Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Tanácsok a dióbél fogyasztására

Mottó:
"Mikor én még kicsiny voltam,
A diójér majd meghaltam,
De mivel már nagyobb vagyok,
A leányért majd meghalok."
(Kishartyáni magyar népdal)

Valóban, mint egy francia szakértő írja, a dió íze csiklandozza az ember ínyét.

A diót a fogyasztó és az ipar is nagyon sokféleképpen használja fel. Leggyakoribb felhasználási területe az édesipar, illetve a háztartásokban készült édességek. Az édesiparral nem foglalkozom, a diós édességekről, süteményekről, ételekről pedig később lesz szó. Most pedig olyan javaslatokat ismertetek, amiket nálam hozzáértőbb emberek írtak le, én csak összesítem és közzéteszem.

Az a kérdés tehát, hogy hogyan fogyasszuk a diót. Többféle lehetőség van rá. A lehetőségek nem zárják ki egymást, vagyis a választásunk nem kizárólagos.

Ön, tisztelt Kollégám, a felsorolt fogyasztási lehetőségek közül melyiket kultiválja? Ha eddig még nem mindet, kérem, ne sajnálja rá az időt, és fokozatosan kóstolja meg azokat az elkészítési módokat is, amelyeket eddig elhanyagolt. És ha olyan módon szokta enni a diót, ami nincs a felsorolásban, kérem, írja meg nekem, hogy a listára felvehessem, és más is megismerhesse.

Ezek csak ötletek voltak. Tisztelt Kollégám, ha már nagyon éhes, már most a receptek részletes leírására ugorhat. De ha még bírja, ebédig még tovább olvashat.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább