Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Ipari, iparművészeti használata

Mottó:
„Diófából csináltatok szekeret”
(magyar népdal)

A diófaanyagot rönkként, deszkaként és furnérlemezként forgalmazzák. Drága faanyag. Az erezett diófa más bútorfák árának húszszorosát is megéri. Mivel ritkasága miatt Európában kicsi a kínálata, nincs kialakult piaci árszintje, ezért leginkább csak rönkként forgalmazzák, mert az a feldolgozó, aki diófarönkhöz jut, leginkább maga dolgozza fel. Egy holland fakereskedő szerint Hollandiában 2-3 trópusi faanyag árát követően a diófa a legdrágább.

Azért ne essünk túlzásba, ne ragadtassuk el magunkat. A faanyag drágasága a hibátlan, szép rajzolatú faanyagra vonatkozik.

Vegyük figyelembe a korábban említett értékcsökkentő tényezőket.

Ha a felsorolt hibákkal terhelt diófarönköt kínálunk eladásra, ne csodálkozzunk, ha árunkat a vevő erősen leértékeli.

A fafeldolgozó üzemek részben deszkát, részben furnért készítenek a diófa anyagából. A deszkák jóval drágábbak. Kisebb deszkadarabokból mutatós parketta készül.

Kazettás dióparketták:

Minden dióparketta más. Minden darab egyedi színű és rajzolatú. A hagyományos dióparkettákra egy példa:

További dióparketta minták megtekintésétől ezúttal megkímélem tisztelt olvasó Kollégámat. A diófaanyagok gyűjteményében, ami a Képeskönyv egyik melléklete, többet is láthat.

Előfordul ritkábban diópadló is, de padlónak - luxuscélokra - inkább a feketedió deszkáját használják.

Pedig szebb a mi diónk deszkája. Ha díszpadlót akarunk készíttetni, most van rá lehetőségünk. Nem is olyan messze, Harkovban most eladó 20 tonna ebből az anyagból:

A diófa anyagát drágasága miatt általában furnérlemezként hasznosítják, leginkább a bútoriparban, valamint a belsőépítészetben. A furnérlemez felső rétege készül diófából, a többi réteg pedig közönséges fából.

Egy lehetséges diófurnér-minta:

Változatos diófurnér mintázatokat is a mellékletben mutatok be. Itt csak néhányat a szebbekből.

Különleges furnérok: elágazásos, méhszárny-mintás és örvénylő.

Ennek a diófa-furnérnak készítője, egy olasz mester a pehelytoll nevet adta:

Az erezett diófaanyagból készül a bútorok eleje, a kevésbé mutatós, kevésbé erezett furnérlemezből pedig a bútorok belseje, oldala, háta. Három, diófurnérral borított asztallap mintázata következik (kattintással kinagyíthatók):

A diófafurnért falburkolatok készítésére is használják.

A fában található csomók, rajzolatok növelik az értékét. A csomós, rajzolatos diófurnérral zongorák külső felületét is díszítik.

Példa a rajzolatos diófurnérra, ami diógyökérből készül:

További diógyökérfurnér-anyagokat a mellékletben mellékelek.

A diógyökér-furnérok különlegességei a könyv-furnér és a négyes furnér:

A diófaanyag drágasága miatt, a faipari technológia fejlődésével egyre vékonyabbak a furnérlemezek. Milliméteresek, de annál vékonyabbat is hirdetnek eladásra. Jelenleg ott tart a technika, hogy félmilliméteres vastagságú furnérokat vágnak.

Tisztelt fafeldolgozó Kollégám, nálunk még nem látni, de az Egyesült Államokban már létezik olyan fafeldolgozó, amelyik a legvékonyabb diófa-furnérokból papírvékonyságú képes levelezőlapokat, névkártyákat és hasonló termékeket gyárt, és rendelés szerinti szöveggel, képpel látja el. Egy ötlet, mivel lehetne foglalkozni, konkurens nincs, kereslet biztosan lenne rá.

A diófaanyag másik nagy felhasználási területe a tömör diófaanyagok használata.

Úgy a diófurnér, mint a tömör deszka elsősorban, döntő mennyiségben bútorgyárakhoz kerül. A bútorkészítés a fő felhasználási terület.

A tömör diófadeszkából készült bútoroknak természetes hatása van, a diófurnérozott bútorok pedig szépségükkel emelkednek ki. És mindkét esetben a minőségükkel.

Asztallapok készülnek tömör diófadeszkából:

Igen elegáns lovaskocsik is készülnek diófából, amely kocsiknak minden, fából való alkatrésze diófaanyag. Ez például póninak való.

A lovaskocsiktól csak egy kis lépés az iparművészet. Diófából készült, művészien szép használati és dísztárgyakat unásig fogok mutatni a MI KÉSZÜL DIÓFÁBÓL? fejezetben. Most csak az iparművészeti célú diós famunkát érzékeltetem néhány képben. Éppen egy diófa-váza készül:

Vázák, tálak esztergálása közben kérdés lehet, hogy hogyan tudjuk a belső vájás során megállapítani a fal vastagságát. Van rá megoldás, állítólag házilagosan is készíthető lézeres falvastagság-mérő.

Tisztelt faiparos Kollégám, a diófát meg kell becsülni!

Nemcsak a törzse és a gyökere, hanem az ágai is hasznosíthatók, értékesíthetők. Például éppen iparművészeti szintű vázák készítésére, ha már a vázáknál tartunk. Vázák diófaágból:

Tálak, edények készítésének menete diófából, jelen esetben feketedióból. A kiindulási állapotban a fahasáb nem különbözik a felvágandó tüzifától. Mindössze egy ceruzavonal jelzi, hogy hozzáértő szakember hova jelölte be a leendő vágást. Láncfűrésszel kell esztergályozható darabokra vágni a hasábokat.

Munka közben:

Az esztergáláshoz nemcsak esztergagép, hanem idő is kell. Egy napi munkával néhány félkész diófatálat lehet készíteni.

Egy török diófafeldolgozó műhely képei következnek, amelyben főleg esztergálnak, de asztalokat, székeket is készítenek.

Néhány kép egy feketedió-tál készítéséről:

A végeredmény igazolja, hogy megéri a ráfordított munkát.

A váza- és tálkészítést, esztergálást láttuk, nézzük meg a gitárkészítést is. A gitárnál az a fontos, hogy a két fele egymás tükörképe legyen. Ezt úgy érjük el, hogy a gitár felének sablonját gondosan a diódeszka egészséges részére helyezzük. Körülvágjuk nagyjából, majd két vékony lapot vágunk belőle, és a kopírfűrésszel szépen körbevágjuk. A vágásfelületnél széthajtva igen szép mintázatot kapunk.

Az egyrétegű furnérlemez intarziák készítésére használatos, a tömör faanyag pedig művészi famunkák, ajándéktárgyak készítésére. Állítólag ha egy olasz fafeldolgozó üzembe bekerül egy diófarönk, gyufaskatulyánál nagyobb hulladék nem kerül ki belőle, mert az utolsó darabig feldolgozzák.

A legújabb technika a diófa feldolgozásába is betört. Lézermarás diódeszkán, sőt, azt mondják, a dióhéj felirata is lézermarással készült. Nem tudom, ezt már csak akkor hiszem el, ha közelebbről is megnéztem.

Lézermarás diófaórán:

A diófából készült termékek tartósak, száraz helyen tartva évszázadokon át változatlan szépségűek. De azért előfordulhatnak károsodások. A vizesedés okozta gombakártételt és az ebből adódó elszíneződést már említettem, most pedig a rovarkártételre hívnám fel a figyelmet. Ha olyan helyen lakunk, - nem olyan helyen lakunk, de miért ne lakhatnánk, ha lenne pénzünk, - ahol termeszek járnak, nézzük meg, hogy megehetik még a legjobb diófa-anyagot is. Incisitermes minor kártétele diófa-anyagban:

A mi éghajlatunkon a szú eszi a diófabútort. Több mint 500 éves ez a diófaasztal, és mára már asztalként nem használható, egyedül csak múzeumban, a nagytétényi kastélymúzeumban hirdetheti a diófabútorok ősiségét.

Tisztelt Kollégám, feldolgoztuk a diófa anyagát. Maradt-e meg valami?

Talán csak ez a diófaforgács:

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább