Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

9. Andok diója

A köztudatban a trópusi fák faanyagát szebbnek, értékesebbnek tartják, mint a mérsékelt égövieket. Láttuk, mérsékelt éghajlaton a diófélék adják a legszebb, legjobb faanyagot. De trópusi rokonaik se maradnak el mögöttük.

Faipari szempontból faji beazonosítás nélkül trópusi diónak nevezik a mexikói és az attól délre fellelhető amerikai diófélék faanyagát, és közös néven kerül kereskedelmi forgalomba. Ez a név angolul tropical walnut, németül Tropischer Nussbaum, spanyolul pedig csak egyszerűen nogal.

A faanyag színe pirosas kávébarna, a geszt és a szíjács színe jellemzően eltér. Rostjai kifejezettek. Az évgyűrűk határozottak. Fajsúlya 0,55-0,70 g/cm3. Az edénynyalábok láthatóak, a faanyag porózus. Az szállítószöveti sejtekben gyakoriak a prizma alakú kristályok.

Perui diófaanyag: (Az első két kép azonos!)

Kép helye Kép helye

És vannak még perui diófaanyagok a mellékletben is.

Argentin dió:

Kép helye

Állítólag még Brazíliában is van 1-2 diófa. Brazil dió faanyaga:

Kép helye Kép helye

A deszka vége és szerkezete:

Kép helye Kép helye Kép helye

Délamerikai diófaanyag három, mikroszkópos képe következik. Keresztmetszeti, valamint hosszirányú radiális és hosszirányú tangenciális metszetben.

Kép helye Kép helye Kép helye

Délamerikai diófaanyagból készült ajtó és perui dióból készült íves lábú ebédlőasztal:

Kép helye Kép helye

10. Arizonai dió

Az arizonai dió (J. major) faanyaga azért nem kap nagyobb figyelmet és publicitást, mert száraz körülmények között él, törzse rövid, növekedése gyenge. Egyébként nagyon szép, jó minőségű faanyaga van.

Kép helye

Kandallópolc arizonai dióból:

Kép helye

11. Engelhardiák

A Délkelet-Ázsiai Engelhardiák fája értékes trópusi faanyag, ugyanúgy, mint Közép- és Délamerika dióféléi, az ott termő Juglans-ok, Alfaroák és Oreomunneák.

Tisztelt faiparos Kollégám, most, hogy a szóbajöhető diófaanyagokat végignéztük, állapítsuk meg elfogulatlanul, részrehajlás nélkül, hogy az összes diófaanyagból a mi közönséges diónk mintázata a legszebb. Illetve nem is a miénk, hanem a Kaukázus vidékén lakó cserkeszeké, az Amerikában "circassian walnut"-nak nevezett diófaanyag.

Kép helye

Most már ismerjük a közönséges dió és a többi dióféle fa fáját. Minket már nem lehet megtéveszteni.

Mert tessék elképzelni, egyes lelkiismeretlen emberek - ausztrál fakereskedők - felismerve a diófaanyag konjunktúráját, képesek az ausztrál eukaliptusz fáját diófaként árusítani. Hát nem felháborító?

Eukaliptuszfa anyaga. Nem tévesztendő össze egyetlen diófélével se!

Kép helye

Én azt nagyon megértem, tisztelt Kollégám, ha Ön nem erdész vagy nem faiparos, én se vagyok egyik se, ezért Önt a diófa anyagáról mondottak nem túlzottan érdekelték.

Megértem, ha Ön csak egy egyszerű lakos egy lakásban. És vannak bútorai. És az eddigieknél sokkal inkább érdekli, hogy a meglévő bútorait milyenekre cserélje le majd ha lesz rá pénze, és milyen bútorkülönlegességgel egészítse ki, azért, hogy a lehető legkellemesebb környezetben lakjon.

Természetesen, válasszon magának diófabútort. Az anyagát az eddigiekből már jól megismertük, most már a stílusa következik, a következőkben ezt járjuk körbe.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább