Előző-------------------------------- Tartalomhoz----------------------------------- Következő

A DIÓ SZEREPE A VEGETÁRIÁNUS ÉTKEZÉSBEN

A dió kiváló vegetáriánus ennivaló. Kétségbevonhatatlan, - hiába fanyalognak egyesek, - hogy a vegetáriánizmus karizmatikus teoretikusa (tudok-e még ilyen szép szavakat összeszedni?) Sant Darshan Singh alapművében, "A vegetáriánus életmód"-ban a legkívánatosabb, ú.n. szattvikus ételeket a következőképpen rögzíti:

"Szattvikus étel: zöldség-, gabona-, babfélék, hüvelyesek, gyümölcsök és diók, valamint tej, vaj és mértékkel sajt. Ez a táplálék derültséget és kiegyensúlyozottságot okoz. Úgy mondják, távoltartja értelmet és szívet mindenféle tisztátalanságtól."

Saját tapasztalataim alapján a zöldségfélékről, stb. nem tudok nyilatkozni, de a diót illetően aláírom a Mester szavait. Amióta diót eszem, valóban derült és kiegyensúlyozott vagyok, nem beszélve az értelem távoltartásáról.

A vegetáriánizmus és benne a diófogyasztás nem az indiai szattvikusok privilégiuma. Európai kultúránkban, a zsidó-keresztény kultúrkörben ugyancsak mély gyökerei vannak. Köztudott, hogy Máté apostol magokat, dió- és mogyoróféléket, valamint zöldségeket evett, és sem a Bibliában, se máshol nem találjuk nyomát annak, hogy maga Jézus Krisztus valaha is húst evett volna (halat is csak kétszer).

Mégis.

Tisztelt Kollégám, maradjunk annyiban, hogy nem én leszek a vegetáriánus étkezés népszerűsítője, mert elveimmel is, tanulmányaimmal is, tapasztalataimmal is ellenkezik a húsmentes étkezés. De nem kívánom a vegetáriánusok kedvét kedvenc szórakozásuktól elvenni, tiszteletben tartom véleményüket.

Ugyancsak nem kívánom idézni azokat a véleményeket sem, amelyek a dióról fogalmazódtak meg a vegetáriánizmus kérdéskörében véleményt nyilvánítók részéről. A vegetáriánus szakírók véleményei ugyanis sokfélék ebben a tárgyban. Nincs univerzális vegetáriánizmus. Nem tehetem meg, hogy egyetértőleg idézzem a húsmentes diós étrendet propagálókat, ugyanakkor elhallgassam vagy bíráljam azok véleményét, akik nem feltétlen javasolják a dió bevonását a vegetár étrendbe.

Kép helye

De.

Bármennyire nem kívánom a vegetáriánizmust népszerűsíteni, muszáj vagyok George Hebden Corsan (1857-1952) úrról megemlékezni, aki korának ismert kanadai vegetáriánusa volt. Nagyon sok diót evett, diótermesztő volt. És diónemesítő, diókutató. A közönséges dión kívül más diófajokkal is foglalkozott. Nevével még találkozni fog tisztelt figyelmesen olvasó Kollégám ebben a könyvben. Corsan úr nem véletlen élt meg 95 évet. Vegetáriánus volt egész életében. Túlélte két feleségét, két lányát és négy fiát. Harmadik felesége temettette el, aki férjénél 35 évvel volt fiatalabb, férje halálakor 60 éves volt. Corsan úr 95 évesen se halt volna meg, ha egy autó el nem üti.

Azt hiszem, akkor járok el helyesen, ha e néhány bevezető mondat után itt, most inkább csak olyan diós vegetár recepteket közlök, amelyeket vitán felül álló vegetáriánusok tettek előbb közzé. Meggyőződésem egyébként, hogy hús nélkül is lehet jókat enni, - én sem eszem mindig húst, - ezért a közölt receptek kipróbálásához jó étvágyat kívánok, és nemcsak a vegetáriánizmus híveinek. Mások is megkóstolhatják, az egyébként húsevők is.

Kép helye A dió szerepét így ábrázolják a vegetáriánus élelmiszerpiramisban (a nuts dióféléket jelent):

Angolul nem tudóknak: a nuts jelenti a dióféléket. A piramis magyarázatául pedig annyit, hogy legalul a minden nap, nagy mennyiségben fogyasztandó élelmiszerek láthatók, középen a hetente néhányszor fogyasztandók, - a dió is ilyen, - legfölül pedig a havonta néhányszor ajánlottak.

Vannak olyan, híres vegetáriánusok, akik a fenti piramis előírásait megszegve táplálkoznak, és mégis nagyon sikeres munkát tudnak végezni. Például Bellini gyakorlatilag kizárólag fügén, rozskenyéren és dión élt. Nem kell tehát a vegetáriánus szabályokat nagyon komolyan venni.

Azért ha egy vegetáriánus szaktekintély ajánlja a diófogyasztást, akkor az ajánlást kéretik komolyan venni.

Ferencsik István például így írt az áprilisi táplálkozásról:

"Jó hatású lehet, főleg az intellektuális alapozottságúak számára a dióvaj. A darált diót alaposan összekeverjük citrom vagy egyéb gyümölcs levével. Ez csak frissen elkészítve ehető."

Én még azt teszem hozzá, hogy aki ezt az ajánlást nem fogadja meg, az biztosan nem intellektuális alapozottságú.

Néhány vegetáriánus recept:

Kép helye DIÓS SPAGETTISZÓSZ

Hozzávalók:
1 hagyma
1/2 köteg leveles zeller
3 közepes sárgarépa
40 dkg friss paradicsomvelő vagy pizzaszósz
1 zöldségleveskocka
40 dkg dióbél
1 evőkanál mogyoróvaj
1/2 csésze vagdalt petrezselyemzöld

Vagdaljuk fel a hagymát, szeleteljük fel a sárgarépát, a zellert (külön a gumóját, külön a zöldjét), törjük meg a dióbelet.

A hagymát egy kanálnyi vízben főzzük 3 percig, hogy megpuhuljon. Közben keverjük meg, és ha le akar égni, adjunk még vizet hozzá.

Főzzük bele a zeller zöldjét is, puhára, majd együtt adjuk hozzá a zellergumót, a sárgarépát, a paradicsomvelőt és a zöldségleves-kockát. Mindig csak annyi vizet adjunk alá, amennyi kell, mintegy 1-1,5 dl-t. Fedő alatt pároljuk tovább 20 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Adjuk hozzá a tört dióbelet és a mogyoróvajat is, és újból forraljuk fel.

Kóstoljuk meg, és ízesítsük. (Citromlével, paprikával, avagy amilyen ízzel szeretjük.)

A dióbél jellegzetes "bolognai" ízt ad spagettimártásunknak. A mártás elkészítés után is ehető, de még jobb, ha a kész mártás egy éjszakát a hűtőben tölt, és másnap, étkezés előtt újból felforraljuk.

A petrezselymet csk közvetlenül tálaláskor tegyük rá.

Kép helye DIÓVAL TÖLTÖTT CUKKINI
(görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:
4 db cukkini
5 dkg elmorzsolt feta-sajt
5 dkg zsemlyemorzsa
4 dkg dióbél
1 apróra vágott hagyma
1 apróra vágott fokhagyma
1 habart tojás
1 kávéskanál frissen vágott kapor
3 evőkanál étolaj
só, bors

A cukkinit vízben 3 percig blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, leszárítjuk.

A cukkinik végét levágjuk, majd egy éles késsel két hosszanti vágatot vágunk rajtuk, amelyek vályúszerűen a cukkinik közepéig érnek. Kanállal kiszedjük a cukkinik magját és húsát. A cukkinik kiemelt húsát kockákra vágjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat melegítünk, a hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, tovább pároljuk, míg a hagyma meg nem barnul. Ekkor levesszük a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Sorrendben előbb a sajtot, utána a dióbelet, a zsemlyemorzsát, a tojást és a kaprot keverjük bele, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A keveréket a cukkinikba töltjük.

A töltött cukkinikat tepsiben sütőbe tesszük, a maradék olajjal meglocsoljuk, és alufóliával fedjük. 190 C°-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, és további 15 percig sütjük.

Forrón tálaljuk, fehér kenyeret adunk melléje.

Ha nem vagyunk annyira vegetárok, a dióval töltött cukkinit grillezett hal, vagy - ne adj' Isten - hús mellé is adhatjuk.

Kép helye "SÜTEMÉNY" ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL ÉS DIÓVAL

Hozzávalók:
3 csésze nem tartósított, nem cukrozott almalé
2 csésze cseresznye- vagy baracklé
15 dkg vegyes erdei gyümölcs
15 dkg dióbél
1 csésze kuszkusz
rizsszirup

Egy fazékba öntsük össze a gyümölcsleveket, és hevítsük forrásig. Keverjük bele a kuszkuszt, fedjük le egy fedővel, és oltsuk el alatta a tüzet.

Kb. 10 perc múlva, amikor a folyadék elnyelte a kuszkuszt, keverjük bele a gyümölcsöket. Öntsük át egy nem túl magas falú tálba, és kanállal simítsuk el a kuszkusz tetejét. Most öntsük rá a dióbelet, és a kanállal nyomkodjuk a kuszkuszba.

Hűtsük le, és egy kávéskanálnyi rizssziruppal ízesítve szervírozzuk.

Kép helye KÖRTÉS-PARMEZÁNOS SALÁTA
Hozzávalók 1 adaghoz:
5 dkg salátaféle (fejes saláta, endívia, kínai kel, stb., az eredeti receptben kerti mustár szerepel)
1 nem túlérett körte
1 marék dióbél
parmezánsajt
dióolaj, gyümölcsecet
kevés citromlé
só, bors

A körtét hosszában vékony szeletekre vágjuk, nagy lapostányérra helyezzük, citromlével lecsöpögtetjük. A salátát megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, a tányér közepére helyezzük. Két evőkanál dióolajat, egy evőkanál gyümölcsecetet öntünk rá. Megsózzuk, borsozzuk, óvatosan összekeverjük. A parmezánt durván ráreszeljük. A dióbéllel borítjuk be.

Kép helye TÖKÖS-DIÓS TÉSZTA
(amerikai őszi vegetáriánus vacsora)

Szokatlan kombináció. Bármilyen tökből készíthető, talán a sütőtök a legjobb.

Hozzávalók 2 személyre:
Sütőtök 1 cm-esre kockázott húsa, 2-3 diónyi nagyságú
2 db apró cukkini húsa, ugyancsak 1 cm-esre vagdosva
3 nagy gerezd fokhagyma, vagdalva
étolaj
10 db dió bele, igen apróra vagdosva
20 dkg tészta
só, bors
dióolaj

Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra. A sütőtök-kockákat egy nagyobb sütő-edényben (tálban) kevés olivaolajon süssük 10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és süssük további 15 percig, vagy amíg jónak látjuk. Hintsük meg a dióbél-morzsával, sózzuk, borsozzuk, és süssük további 5 percig.

Közben főzzük meg a tésztát sós vízben. Szűrjük le róla a főzővizet, és borítsuk a sült tökre. Hintsük meg dióolajjal, és keverjük jól össze. Ízlés szerint fűszerezzük, a sütőedényben tálaljuk.

Reszelt sajttal gazdagíthatjuk.


Ezek a receptek csak példaként szolgáltak. A többi vegetáriánus receptet a diós étel- és süteményreceptek között találja tisztelt vegetár Kollégám. Vannak külön csoportba sorolt vegetáriánus receptek, de a többiek nincsenek elkülönítve, mint ahogy a vegetáriánusok sincsenek kiközösítve a diófogyasztók társaságából.


Hogy a különböző sajtokhoz milyen jól passzol a dió, arra már több példát is felhoztam.

Tisztelt vegetáriánus Kollégám, tessék elhinni, olyan vegetáriánusok is vannak, akik nem esznek sajtot. Az ő számukra vegetáriánus műsajtot fejlesztettek ki olasz élelmiszergyártók, no-muh-chas néven. Csak a dió valódi benne, a többi valami sajtízű anyag.

Kép helye

Jaj, de nem ajánlom! Ne tessenek már annyira vegetáriánusok lenni, hogy műanyagot esznek sajt helyett!

A dió jól társítható gyümölcsökhöz is.

Kép helye

Azért csak azt tudom mondani, hogy nagyon vigyázzunk! Ne higgyünk el mindent, akármilyen hangzatos név alatt hirdetik is az igét!

Például engem kimondottan felháborít, hogy az ún. Bibliai Misszió Alapítvány szerint A Biblia azt mondja a helyes táplálkozásról, hogy dió helyett "Dejó"-t is tehetünk a vegetáriánus hamburgerbe!

Én olvastam a Bibliát, de hamburgerről nem olvastam benne. És diópótlóról se. A recept egyébként jónak tűnik, de a diót őrölt napraforgó és búzacsíra keverékével helyettesíteni nemcsak barbárság, de a dió értékes tápanyagait se pótolhatjuk velük.

VEGETÁRIÁNUS HAMBURGER
Hozzávalók:
9 pohár zabpehely
1 pohár dió
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 fej kisebb vöröshagyma
2 kávéskanál kapor
1 evőkanál zellerzöld
2-3 kávéskanál só
őrölt szezámmag
2 dkg élesztő
kis olaj a sütéshez
8 pohár víz

A hozzávalókat 8 pohár forró vízben 5-10 percig főzzük. Ha kihűlt, 2 dg felfuttatott élesztőt tegyünk bele. Kicsit kelesztjük. Olajozott tepsibe lapos pogácsákat teszünk, és mindkét oldalát 15-20 percig sütjük.

Szóval, maradjunk inkább a természetes vegetáriánizmusnál.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább