Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Mire és hogyan használjuk?

Mottó:
"Omnia in nuce."
(Latin közmondás)

"Alles in der Nuss."
(Német közmondás)

Dióbél

A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is. Vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő hatását nem lehet eltúlozni. Erről már korábban részletesen írtam. Emlékszik még rá tisztelt Kollégám, a dióbélben mennyi nátrium van?

Helyesen teszi, ha nem emlékszik, hiszen a dióbél gyakorlatilag nátriummentes. Száz gramm dióbélben jó, ha két milligramm nátrium van, mondjuk, kétezred százalék. Hasonlítsuk csak össze bármely más élelmiszer nátriumtartalmával!

Ezért állítható teljes biztonsággal, hogy a dióbél vérnyomáscsökkentő, jóhatású az erekre, az agyi erekre is.

De a dióbél egyéb gyógyhatásai is fontosak. Olyannyira számosak, hogy felsorolni, rendszerbe foglalni is nehéz.

Kép helye Egyrészt általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében. Magas kalcium-tartalma a fogaknak, a csontoknak jó, azokat erősíti.

Fizikai gyengeség esetén napi rendszerességgel kell dióbelet enni. A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre - írják. Varró gyógyszerész úr vérszegénységre, sápadtságra ajánlja a dióbél fogyasztását.

Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti.

A cukorbajosoknak is ajánlott, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, amellett a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, és igen tápláló.

Konkrétan hogyan készítsünk magunknak erősítőszert dióból? Egy mai orosz receptet ismerek, most megosztom tisztelt gyengélkedő Kollégámmal is. (Amikor ezt írom, magam is lábadozom, ezért kerestem jó, diós receptet.)

Harminc deka dióbelet ugyanannyi aszalt barackkal (vigyázat, a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól, húsdarálón le kell darálni. Három deci mézzel jól el kell keverni. Naponta 1-2 kávéskanállal kell ebből az elixírből bevenni, és mire elfogy, vége a lábadozásnak, meggyógyultunk. Közben hűtőben kell tartani.

Az általános erősítő hatáson túl a dióbél fogyasztásának többféle, speciális gyógyhatása is van. Rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Ez főleg idős korban hasznos.

Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Erre a célra - egy orosz ajánlás szerint - 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges vitaminforrás is.

Hazai orvosi ajánlás is van székrekedésre: "60 gr dióbelet és 30 gr szezámmagot mozsárban porrá törünk. Ebböl egy-egy evökanálnyit langyos vízzel lenyelünk reggel és este egy héten át. Krónikus székletpanaszok esetén különösen hasznos."

Ugyanerre a célra a mazsolával kevert darált dióbelet is ajánlják. A mazsola-dióbél kombináció nemcsak az emésztőrendszerre jó, a szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást. Naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasszunk erre a célra, és egészítsük ki 2 dkg sajttal is. Ennyit igazán megehetünk az egészségünkért.

Visszatérve az emésztőrendszerre, hasmenés ellen is jó a dióbél, mert mérsékli. Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani.

Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet kell naponta 2-3-szor ennünk - tartják a horvátok. Nem kell sok, elég egy késhegynyi.

Étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön, a dióbél meghozza.

Kép helye Az orosz népi gyógyászatban gyomorfekélyt is gyógyítanak dióbéllel. Egy liter étolajban két hétig áztatnak 10 dkg dióbelet zárt üvegben. Közben többször felrázzák. Így diós olajat kapnak, amit egyenlő arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell keveset magunkhoz venni belőle.

Másik, ugyancsak orosz népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: Készítsünk diótejet 2 dkg dióbél mozsárban történő összetörésével és 1 dl forró vízbe keverésével. Jól össze kell rázni, és le kell szűrni. Már csak 1-2 kávéskanál mézet kell hozzákeverni, és minden étkezés után félórával egy kávéskanállal kanalazni belőle.

És egy keleti gyógymód gyomorfekélyre, hurutra: Fél kiló darált dióbelet 3 dl mézzel és 1 dl aloe-lével keverünk össze, és naponta háromszor étkezések után félórával egy evőkanállal nyelünk le belőle.

A dióbél májgyógyszer is. Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

A dióbél a tüdőnek is gyógyszere. Avicenna, a középkor kiemelkedő orvos-tudósa mézes dióbél adagolásával gyógyított tuberkulózist.

Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. Népi recept a Krim-félszigetről: 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral összesen.

A németek szerint köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása, mert purinmentes. És a vesének is jó, mert klórmentes.

Egy erdélyi, csíkszentdomokosi etnobotanikai vizsgálat szerint az összevágott dióbelet külsőleg is lehet használni, kelésre kell kötni.

Ez a módszer azonos az 1700-as évek oroszországi katonakórházainak gyakorlatával, ahol a sebek gyorsabb gyógyítása érdekében használtak dióbelet. Külsőleg.

Az orosz nép körében a dióbél külsődleges használatának gyakorlata máig él. Sebekre, kelésekre, daganatokra.

És azt mondják, álmatlanság ellen is jó dióbelet rágcsálni, reggel és este két-két dió belét, mert altató hatása van. Tessék kipróbálni!

Ha nem használ, akkor egy orvosi portál ajánlását próbáljuk ki: "30 gr dióbelet, 30 gr szezámmagot 60 gr megmosott, friss eperfalevéllel mozsárban összetörünk, a masszából 3 gr-os golyókat formálunk, és naponta két alkalommal 3-3 golyót fogyasztunk".

Ha már az éjszakánál tartunk, jogos a kérdés, hogy mit csináljon az, aki éjszakánként izzadni szokott. A dióbél erre is gyógyszer. Mézzel kevert dióbelet egyen naponta 4-5 evőkanállal az ilyen személy - mondják az oroszok.

Az altató hatáshoz hasonlóan idegnyugtató hatást is bizonyítottak a dióbélre, ami a dióbélben levő B-vitamin hatása. Azt mondják, csökkenti a hisztériát is. Nem tudom, ki kéne próbálni.

Az viszont biztos, hogy a dióbél foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma viszont stresszoldó hatású.

Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is.

Kép helye Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás. Orosz népi recept: Egy hónapon át igyunk meg egy pohár kecsketejet, sűrűn belekevert darált dióbéllel. És megfigyelhetjük az eredményt.

De ha nincs kecskénk? Akkor tehéntej is jó. Szintén orosz népi gyógymód: Darált dióbél és méz 1:1 arányú keverékéből legalább 20-30 napon át naponta háromszor fogyasszunk étkezések után félórával 2 kávéskanállal, és igyunk hozzá tejet. És vége az impotenciának.

Ezeket komolyan írtam. De ha feltűnt bennük némi irónia, azt most visszavonom. Mert tényleg vannak, akiknek a férfiasság fontos. Például a nőknek.

Már az ógörögök is... kezdtem már annyiszor a diós ismereteket. De amit most akarok írni, tényleg nem lehet máshogy kezdeni. Szóval, az ókori Spártában, amely városállam a testkultúrájáról volt ismert, (le is győzték őket az athéniek, akik viszont inkább az eszükről voltak ismertek), annak is kultusza volt, hogy mekkora a férfiak nemi szerve. Ezért a serdülő fiúkkal dióbélből készített "diótejet" itattak, annak a reményében, hogy minél nagyobbra nőjön. (Összehasonlító vizsgálatokat nem ismerek.)

A férfierő és a diófogyasztás összefüggését Avicenna se tudta megkerülni, a középkorban. "A férfierőtlenségre - írta - diót kell enni szezámolajjal, kandiszcukorral, mézzel, sziruppal, ez esetben erősen megnő a nemi hajlam, és sokáig tartó boldogságban lesz része magának is, nejének is."

Szóval, visszatértünk a dió mint általános erősítőszer témájához.

Az ókor és a középkor már rég elmúlt, a mai orvostudomány már sokkal többet tud a dió és a szex összefüggéseiről. És továbbra is ajánlják fiúknak és férfiaknak a diófogyasztást.

A rendszeres dióbél-fogyasztás nemcsak erősít, meg is szépít. Nem minket, a nőket.

Tisztelt Kollégám, kérem, ezt a megállapítást ne tekintse túlzásnak.

Kép helye

Tessék csak megnézni a Kariatídákat! Milyen szépek, kecsesek, sudárak! Az i.e. V. és IV. század fordulóján az akkori világ központjában egyedül ők hatan találtattak arra méltónak, hogy az athéni Akropolisz kincsének, az Erechtheionnak déli csarnok-oszlopaihoz modellt álljanak. Egy a közös bennük: A lakóniai Karüai (Diófalva) szülöttei. Nem véletlen. A korabeli világszépe-választás első hat helyezettje dión nevelkedett!

Íme a tartós egészség és az örök szépség titka:

Tessék sok diót enni!

Kép helye

Ha elhatároztuk, hogy betegség-megelőzési, általános kondíciójavítási céllal fogunk dióbelet enni, legyünk mértéktartók. Nem az egyszeri nagy adagú "diózabálás" a célravezető, hanem a rendszeres, kisebb mennyiség elfogyasztása. Egy orosz táplálkozási tanácsadó szerint keverjünk össze egy csésze dióbelet egy csésze magmentes mazsolával és egy csésze aszalt barackkal. Öntsük nyakon 30 dkg mézzel. Ebből a csemegéből naponta háromszor egy evőkanállal együnk, mindig étkezés előtt. Így növelhetjük erőnket, ellenállóképességünket.

Lehet, hogy azok a betegségek, amiket felsoroltam, mára már kimentek a divatból, az ismertetett javaslatok idejüket múlták. Ma már csak egy dologtól félünk, de attól nagyon, a sugárterheléstől. Erről írta D. Heid amerikai orvos, hogy aki a sugárterheléstől tart, egyen naponta 4-5 diót. Az megvéd.

Tisztelt Kollégám, stresszel teli világban élünk. Stressz hatására a pajzsmirigy-hormonok aktivizálódnak, a pajzsmirigy terhelődik. Működésének regenerálódásához természetes jód kell, ami a dióbélben megtalálható. Nem mesterséges készítményben, hanem a dióbélben.

A dióbél a kínai orvoslásban

Dióbél Kép helye A dióbél a hagyományos kínai orvoslásban is gyógyszer. Dehát a hagyományos kínai orvoslást nem ismerjük eléggé, ezért hajlamosak vagyunk lebecsülni, és mint tudománytalant, elvetni. Az biztos, hogy a kínai orvoslás idősebb, mint az európai. Fejlődését nem vetette vissza a keresztény középkor a maga sötét vallásosságával. Többezer év alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel Kínában, aminek a kínai elméleti magyarázata sokszor nem egyezik azzal a materiális világképpel, amin az európai gyógyítás alapul, de a tapasztalat az tapasztalat, akárhogy magyarázzuk is. Megfigyelésre, kipróbálásra mindenképpen érdemes.

Különösen, ha a dióról van szó.

A kínai filozófiában - és következőleg az orvostudományban is - a következő alapfogalmakat használják:

Kínában - sok egyéb mellett - főleg a növények adják a gyógyszerek alapanyagait. A kínaiak a növényeket felső, általános és alsó osztályokba sorolják. Ezek közül az általános és az alsó osztály bennünket nem érdekel, mert a felső osztály tartalmazza a gyógynövényeket. A kínai gyógynövények kínai szempontból gyógynövények, nem biztos, hogy a világ más részein is olyanként ismerik el őket.

És a dió a gyógynövények közé tartozik Kínában is. A Qin és a Han dinasztiák korából, vagyis az i.e. 3. századtól az i.u. 4. századig terjedő időből származik két klasszikus kínai orvosi könyv, amelyeknek angolra fordított címe "The Yellow Emperor's Internal Classic" és "Shennong's Herbal Classic", a diót mint dietikus növényt írják le, ami egyszerre gyógynövény is és diétás ennivaló is.

Mintegy ezer gyógynövényt ismernek, és mindegyiknek megadják általános jellemzését, amely jellemzés meghatározza felhasználási lehetőségét. Hát, ilyen összefüggésben nézzük a diót, mint kínai gyógynövényt!

A diót általános kínai jellemzése szerint az ízre nézvést édes jellegűnek tartják, az atmoszférikus tulajdonságok szempontjából pedig meleg tulajdonságúként jellemzik.

A dióbél hatása az emberi szervezetben a kínai orvoslás szerint abban jelentkezik, hogy a vesék, a vastagbél és a tüdő meridiánjaira hat. Erősíti az alhasi tájékot, jó hatású a nemiszervekre, elősegíti működésüket. Melegíti a tüdőket, ezért fogyasztják gyógyszerként asztma és krónikus köhögés ellen is.

A kínai szemlélet szerint a vesének kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. Úgy tartják, a vese gyógyítása, erősítése áttételesen más szervekre, elsősorban az agyra is jó hatású, mert ha a vese jól működik, az elősegíti más szervek, az egész szervezet egészséges működését. A dióbél mint vesegyógyszer emellett hasonlít is az agyra, kézenfekvő tehát az agyműködést javító hatás feltételezése. Erről a hatásról a kínai orvosok meg is vannak győződve, és tapasztalatuk valóban az, hogy a - dióbél hatására - javuló veseműködés az agyra is pozitívan hat. Úgy látszik, ők már régebben rájöttek, hogy az ember szervezete egységes egész, és az orvosi beavatkozásoknak áttételes - pozitív vagy negatív - eredményei is vannak.

A dióbél erősíti a vesefunkciókat, tonizálja a vesét, segít a veséknek megtartani a Qi-t, vagyis az életerőt. Máshol pedig azt írják, hogy erősíti a vese yang-ját, és egyben a derekat és a lábakat. A vese-yang hiánya, derékfájdalom, a derék és a lábak gyengesége, gyakori vizelés és vesekő esetén ajánlják, használják. Gyakran nem önállóan, hanem más vesegyógyszerekkel együtt adják a dióbelet. Ilyen gyógynövények például a Lycium, Eucommia, Morinda, Polygonum, Psoralea, Cynomorium, Cistanche, stb.

Más gyógyszer-kombináció is ismert, van olyan is, ami a dióbél mellett szarvasagancs-port és közel tíz gyógynövényt tartalmaz, köztük szibériai ginzenget. Én is fel tudnám sorolni, de talán jobb, ha kínai orvoshoz fordulunk ebben a tárgyban.

Ha nincs a közelben kínai orvos, és vesénk mégis erősítésre szorul, szakértők nyomán én is ajánlom, hogy a főtt rizset - rizskását - dióbéllel dúsítsuk. A vesére határozott erősítő hatással van.

Egy igen egyszerű kombinációt pedig úgy készíthetünk, hogy a dióbélhez az Eucommia kérgét és a Psoralea gyümölcsét keverjük. Erősíti a vesét és az alhasi tájékot. Ha pedig a kínaiak a dióbélhez a Psoralea termésén kívül az aranka magját is keverik, kiváló impotencia-gyógyító gyógyszert állítanak elő. A dióbél lám, csodákra képes, ma már a kínaiak több mint egymilliárdan vannak. És Önnek, tisztelt betegeskedő Kollégám, aki nem dióbéllel gyógyíttatja magát, hány leszármazottja van?

Kép helye A kínaiak is úgy tudják, hogy a dióbél a belekre nedvesítő hatással van, így elősegíti a belek szabályos működését és ürítését. Erősíti az alhasi tájékot. Him-Che Yeung A kínai gyógynövények és receptek kézikönyvében a dióbelet alsóhasi fájdalmak, valamint kiszáradás következtében előálló székrekedés ellen ajánlja, könnyít a beleken. Egy kínai recept szerint a vastagbél működésének javítására dióbél, kendermag, cistanches és útifű kombinációja ajánlott.

Másik recept szerint a belek szárazsága esetén a dióbelet hasismaggal, polygonummal és cistanche-vel kombináltan fogyaszthatjuk.

A dióbél a kínai szemléletben a tüdőkre is jó hatású. (Megjegyzem, egy francia szrző is ír a dió antituberkulotikus hatásáról.) Ha a tüdőben Qi-hiány van - én nem tudom, ez mikor van - és emiatt köhögünk, a tüdőnket dióbél, panax-ginzeng, astragalus, gynostemma, ganoderma és schizandrum kombinációjával erősíthetjük.

Egyszerű gyógynövény-kombinációként ajánlják köhögés, asztma, tüdőelégtelenség esetén a dióbél mellett a ginzenggyökeret.

És mit csináljanak az asztmások?

Természetesen, egyenek diót! A kínaiak szerint azonban a diót nem önmagában kell enni, hanem a következő kombinációban:

Ezeket mind - a gekkót kivéve - főzni kell, és a főzetet inni. A gekkóval nem tudom, mit kell csinálni. A receptet én úgy javítanám, hogy a dióbelet nem keverném bele, hanem külön enném meg. Dehát a kínaiak máshogy írják elő.

További kínai javallatok

Kép helye Ugyancsak dióbél-fogyasztást ajánlanak a kínaiak a lábszárak gyengesége esetén is.

Külsőleg pedig krémekben és olaj-készítményekben használják a kínaiak a dióbelet. Általában is jó hatású a bőrre, mert ha rendszeresen, de mérsékelten használjuk, jó kondícióban tartja a bőrt, ami a bőr színén is meg fog látszani. Bőrbetegségek és ekcéma kezelésére forró, lenmaglisztes borogatásban használják, vagy pedig öt gyógynövényből álló kombinációban.

A felsorolt esetekre nemcsak a gyógynövény-kombinációs diófogyasztást ajánlják a kínaiak, hanem a dióbél önmagában, nyersen való fogyasztását is.

A kínai népi gyógyászatban a dióbélnek rákellenes hatást tulajdonítottak már régóta. A dióbéllel készült rákellenes szerek hosszú múltra tekintenek vissza. Mint Duke és Ayensu írják, több szer valóban mutatott rákellenes aktivitást.

A dióbélnek a kínai orvoslásban betöltött szerepét taglalva feltétlenül szólni kell a tengeri csikóról.

Tengeri csikó kombinációban

Egy ismeretlen kínai recepttel ismertetem most meg az olvasó Kollégát. A recept így szól:

Kép helye Keverjünk a dióbélhez (Hu Tao Ren) szárított tengeri csikót (Hai Ma), fosszilis sárkánycsontot (Long Gu), szarvasinat (Lu Jin), szarvasagancsot (Lu Rong), ginzenggyökeret (Ren Shen), gekkógyíkot (Ge Jie), Lycium gyümölcsöt (Gou Qi Zi), Psoralea gyümölcsöt (Bu Gu Zhi), Poria gombát (Fu Ling), Eugenia virágot (Ding Xiang), Astragalus gyökeret (Huang Qi), som gyümölcsöt (Shen Zhu Yu), Angelica gyökeret (Dang Gui) és Rehmannia gyökeret (Di Huang).

Akinek az összetevők nem állnak rendelkezésére, ne keseredjen el, a készítmény készen is kapható.

Az ajánlott dózis 10 pirula naponta kétszer, étkezés előtt.

Kép helye És kiknek ajánlott? Akik gyengék, és akiknek erősödésre van szükségük. Például lábadozóknak, akik minél előbb vissza akarják nyerni egészségüket, erejüket. Nőknek szülés után, férfiaknak idős korban, ha már gyengül a (nemi) teljesítményük. És hideg a kezük, lábuk. A kínaiak ezt úgy mondják, hogy a vese-Chi csökkenni kezd. A készítmény főleg a vesét erősíti (nem csoda, ha van benne dióbél). Ezen kívül javítja az emésztést, a vérkeringést, ezen keresztül az egész szervezet egészségi állapotát.

És ebből a csodaszerből már nyolc dollárért adnak is egyet.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább