Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Csomagolás

Ha a dióbél rövid időn belül kispiaci értékesítésre fog kerülni, nem feltétlenül kell a feldolgozás végeztével becsomagolni.

Ha viszont a tárolás tartós, elengedhetetlen a csomagolás, hogy a raktári molyok hozzá ne férjenek. Raktári molylepke mindenhol van, többféle van, és a dióbélre mind szeret petézni.

Az aflatoxin-mérget termelő penészgombák megtelepedésének elkerülésére a dióbelet úgy kell csomagolni, hogy a bél szellőzni tudjon, száraz maradjon. Erre a célra megfelel a selyempapír bélelésű hullámkarton doboz, akár leragasztva is. Nem szabad a dióbelet polietilén vagy más műanyag zacskóba csomagolni, mert hőingadozásra a pára kicsapódik, és rögtön megvan a gombák életfeltétele.

Dióbél csomagolás hullámkarton dobozokba:

A kartondobozos csomagolás világszokvány. Általános a 10 kg-os doboz, pl. 40x40x18 cm-es, mert a raklapra (120x80 cm) pontosan illeszkedik. Ebből a két méretből 6 db-ot raknak egy sorba a raklapra. Hátránya ennek a méretnek, hogy a súlynál fogva a felsőbb sorok szétnyílnak.

Kilenc darab fér viszont egy sorban a 40x27x27 cm-es hullámkarton dobozból. Hat sorban 540 kg fér egy raklapra. Ennek a méretnek az az előnye, hogy a második sorban téglakötés-szerűen kerülnek a dobozok az első sorra, így a sorok fogják egymást.A 42x37x19 cm-es doboz is jó (hosszúság-szélesség-magasság). De szerintem a legjobb a 388x253x256 mm-es.

Bármilyen formájú dobozt válasszunk is, térfogata 29-29,5 l legyen, mert a dióbél térfogatsúlya 343 g/l.

Hullámkarton dobozba csomagolt román dióbél, német exportra:

Hullámkarton dobozba csomagolt kirgiz dióbél, arab exportra:


Kartonos iráni dióbél:

Légmentesen csak akkor szabad csomagolni a - száraz - dióbelet, ha vákuumos géppel légtelenítjük, párátlanítjuk. Nem így:

Vagy ne legyen a celofánzacskó zárása légmentes. Ez esetben a dióbelet gyors értékesítésre és felhasználásra szánjuk:

Minőségi német dióbél:

Felhasználáskor:

Darabos francia dióbél csomagolása:

Jobbra vákuumfóliás csomagoló gép látható. A vákuumos csomagolás előnye, hogy a dióbél nem érintkezik levegővel, oxigén hiányában a dióolaj nem tud avasodni. Minőségét akár két évig is megőrzi. Így helyes csomagolni, vákuum alatt, alufóliás vagy egyszerű műanyagfóliás zacskókba, amelyek 1-10 kg-osak lehetnek. Öt kilogrammos vákuumfóliás csomagolás esetén egy kartondobozba két csomagot helyezünk, közé pedig válaszlapot, mert a vákuumfólia szállítás alatt is dörzsölődik, és könnyen leereszt.Mire figyelhettünk fel a fenti két képen? A vákuum-csomagok szögletességére. Azért kell szögletesnek lenniük, hogy kartondobozba rekhatók legyenek. A vákuum-tégla méreteinek konveniálniuk kell a kartondobozok és a szabványos EUR-raklap méreteivel. Tessék csak megpróbálni!

A jobboldalt mutatott csomagológép azt sugallhatta volna, hogy a gép tartályába helyezett vákuumzacskót eligazgatva a megfelelő méretű, téglaidomú csomagot kapjuk. Pedig nem így van. A gép tartálya nem téglaidomú, és pláne nem felel meg a kívánt méretnek. Nagyobb gépet kell tehát vennünk, mint amire szükségünk van, és egy megfelelő méretű keretet kell a tartályába építenünk. Tessék csak megpróbálni! Kazahsztánban már megoldották, amint az alábbi, exportra csomagolt dióbél-készleten is látszik. Mindig van kitől tanulnunk.

A következő képeken vákuumfóliázott dióbél átmeneti tárolása látható. Azért célszerű a fóliázást követő napon kartondobozba rakni az egységcsomagokat, hogy legyen idő arra, hogy az esetlegesen nem tökéletes hegesztés miatt belevegősödő egységeket újracsomagolhassuk.Ha 4 kg-os egységekbe csomagolunk, egy kartondobozba 3x4=12 kg dióbél helyezhető el, közben két válaszlappal.

A 10-12 kg-os csomagolás az ipari felhasználású dióbél szokásos kiszerelése, a 10 dkg és az 1 kg közötti pedig lakossági fogyasztásra kerül.

Hát, igen, megjött a megrendelés a német cukrászati ellátó nagyker-áruháztól. Próbáljunk neki eleget tenni. Az az igénye, hogy vákuumfóliázzuk be a dióbelet. Rendben van, de a mi vákuumfóliázó gépünkkel, ami jó drága volt, csak 4 kg-os egységeket lehet készíteni, amiket sehogyse tudtunk úgy belekényszeríteni egy kartondobozba, hogy raklapra helyezve a dobozok egy raklap méretét adják ki. Nem olyan egyszerű, tessék csak megpróbálni. De rendeltünk a kartondoboz-gyárból - sürgősségi felárral, mert a vevő várja az árut, további felárral, mert csak kis mennyiségre van szükségünk, - olyan dobozokat, amibe 5x4=20 kg fér. Boldogan jelentettük a vevőnek, hogy megy az áru. Visszaszóltak, hogy ne menjen, mert Németországban olyan törvény van, hogy egy nő nem emelhet 15 kg-nál nehezebbet.

Ilyenkor áll meg az ész. Münchenben nincsenek férfi dolgozók? Vagy egy emelővillás targonca? Vagy nem lehet négykilónként kiszedni a dobozból? Ilyenkor nincs más, leülünk a tévé elé. És mutatják a sörfesztivált, ahol harminc kilót cipel egy hölgy. És mutatják a sportrovatban a német súlyemelőnőket. Nekünk meg nincs pénzünk ötkilós vagy tízkilós vákuumfóliázó gépre.

Egy újabb, francia ötlet a dióbél bolti, lakossági értékesítéséhez a zacskós csomagolás felváltása teljesen átlátszó műanyagdobozzal. Teljes szépségében érvényesül a szép dióbél, nem beszélve arról, hogy nem nyomódik, törik, a gondatlan bolti rakodás alkalmával.

Hasonló, szilárd, átlátszó műanyag dobozos dióbéllel találkozhatunk koreai élelmiszerboltokban is. Persze, ezeket is kartondobozba kell rendezni.

Hogy akkor miért kellett feles dióbelet törnünk, válogatnunk, ha a zöme úgyis nagyfogyasztókhoz megy, pékekhez, nagy konyhákhoz, ahol a segédszemélyzet tíz kilót önt egyszerre a darálóba? - méltatlankodik teljes joggal a dió manipulálásába belefáradt Kollégám. Szerintem elsősorban azért, mert a német pékek cukrászsüteményeket is gyártanak, amelyek nagy részét feles dióbéllel díszítik. A konyhák pedig a zöldsalátákat szivesebben körítik feles dióbéllel, mint törmelékkel. Ugyanakkor jogos igénye a vevőnek, hogy lássa, milyen szép dióbelet kapott tőlünk, magyaroktól. Mástól úgyse kap ilyent.

Látjuk, mire a dióból áru lesz, sok költség rakódik rá.

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a diószüret, a szárítás, a raktározás, a törés, a csomagolás költségeit saját viszonyaink között a legolcsóbbra méretezzük, különben biztos a ráfizetés.

Hogy mindezek után mennyiért tudjuk eladni a dióbelet, egészen más kérdés. Nincs összefüggésben saját költségeinkkel. Az ár a piacon alakul ki, különböző helyen, időben, különböző vevőknél a megalázóan alacsony ártól a tisztességes, szép, magas nyereségtartalmú árig széles határok között változhat.

Itthon mindig ahhoz szoktunk hozzá, hogy dióbelünk ára nem éri el a mandula vagy a mogyoró árát. Nyugaton pedig sokszor a dióbél drágább azoknál.

A vevő igénye szerint elkészített dióbél, elszállítás előtt:

Exportra csomagolt hazai dióbél:

A dióbél tárolása, szállítása

A dióbelet alacsony (55-65 %) relatív nedvességtartalmú, alacsony hőmérsékletű (0-3 C°), sötét helyen kell tárolni, szagmentes körülmények között. Az említett francia diófeldolgozó, Alain Riviere szerint a vákuumcsomagolt dióbél 7 C° alatt tárolandó, nem kell hűvösebb, főleg, ha a dióbél víztartalma az 5-6 %-nál nem magasabb, és oxigén se jut a csomagba.

Ha lefagyasztjuk, a dióbél korlátlan ideig eláll, de ha kivesszük a fagyból, hamarosan használjuk fel, mert minőségét gyorsabban elveszti.

Tisztelt Kollégám, a dióbél szállítása is - természetesen - minket terhel. Akár úgy, hogy termelők vagy feldolgozók vagyunk, és a vevő telephelyére kell szállítanunk, akár úgy, hogy a vevő szállítja el, de ránk hárítja a fuvarköltséget.

Ahhoz, hogy a fajlagos fuvarköltség a fő felvevőpiacra, Németországba is elviselhető mértékű maradjon, legalább 3,5 tonna teherbírású teherautó kell.

A kartondobozba csomagolt dióbelet raklapra kell rakni. A szabvány euro-raklap mérete 80 x 120 cm. Az se jó, ha a dobozok túlnyúlnak valamelyik irányban a raklapon, de az se, ha a raklap felületének egy része kihasználatlan marad. És az se kedvező, ha a dobozok nem helyezhetők kötésbe, vagyis a második sor pontosan illeszkedik az elsőre, mert a felsőbb soroknál a rakomány szétnyílik. Egy praktikus dobozméret a 388 x 253 mm-es hosszúságú és szélességű doboz (belméret), mert ebből kötésbe rakva 9 db fér el egy raklapon. A doboz magassága a hazai diófajták beléhez leginkább 256 mm belméretű legyen, ha 10 kg-ot teszünk egy dobozba. A darabos dióbél ennél 1 cm-rel alacsonyabb, a feles viszont inkább 1 cm-rel magasabb dobozt kíván. Ebből a dobozméretből öt sor rakható egy raklapra, vagyis egy raklapon 450 kg dióbelet tudunk szállítani.

Természetesen, a vákuumfóliázott dióbél más méretű dobozt igényel, aminek mérete a fóliázott dióbél csomag-méretétől függ. Ez esetben a raklap rosszabb kihasználásával kell számolnunk.

A rakományt körbe kell fogni zsugorfóliával, és le kell pántolni. A raklapot nekünk kell kocsira rakni, targoncával vagy emelővillás békával. A kocsin történő pontos elhelyezéshez is béka kell.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább