Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

A feketedió mint faanyag

A legkeresettebb mérsékelt égövi faanyag a feketedió fája, ezért arról kissé részletesebben kell szólnunk. Az Egyesült Államok összes fafeldolgozásának mintegy 2 %-a feketedió.

A feketediónak szép és értékes faanyaga van, Amerikában igen sokra értékelik. Miért? Mik a feketedió értékei?

A feketedió keménysége:

A feketedió fájáról mindaz a jótulajdonság, ami a mi diónkat jellemzi, szintén elmondható. Keresztmetszete:

Fája kemény, térfogatsúlya közepes (640 kg/m3), erős, ugyanakkor porózus is. A faanyag nagyítva jobbra látható.

Gyengesége a feketedió-faanyagnak, hogy hajlítószilárdsága (90 N/mm2) és törőszilárdsága mérsékelt. Merevsége alacsony fokú.

Egy nagy fáért dollárezreket is fizetnek, részben szépsége, jó megmunkálhatósága, részben a kínálatot meghaladó kereslet miatt. Exkluzív, drága bútorok alapanyaga. A 19. században készült feketedió-bútorok a mai aukciók keresett darabjai. Bútorokat, szekrényeket készítenek ma is belőle.

Régebben épületeket is építettek feketedió-fából. Ma már ez elő nem fordulhatna, drágasága miatt.

Az Egyesült Államok korábbi századaiban a feketedió a kontinens közönséges faanyaga volt. Ma már hihetetlen, de a 19. században a nagy vasútépítés idején a vasúti talpfák milliói készültek feketedióból, tartóssága miatt, azért, mert a talajjal érintkezve nem korhadt el.

Amerika legkedveltebb faanyaga, ezért az amerikaiak részletekbe menően megvizsgálták. Tessék elképzelni, még mikroszkóp alatt is megnézték! Ott így nézett ki egy 140 éves, egyenes szálú feketedió faanyagának keresztmetszete:

Feketedió faanyag mikroszkopikus képe keresztmetszetben, valamint hosszmetszetben radiálisan és tangenciálisan: (Elnézést a csúnya, élénkpiros elszíneződésért, de a Floridai Állami Egyetemen festették meg vegyszerekkel a feketedió faanyagát, a mikroszkópos felvétel előtt. A valóságban nem ilyen csúnya!)

A valóságban ilyen a keresztmetszete, radiális és tangenciális metszete:

És ugyanaz, még alaposabban megvizsgálva, de megintcsak megfestve:

A faanyag színe általában egyenletesen sötét csokoládébarna, de világosabb barna is lehet. A szín a termőhelytől függően is eltér. Alkalmanként lilába játszik. A fák korosodásával faanyaguk egyre patinásabb, fénylőbb.

A feketedió kivágásakor a legszebb árnyalatú faanyag zöldes árnyalatú is lehet. Ez a szín nem marad meg, szárításkor a szokásos szürkésbarnává változik. Sajnos, előfordul, hogy a faanyag színe sötéten foltos. Néha ragyogó foltok is látszanak a faanyagon, de a feldolgozás során az ilyen anyag nem keresett, mert nem egyenletes. A nagy mintázatú faanyag viszont keresett, furnérnak is.

Hogy milyen feketedió-faanyagok fordulnak elő? Ó, nagyon sokféle. A faipari szakértők egy sor különlegességet is megkülönböztetnek a feketedió faanyagán belül. Ilyenek:

Ághelyes:

Fodros:

Foltos, madárszemes:

Könyv:

Márványozott, örvénylő:

A feketediót gyakran más, világosabb színű faanyagok kontrasztjaként is használják.

Mintakép a feketedió faanyagára:

A többi feketedió-faanyag minta mellékletben látható.

Legértékesebbnek az egyenes törzsű, csomó- és hibamentes faanyagot tartják, amiből furnért készítenek. Furnérját színfurnérozott faforgácslap, rétegelt lemez, farostlemez készítésére használják.

Bár éppen most néztük, hogy milyen szépen változatos tud lenni a feketedió anyaga, mégis az egyenes, párhuzamos szálú furnéranyagot keresik leginkább. Azt, amelyik egy hüvelyk (kb. 2,5 cm) távolságon belül legalább 6, legfeljebb 9 szálat tartalmaz. Ha ennél kevesebbet, akkor a vevők gyengébb, lazább faanyagra gyanakodnak, az ennél sűrűbb évgyűrű-szám pedig a rossz termőhelyet, rossz időjárást feltételezteti, vagyis a gyengébb, kevésbé egészséges növekedést. Ennek jellemzésére alkalmazzák a faiparban a "textúra" kifejezést. Durva textúrájúnak nevezik a kevés évgyűrűt mutató faanyagot. Ezt keményebbnek tartják. (Bár én éppen fordítva gondolnám.)

A feketedió-faanyag értékét a színe is befolyásolja, de ez a legvitatottabb kérdés vevő és eladó között. Nemcsak azért, hogy kinek mi tetszik, persze leginkább a szép barna, hanem azért is, mert a frissen vágott felület akár zöldes árnyalatot is mutathat, később lehet szürkés is, és végső színét csak érés után éri el. És fontos a szín egyenletessége is.

A feketedió furnér minőségében súlyos értékrontó tényező a legkisebb madárvágta vagy rovarrágta üreg, seb a faanyagban.

Példák a furnéranyagra:

Közönséges furnérlap:

Húrmetszetes lapvágás eredménye:

A feketedió-furnérból főleg bútorokat, szekrényeket, falburkolatokat, ajtókat készítenek. A feketedió-bútorokat így dícséri egy 1923-as amerikai leírás:

"Jó ízlés és karakter jellemzi az amerikai dióbútorokat. A finom diófaanyagnak karaktere van. Ezért választják a legnagyobb belsőépítészek a diófát az elegáns lakások berendezéséhez. Tudják, a diófa sohasem ismétli önmagát, ugyanazt a minőséget produkálja minden megjelenési formájában, minden környezetben. Az amerikai feketedió eredetisége színben és rajzolatban mindig lenyűgöző. Mély, ragyogóan barna színe sohasem egyforma, mert a természet minden diófánál egy kicsit megváltoztatja tervét. A faanyag élő, sugárzó színének karaktere van. Mintázatát nem az ember, hanem a természet intarziája hozta létre. A feketedió minden stílusirányzatnak egyéni formát kölcsönöz. Ára nem magas, a legkisebb lakás berendezéséhez is elérhető a minőség. Ebben a faanyagban szépség és hasznosság a legmagasabb fokon egyesül. A feketediót nem lehet mással helyettesíteni."

A szöveg régimódiasan amerikaias, de lényegével egyet lehet érteni.

Furnérnak legjobb - csúcsminőségű - a legalább 40 cm átmérőjű, legalább 2,4 m hosszú egyenes, hibamentes rönk. A legnagyobb feketedió-fákból többezer négyzetméter vékony furnér nyerhető ki.

A termőhely igazi értéke a feketedió-erdő kitermelésekor mutatkozik meg. Az igazán jó termőhelyen 30 év elteltével nem a fent írt 40 cm-es, hanem 60 cm-es törzsátmérő is elérhető. Tessék kiszámolni, 1 ha-on hány százalékkal, hány köbméterrel nagyobb hozam is elérhető az átlagosnál.

Furnérkészítésre alkalmas feketedió rönkök:

Közelebbről:

A furnérnak nem megfelelő faanyagot deszkának dolgozzák fel. A deszkaanyagnál, a fűrészáru minőségű faanyagnál már nem követelmény az egyenes szállefutás, bár a faanyag neveltetési körülményeiből adódóan legtöbbször a deszkák is egyenes szálúak. Követelmény ellenben a 30 cm-es törzsátmérő és a 2,4 m rönkhossz.

A deszkának felvágott feketedió-faanyagot oldalasnak (flitch) nevezik Amerikában:

A nem egyenes, hanem rajzolatos deszkák is keresettek. A rostok lefutása ez esetben hullámos vagy habos lehet. Bár a termesztők az egyenes rostlefutású feketedió-anyagra törekszenek, a feketedió rajzolata a többi keményfához viszonyítva a legnagyobb változatosságot mutatja. Természetesen, rögtön a közönséges dió után.

A feketedió fájának mintázata, rostjainak lefutása - már csak neveltetéséből adódóan is, lásd a feketedió termesztésénél leírtakat - legtöbbször egyenes szálú. Mégis, ha törzsének elágazásánál lévő faanyagból készítenek deszkát, az is értékes. A mintázat lefutása a következő képeken a törzs elágazására utal.


Ilyen deszkából készült asztalt látunk a "Mi készül diófából?" fejezet "Íróasztal feketedió tetővel" c. képén is.

A feketedió-furnérnál nem lehet észrevenni, de a deszkaanyagon már látszik a feketedió fájának egy érdekes sajátossága, nevezetesen az, hogy más színe van a külső és más a színe a belsőbb faanyagnak. A fatörzs belső, nagyobb része - gesztje - adja a jellegzetes, sötét színű feketedió-faanyagot, a külső rész - a szíjács - világosabb, krémfehér vagy szürkés.

Ez a színeltérés jól látszik az alábbi két képen is, ahol fűrészelés előtti és alatti feketedió rönkök láthatók.

És itt a kétféle faanyagot jól elkülönítő feketedió-deszka.

Ez a deszka kizárólag a gesztből készült.

Sőt, jól látszik a furnéranyagon is. Hengeres furnérvágásból származó szíjács-furnér, a világos színe miatt nem is gondolnánk feketediónak.

Nos, ezért se szabad a feketediót korán kivágni. Minél idősebb, annál vastagabb a belső, értékes színű fatömege. Jól látszik a korán kivágott faanyag - vagy az időben kivágott fa ágai faanyagának - geszt- és szíjács aránya a következő képen.

Feketedió deszkák készletezése:

Deszkaanyagának felhasználása széles körű.

Előszeretettel használja a hajóépítő ipar. Az első világháborúban az amerikai repülőgépek légcsavarjai is fekete dióból készültek.

Igen sokféle értékes tárgyat készítenek belőle, például puskatusokat. (Ugyanúgy, mint az oroszok a mandzsúriai dióból. A fegyverkezési hajsza a diófákat is elérte. A japánok se maradnak le, ők a japán dió fájából készítenek puskaagyat.) A következő képen puskatus készül fekete dióból egy amerikai faüzemben:

És itt a feketedió-puskatus választék:

Értékes zongorák is készülnek feketedióból. És gitárok.

Gitárnak az a faanyag szép, amelynek a rost-lefutása eleve mutatja a leendő hangszer alakját.

A feketedió-deszkából gyakran készítenek padlót, parkettát. A képek közül az első különösen méltó a figyelmünkre. Magán a diópadlón csemegézhetünk a dióból, kortyolhatunk a diólikőrből.


Irodai svédpadló feketedióból (Magyarországon is kapható).

Lakásbelsőnek is hangulatos.

Amelyik feketedió-faanyag a fűrészáru fenti minőségi követelményének se felel meg, az is keresett. A legkülönbözőbb használati és ajándéktárgyakat készítik belőle.

A feketedió tárgyak felülete felületvédő anyagokkal jól kezelhető. Poliuretán-bevonat egy mintaanyagon:

Igencsak megszépül a fekete dió addig egyenes szálú mintázata, ha a törzs tövében, a gyökerek indulásánál vizsgáljuk. Ezért a feketediót is, ugyanúgy, mint a mi diónkat, tőkéjével együtt szokás kitermelni, és a tőkéjét nevezik Amerikában burl-nek. Íme egy szép nagy példány egy amerikai faüzem udvarán:

A tönkből készült furnér mintázata:

És még lejjebb, ahol már a gyökerek is indulnak, vagyis az igazi "burl":

További különlegesség a csomós mintázatú gyökér:

És hogy teljes legyen a kép, tudjunk róla, hogy a feketedió kitermelt gyökéranyagának is jól elkülöníthető szíjács- és geszt-rétege van. Ha a gyökéranyagot hengeresen vágják furnérra, a külső rétegekből szinte fehér gyökér-szíjács anyag nyerhető.

De a jóból, vagyis a legszebb feketedió-gyökéranyagból is megárt a sok. Ha tisztelt Kollégámat továbbra is érdekli, igen sok szép mintát találhat a mellékletben.

Ha a feketedió-gyökértől kissé feljebb eső részen szemléljük meg a feketedió deszkáját, ritka esetekben más különlegességgel találkozhatunk. Akkor, ha a feketedió-deszka közönséges diót termő ültetvényből származik, és az oltás helye is a deszkán van.

A nagy méretű faanyag értékesebb a szokásosnál. A legnagyobb feketedió fát, amiről tudomásom van, az USA Washington államában, a Columbia folyó partján vágták ki. Bizonyítottan az állam legidősebb fája volt, kivágáskor törzsátmérője meghaladta az 1,8 m-t, vagyis törzskörmérete több mint 5,5 m volt, ami annyit jelent, hogy hárman sem érték körül. Csak összehasonlításul jegyzem meg, hogy az általam ismert legvastagabb törzsű közönséges dió törzskörmérete 434 cm.

A feldolgozásra alkalmatlan feketedió-rönköket külön szállítják be a kitermelés helyéről. De tüzifának még jók lesznek:

A feketedió-faanyagot annyira feldolgozzák, hogy hulladék szinte nem is marad, esetleg csak fűrészpor.

És mit nem szabad a feketedió-fűrészporral csinálni?

Ne használjuk alomanyagként lóistállóban, mert a lovak lába érzékeny lehet rá. A juglontartalmára.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább