Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Vértisztítás

Mottó:
"Hátadon, diólevélen,
vess, habom, hát ágyat itt!
Habon és diólevélen
aki könnyű, nyughatik."
(Babits Mihály)

A diólevelet vértisztítóként is használják, így említi Launert is Ehető és gyógynövények című könyvében. A vérben felszaporodó káros anyagok miatt kell a vért tisztítani, és ezek akkor szaporodhatnak fel, ha a kiválasztó-rendszer nem működik megfelelően. A vesét - és a hólyagot - fokozott folyadékbevitellel, teákkal lehet fokozott működésre stimulálni. Ezen alapul tehát a diólevél-tea vértisztító szerepe. Tisztítja és hígítja a vért.

Ez így nyilván igaz, de a diólevél hatóanyagainak hatása ennél kiterjedtebb. Nemcsak a vese működését segítik, hanem a szervezet számára fölösleges és mérgező anyagok kiválasztásában szerepet játszó valamennyi szerv működését is fokozzák. A máj, a belek, a bőr különböző módon, de részt vesznek a kiválasztásban, és tapasztalatok szerint a diólevél-tea mindezek működését segíti, javítja.

Elterjedten ajánlják és használják vértisztításra, főleg a német természetgyógyászatban, ahol a diólevelet vértisztító gyógynövényként tartják számon. Egy német patika ajánlata szerint napi két csészével igyunk diólevél-teát. Kívánom, hogy akinek szüksége van rá, egészséggel fogyassza!

A diólevél-főzet vértisztító hatását grúz kutatók összefüggésbe hozták az agyi vérerek vérszállító kapacitásának helyreállításával is.

Duke és Ayensu szerint a diólevelet a kínai gyógynövényes gyógyításban is alkalmazzák vértisztítóként. (A kínaiak szerint a pattanások és az ekcéma a savas vér következtében jelennek meg, ezért ezek ellen, vértisztítóként diólevél-teát isznak.) Pattanásokra külsőleg is használják, segít azok eltüntetésében. Azt egyébként, hogy a pattanásoknak belső, a szervezeten belüli okai vannak, egy idevágó német irodalom is állítja, és diólevél-tea fogyasztását ajánlja. Hosszabb időn keresztül, és akkor hat.

A horvátok a vértisztításon kívül szívbetegségek és sárgaság ellen is ajánlanak diólevél-teát. De nemcsak teát ajánlanak, hanem azt mondják, áztassunk 5 kanál diólevelet egy liter fehér borba, 24 órán át. Naponta kétszer egy borospohárnyit igyunk meg belőle!

Németek a diólevélteának a máj működésére gyakorolt kedvező hatását is megfigyelték. Ők is ajánlják sárgaság ellen is a diólevél-teát.

A fenti célokra a diólevelet más gyógynövényekkel kombináltan is ajánlják. Elsősorban csalánlevéllel, bojtorjánnal, cickafarkkal, borókával. Ilyen készítményeket nyugodtan kereshetünk német gyógyszertárakban és gyógynövény-boltokban, biztosan fogunk találni az igényünknek megfelelőt.

A szájüreg és a légút betegségei

Kép helye Javasolható a diólevélből készített - ízlés szerinti erősségű - leszűrt főzettel, teával gargalizálás torok- és mandulagyulladáskor, illetve szájöblítőkénti használata fogínygyulladás, szájseb, nyelvduzzanat esetén. A népi gyógyászatban elterjedten alkalmazott módszer. Kellemesebb, ha ilyenkor mézet is teszünk bele.

Ha spanyol receptet követünk, torokgyulladáskor 15 dkg diólevelet 4 dkg szederlevéllel forralunk fél liter vízben. Felforrás után 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük. Ilyen főzettel 4-5-ször gargalizálunk naponta.

De ha a horvát recept szimpatikusabb, torok- és mandulagyulladáskor 10 dkg diólevelet egy liter forró vízben áztatunk. Szűrés és lehűtés után gargalizálhatunk vele.

Orosz módszer ilyenkor a friss, kibomló, ragadós hatású diólevélkék felfőzése. Néhány levélkét félórán át pohárnyi forró vízben párolunk, ezzel öblögetjük a gyulladt fogínyt, a fájó fogat. Ugyanez a főzet a szájszagot is balzsamossá változtatja.

A diólevél-tea használatos asztma, krónikus köhögés, vérköpés ellen is. A tuberkulózis tüneteit is enyhíti - mondják.

Ezt már kissé félve írom le, mert igazságtartalmáról nem vagyok meggyőződve, de már annyi helyen olvastam, hogy nem állhatom meg szó nélkül, hogy a dióleveles készítményeket tuberkulózis ellen is ajánlják. Erre a célra olyan kanalas orvosságot javasol egy francia szerző, ami 60 g - 40-50 %-os alkoholban oldott - diólevél-kivonatból, 120 g glicerinből és 300 ml vízből áll. Ebből étkezések után kell egy kávéskanálnyit fogyasztani.

Cukorbetegség, stb.

Kép helye Cukorbetegségben szenvedőknek ajánlható a diólevél-tea ivása, mert csökkenti a vér és a vizelet cukorszintjét. Korábban nem említettem, de most pótolom, a dióburok főzete ugyanerre a célra ugyanolyan jó.

A grúziai kutaisszi kutatóintézet szerint a diólevél főzete a vérereket tisztítja, csökkenti a vércukor szintjét, ezáltal javítja az anyagcserét. A kutatóintézet két kávéskanál szárított diólevelet ajánl egy csésze forró vízbe, és egy órányi állás után ajánlja leszűrni. Félcsészényi főzet kell naponta négyszer, étkezés előtt.

A németek a diólevelet a cukorbetegségen kívül angolkór, reuma, köszvény, gyulladások, görcsök, fogszuvasodás, gyomor- és bélbántalmak, bélférgek és hajhullás ellen egyaránt ajánlják. Nem tudom, mindet nem próbáltam, de amit étvágyjavító hatásáról, általános erősítő hatásáról írnak, azt aláírom. Mindenesetre az biztos, hogy a kínai gyógyászatban sikerrel irtják vele a laposférgeket.

Hans-Sepp Walker svájci szaktudós szerint veseerősítőként, sőt, általános erősítőszerként használható a diólevél főzete.

Bár ugyancsak írják több helyen is, az angolkór elleni hatásosságáról nem vagyok meggyőződve. Pláne ha már megmutatkozik. Úgy gondolom, inkább meg kéne előzni. Sőt, csontritkulás! Még mit nem mondanak! A diólevél nem csodaszer, nem kéne lejáratni ilyenekkel.

Indiában pedig (Chopra, Nayar és Chopra szerint) a diólevél-tea fogyasztásával strúmát is kezeltek. Ők tudják.

A diólevélből készült teát idegesség és álmatlanság esetén is kipróbálhatjuk, nem biztos, hogy beválik, bár lehet benne valami. Ha éjszaka nem tudunk aludni, nyugodtan keljünk fel, főzzünk egy jó diólevél-teát, és mire kész lesz, már lehet, hogy el is álmosodunk.

Launert Ehető és gyógynövények című könyvében lázcsökkentő, lázat megelőző hatást is tulajdonít a diólevélnek.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább