Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Fafeldolgozás

Mottó:
"Látod, a diófát felszeletelve"
(Dévai Nagy Kamilla: Fénykép az ágyam felett)

A nyers diófaanyag száradása viszonylag lassú, de száradás alatt nem vetemedik. Ha gyorsítják a szárítást, minőségromlás adódhat.

A faanyag szárítható természetes úton, a fakereskedő vagy a fafeldolgozó üzem udvarán. Például Gyömrőn:

Diófarönkök szárítása Törökországban:

De jó, hogy ráleltem a fenti diófarönkös török képekre!

Módom nyílik idézni Orbán Balázsnak, az 1849 utáni, törökországi emigráció résztevőjének Bursa felé utaztában írt észrevételeit a diófarönkökről.

"Még leginkább értékesíthető a roppant mennyiségben vadon tenyésző diófa, mert Nyugat-Európában a diófa megszűkülvén, azt innen Kis-Ázsiából szállítják Franciaországba. E végett francia ügynökök barangolják be Kis- Ázsiának tengerparthoz közel eső vidékeit, a diófa törzseket bizonyos meghatározott mértékre elfűrészelik s teveháton a kikötőkbe vivén, hajón szállítják Franciaországba. Egy ily ügynökkel éjjeli tanyául szolgáló egyik falu ronda hánjában együtt szállásolván, azon kérdésemre, hogy hát kifizeti-e az ily messziről való költséges szállítást a diófa, ő elmondotta, hogy egy ily törzsről több száz méter furnir szeletet nyernek oly módon, hogy a törzs bizonyos oly folyadékba forog, amely fellágyítja és a leszelt vékony lemeznek kelmeszerű hajlékonyságot ad. A gép finom keresztfűrésze folyton szeli a forgó törzsről a fellágyított felületet, amely egy hengerre tekeredik fel s ily módon egyetlen törzsről oly mennyiségű ily vékony szeletet nyernek, mely három-négyszáz frank értéket képvisel. Ebből aztán megértettem, hogy az ily messziről való szállítás nagyon is kifizeti magát."

Megállapítható, a törökországi diófakitermelés és export már hosszú multra tekinthet vissza. És milyen méreteket ért el! A méretek az alábbi, szintén török képekről érzékelhetők.

Diófarönkök (feketedió-rönkök) Amerikában, fűrészelés előtt:

De mostanában inkább mesterségesen szárítják, és ha kell, gőzölik is. Diófa-szárító:

A feketedió esetében a gőzölésnek különös jelentősége van, gőzöléssel érhető el, hogy a szíjácsa is bebarnuljon. Bár van, aki szerint a gőzölés tulajdonképpen csalás, mert a fa külső, kevésbé értékes rétegét is drága gesztként tudják eladni.

Tekintse meg, tisztelt Kollégám a következő képet. Igaz, nem közönséges dió, hanem feketedió faanyagát mutatja, de a tanulság azonos. Ha ilyen szürkés elszíneződést látunk a faanyagon, gőzöléses kezelésre gyanakodhatunk. Hogy mégse volt gőzölve, az a felső, világosabb szíjácsréteg színéből látszik, mert gőzöléskor az is besötétedett, minimum elszürkült volna.

A rönk száradása után alapjában két úton kerül feldolgozásra a diórönk. A hosszan egyenes, hibamentes rönkökből furnér készül. Jól feldolgozható furnérnak, ez drágasága miatt fontos. Felülete a megmunkálás során tiszta, sima marad. A többiből rendszerint diófadeszkát vágnak.

Furnérkészítés előtt lehántják a diófa kérgét. Kérge könnyen hántható.

Furnér vágás módszerei diófa-rönkből: Lehet körkörösen vágni, félkörösen vágni, végül lapokra vágni. A furnér sokszor vékonyabb, mint 1 mm.

Ezekből a furnérvágási módszerekből a negyedik a legáltalánosabb, legegyszerűbb. Először félbevágják a lehántott kérgű rönköt szalagfűrésszel, majd a két félrönköt melegítik, gőzölik. Ezzel puhul a diófa anyaga. Alkalmassá válik félmilliméteres furnér vágására. A gépet 0,5-1 mm közötti vágásra állítják be, és a furnér-rétegeket egymás után következő síkokban vágják. Szárítás és körülnyírás következik még.

Minden rönkből három furnérlapot szokás félretenni értékesítési mintának. Egy félrönkből származó összes furnérlapot egyazon raklapra rakják.

A furnérvágás eredménye: Diótönk-furnér a törzs és a gyökér találkozásától:

A hibamentes furnérnak nem alkalmas diórönkökből deszkát vágnak. A legtöbb diófarönk, főleg a diótermő fák rönkje, nem felel meg a furnérvágás követelményeinek.

De mielőtt a deszkavágás mélységeibe betekintenénk, álljunk meg egy pillanatra, tisztelt fafeldolgozó Kollégám! Mert egy határhoz, a faiparosság és a szobrászművészet határára értünk.

Ha furnérnak nem is, de szobrászati alapanyagnak még jó lehet diófarönkünk. Így gondolta egy névtelen amerikai szobrászművész is, aki az alábbi, belül gombakáros diófarönköt saját műalkotásként árulja, "Rönk" címmel.

Valószínű, hogy már el is adta, mert már vájja a következő rönköt.

És George Nakashima asztalos, egyben szobrászművész is így gondolta, aki "Természet, Lélek és Forma" sorozatában a "Kétfelé ágazó diófa" című szobrot alkotta:

A Nakashima-szobor asztalos-célra kevésbé értékes diódeszkából készült. Ugyanilyen a következő deszka is, ahol a faanyag belseje jól láthatóan gombakáros. De műalkotásnak ez is megfelel, a természet remekének.

Ha mégsem szobrot, akkor deszkát készítünk a diórönkből. Diódeszka vágásakor nem a faanyag egyenletessége, hibátlansága az érték, hanem színezete, rajzolatossága, hibái.

Jó tulajdonsága a diófaanyagnak, hogy jól fűrészelhető.

Deszkakészítés előtt tehát nem hántják le a kérget. Fontos viszont, hogy kijelöljék a legcélszerűbb vágásfelületet. Ezt többszöri méricskélés előzi meg.

Az első hosszanti vágásokat manapság már nem gatteron, hanem ilyen, fűrészmalomnak nevezett gépeken végzik a diórönkökön. A vágás és eredménye:Tisztelt, diófát szerető Kollégám, tessék elképzelni, mi van akkor, ha szép, kedvenc diófánk kidől.

Ez nem fikció, olyan baleset, ami mindegyikünkkel megeshet. Főleg diófánkkal. Ez esetben csináljunk hasznot a kárból, mentsük, ami menthető.

Amerikában az ilyen esetekre szolgáltató hálózat áll rendelkezésre, akik házhoz mennek, és a helyszínen vágják deszkára az értékes diófaanyagot. Magyarországon ilyen szolgáltatás nincs, ezért a következő képregény ezt meséli el.

1. Kidőlt a diófa, jelen esetben egy feketedió-fa.

2. 3. 4. 5.
6.
7. 8.

9. Kész is a munka.

Tisztelt vállalkozó szellemű Kollégám, hasonló, helyszíni fűrészelő szolgáltatás iránt biztosan lenne igény Magyarországon is. Konkurencia biztosan nincs.

Tisztelt diófatulajdonos Kollégám, mindenkit, minket is érhet olyan baleset, hogy kábeltévét vagy akármi hasonlót vezetnek el a diófánk mellett. És ezért ágait kell levágni.

Kár lenne a diófaágakat eltüzelni, diódeszkának még nagyon jók lesznek. Egy amerikai feketedió-fa példáján nézzük meg, mit kell ilyenkor tennünk.

Hívassuk el a mobil deszkavágó vállalkozót.

Hogy ilyen nincs nálunk? Hát erről beszéltem! Ha ilyen vállalkozásba fognánk, monopolhelyzetben lennénk az országban, de még a Kárpát-medencében is.

Kevés a jelenlegi jövedelmünk, és nem kínálnak más munkát? A monopolhelyzet monopolárakat, monopoljövedelmet jelent!

Na, szóval, megjön a vállalkozó. Helyesebben: Megjövünk mi a megrendelőhöz.

Beállunk az udvarra és vágunk.

Még mindig a költségeken gondolkozik tisztelt Kollégám? Van megoldás, mint a kép mutatja: feketefoglalkoztatás!

Végül a munka eredménye és eredménytelensége. Egy szög a diófában, és új fűrész-szalagot kell vennünk.

De piac lenne, mert mindenkit érhet olyan baleset, hogy kábeltévét vezetnek a lakásába.

Még Amerikában, amely állam egyébként a legfejlettebb állam a világon, - persze, szigorúan csak a diófafeldolgozás szemszögéből nézve, - se mindenki követi az általam ismertetett jó példákat. Olyan ember is van, hadd mutassam meg képről is, aki láncfűrésszel végzi a hosszanti darabolást is. De meg is van az eredménye, a képeken látható a metszet.

Visszatérve a diófaanyag tulajdonságaira, amit egyébként kár lenne nem folytatni, egy hibája van azért a diófaanyagnak. Baltával rosszul hasad. Nem is szabad baltával nekiesni! Inkább fűrésszel, mint az alábbi képen is. Diódeszkák vágása:

Vagy automata fafeldolgozó gépsoron dolgozzák fel deszkáját, mint ahogy az Kansas-ban szokásos, a feketedióval:

Diófaanyag megmunkálása szalagfűrészen:

Az eddigiekben azt sugalltam tisztelt olvasó Kollégámnak, mintha a diófeszkák vágása igen egyszerű, könnyű munka lenne. Pedig mint minden komoly munkába, a diódeszka vágásába is csak előtanulmányok után szabad belevágni. (Belevágni a vágásba? Hogy milyen rosszul fogalmazok! Belevágni a diófába.) A következő kép azt illusztrálja, hogy a farönkből melyik részen milyen rajzolatú deszka nyerhető. A felső kijelölés szerinti vágás foltos rajzolatot eredményez, a jobboldali sugárirányú vágás szálas rajzolatot, és lehetséges a baloldali szerinti vegyes, inkább esztergálásra szolgáló hasáb kinyerése is. A második kép a vágás eredményét mutatja.

Ha vadászfegyvernek való puskatus a célunk, speciálisan, lehetőleg mindig csak radiálisan szabad fűrészelnünk. Mert a diófaanyag radiálisan nagyobb hajlító- és ütésszilárdságú, jobban ellenáll a torziós erőnek, a szakító erőnek.

Egy vastagabb diófarönk vágásmintáit az orosz faipari szabvány rajza szerint mutatom. A baloldali minta szerint először negyedelni kell a rönköt, és a negyedeket kell a rajz szerint tovább vágni. Jobboldalt pedig nem a mennyiség, hanem a minőség a cél. Csak radiálisan! Sok a veszteség, de így a legszebb a faanyag.

Tisztelt, diófát szerető Kollégám, kérem, egy pillanatra húnyja be a szemét, amíg a következő képen túl nem jut, olvasás közben! Mert kivételesen nem diófát mutatok. Csak azt, hogy hogy lehet egy rönköt teljes egészében radiálisan felvágni.

Most, hogy radikálisan vágtunk radiálisan, kinyithatjuk a szemünket, és megnézhetjük, mit csináltunk. Diódeszkákat.

A szellősen rakott deszkák a további készletezés során is száradnak. A további feldolgozás céljától függően vékonyabb - például 1 collos - és vastagabb deszkák vághatók.

A dió faanyaga faipari gépekkel, szerszámokkal igen jól megmunkálható. Fája jól gyalulható, polírozható. Erénye a diófaanyagnak, hogy méretállandó.

A diódeszkák felületét kétkéses gépen gyalulják simára:

Egy szép diófadeszka és további diódeszkák:

Diódeszkák válogatása további feldolgozás előtt:

A méret ellenőrzése, kötegelés és raktározás:


Raktározni esőtől, nedvességtől védett, száraz, szellős helyen kell a diófadeszkát.

Nem a padozatra rakva, mert onnan nedvességet szívhat fel, és nem szorosan egymáson, mert befülledhet.

További diódeszka készletek:

Diódeszkák szállítása további feldolgozásra:

Deszkakészítés szempontjából nem hátrány, ha a faanyag görcsös. Sőt, a mintázatosság előny, érték.

További diódeszka minták a mellékletben.

A diófa jól ragasztható, ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy a deszkaméretet el nem érő fűrészáruból értékes bútor-és egyéb anyagok készüljenek, ragasztással. A mellékelt kép dióparkettát mutat ugyan, de ugyanígy néz ki a ragasztott diófaanyag is.

A mutatott kép azt is illusztrálja, hogy a ragasztott anyag sokszor szebb is, mint a szabvány szerinti szélességben vágott deszka. Azért, mert erre a célra felhasználható a nem faanyagnak, hanem diótermesztés céljára nevelt diófák anyaga is. A kép is dióültetvényből származó faanyag felhasználását mutatja.

A diófa anyaga jól kezelhető páccal, lakkal. Diófából fényes vagy matt felület egyaránt kialakítható. Olajjal is ugyanolyan jól kezelhető, mint poliészter lakkal.

Ha az ember a diófa-feldolgozás félkésztermékeit nézi, kedvet kap valamit csináltatni diófából, amit hazavihet, amivel lakását díszítheti.

Vastag diódeszkából erős ragasztott platformok, aljzatok, munkalapok készíthetők.

Ragasztott szlovén és horvát diófaanyagok:

A diófaanyag jól esztergálható is. Esztergályozás céljára különböző méretű hasábokat vágnak a diófaanyagból. Ha a hasábokat nem teljesen száraz - 10 %-os - diófaanyagból vágjuk, ajánlatos a hasábokat felhasználásig papírba csomagolni, hűvös helyen tárolni, hogy a túl gyors száradást elkerüljük.

Jobbra fuvola készül diófából, esztergagépen.

Fém kötőelemekkel jól rögzíthető. Jól szögelhető, csavarozható, stb.

A feldolgozás, tárolás, használat során egyre ügyeljünk: Nedvesség ne érje, mert akkor gombakártétel miatt kékesfekete elszíneződést kap! Szárazon viszont egyáltalán nem kell gombakártétellel számolni.

Lúgoknak a diófaanyag kielégítően ellenáll, savaknak pedig kifejezetten jól. (Más faanyagokhoz viszonyítva!)

A diófát festeni, pácolni kiválóan lehet. Fényezéssel kivételesen szép felületet ad.


Most, hogy fel is dolgoztuk diófaanyagunkat, és nagy mennyiségben áll rendelkezésre diófurnérnak alkalmas diófarönkünk, szeretnénk végre eladni, hiszen 25-30 éve várunk erre a pillanatra.

Most vigyázzunk nagyon.

És legyünk körültekintők.

Mert a diófaanyagnak nincs kialakult piaci ára, leendő vevőnk tehát nagyon be akar csapni minket, mert nincs mihez viszonyítanunk az általa kínált árat.

Az angliai, northmoori erdészeti kutatóintézet tájékozódott az árkérdésben, és úgy találta, a furnérnak alkalmas rönkért (minimum 2,2 m hosszú, 40 cm átmérőjű) a minimálár 700 angol font, köbméterenként. A jobb minőségű furnéranyagért pedig 1000-1100 font/m3. Ezt szorozzuk be az adott árfolyammal.

De előrejelzésük szerint ez az ár csak emelkedhet a jövőben.

Most, hogy ismerjük az árakat, ismerjük meg a képen látható úriembert is. Ő nem egy gazdag diófatulajdonos, aki most adja el kincset érő diófáját. Ő diófafeldolgozó. De számára is kincset ér ez a diófa, mert amíg a felvágása eltart, addig biztosan van munkája.

Ha diófa van, minden van, ha diófa nincs, semmi sincs.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább