismerek olyan kisfiút, aki azóta már felnőtt, de megmaradt gyerekkori álmánál, és mozdonyvezető lett. Neki való a diófából készült mozdonymodell.

Kép helye

Ha pedig tengerész akar lenni, - melyik gyerek nem, - diófából készült motorcsónakot, dubrovniki gályát, evezős-vitorlás gályát vagy holland hajómodelleket kaphat.

Kép helye Kép helye Kép helye
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

W. Ronald Visser két remek, diófa-anyagú hajómodellje:
San Felipe

Kép helye Kép helye Kép helye

Sovereign Of The Seas

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Hol kössön ki a játékhajó? A játék-városnál, ahol át lehet rakodni játék-kamionba.

Kép helye Kép helye

Játék-személyautót is készítenek diófából, nemcsak kamiont.

Kép helye

És még mennyi személykocsi-modell készül diófából! Marcel Coronel önmagában készített 10 db-ot.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Repülőmodellek is készülnek diófából. Ne tévesszen meg bennünket, hogy papírborításúak. A vázuk diófa.

Kép helye Kép helye

A korszerűbb vadászgépek már teljesen diófából készülnek.

Kép helye

Lehet, hogy hamarosan játék-helikopter is készül diófából. A rotorja már készen van.

Kép helye

El is készült. Török gyártmány.

Kép helye

Ahogy nő a gyerek, egyre nő a mozgásigénye. Adjunk neki diófából készült pingpongütőt. Biztosan tudni fogja, mit kezdjen vele. Annyi mindent lehet ütni-vágni!

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább