Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

3. TÓTH CSALÁD

Talán elnézi nekem tisztelt hazai Kollégám, hogy a Tóth család Fülek melletti diótelepítését a hazai dióskertek között veszem számba. Igen, valamikor egy ország voltunk, és igen, Unióban vagyunk Szlovákiával. Úgy járhatunk hozzájuk, mintha hazamennénk, meg se kell állni a határon. (Elnézést a személyeskedésért, itt, Somoskőújfalunál léptem át először a határt, 1968-ban. Máig ható élmény.)Kép helye

Elismeréssel kell a Tóth-család ültetvényéről szólni, mert a dióültetvényt igyekeznek szakmailag is, anyagilag is jól megalapozni, és egy nagyobb diótermesztő gazdaság kifejlesztése a céljuk. Az első ütemben 33 ha-t telepítettek, 5x8 m-es térállásban, amiben benne van a későbbi 10x8 m-es térállás szándéka.

A következő fénykép a hosszú gyújtótávolság miatt erősen torzít. Egy 8 m széles sorközben állunk, és messzire tekintünk. Ilyen távolságból egészen sűrűnek látszanak a sorban a csemeték, valójában 5 m-re vannak egymástól.

Kép helye

A dióskert Fülektől északra, az Ipoly-völgy dombjai között található, túlnyomó részt egy széles, lapos dombhát enyhén délre néző felszínén, kisebb részben a dombhajlat északiba is átfordul. A következő évi telepítést pedig egy szélesen lapos, sík felszínű patakvölgyben fogják végezni. A község területére lekért középtávú (10 éves) időjárási adatok szerint májusi, dióvirágzáskori fagy az elmúlt 10 évben nem fordult elő. A talaj középkötött erdőtalaj, jelentős homokfrakcióval.

Kép helye

Annál is inkább hazainak számít az ültetvényük, mert hazai diófajtával, a Milotai 10-essel foglalkoznak. Porzónak A-117 fajtából 1 % van az ültetvényben, véletlenszerűen elszórtan.

Kép helye

A telepítést a rákóczifalvi faiskolás, Szőke Antal igen jól fejlett, erős oltványaival végezték. A 8000 db csemete túlnyomó többsége suháng, kevés koronás oltvány is van benne. A második éves telepítésben kap szerepet a család saját faiskolájában nevelt mintegy 3000 db oltvány is.

Kép helye

Sőt, a faiskola még a harmadik évben is nagyban üzemel, a további telepítések céljából.

Kép helye

Az őszi telepítéskor kimaradt oltványokat átmenetileg egy sorba húzott árokba vermelték, tövüket mulcsozták, törzsüket törzsvédőzték. Erősen visszametszve egy évi kényszer-nevelés után remélhetőleg újra telepíthetők lesznek.


Kép helye
Kép helye

Az eltelepített csemetéket rögtön a telepítés után papíranyagú törzsvédelemmel látták el, dróttal a törzsre kötve. Ez a módszer még javítható, a sietséget a közeli tél indokolta.

Kép helye

Amíg a tél be nem állt, karókat is szúrtak a csemeték mellé, erőseket. A karózást tavasszal folytatni fogják.


Kép helye
Kép helye

Részben a törzsvédelemnek, részben a gyorsan felállított kerítésnek köszönhetően az első télen semmilyen vadkár nem jelentkezett a területen, annak ellenére, hogy a vidék jellemzően vadjárta.

Kép helye

Az első évben a kitelepített csemeték gyakorlatilag ülve maradtak, de a másodikban már megindult a fejlődés.


Kép helye
Kép helye
Kép helye
Kép helye

Esős nyár volt.


Kép helye
Kép helye
Kép helye

A fiatal csemeték már korán mutogatják termésüket.

Kép helye

Jégverés is volt idén.

Kép helye

A füleki diótermő táj egyre bővül. Már a szomszédnak is van diósa. Képet nem csináltam róla, mert eléggé elhanyagolt. De Tóthék ültetvényéből már látszik a távlat, a születő diókörzet.

Kép helye

4. MONOK SÁNDOR

Monok Sándor tanár úr dióültetvénye Kőrösszakál belterületén, egy kb. egyhektáros kertben terül el. A diófákat, az értékesebb egyedeket a valahai román pap kezdte gyűjteni, és mára változatos, érdekes, értékes gyűjtemény alakult ki. Oldalrügyes és fürtös diókkal. A kert mai tulajdonosa folytatja a gyűjtő és szelektáló munkát. Monok Sándor felvételei következnek.

Út a dióskerthez:

Kép helye Kép helye

Az értékes, szelektált diófák:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Monok Sándor "diófajtái". (Az idézőjel azt jelzi, hogy nem hivatalosan elismert fajták, de attól még jók.)

Kép helye

Öntözés:

Kép helye

Fagykár Kőrösszakál határában:

Kép helye

A kert fái télen:

Kép helye Kép helye

Körösszakáli tavasz:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A kert szép fái:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Hangulatos kertrészletek. Jó lehet Körösszakálban élni.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A kert utánpótlása:

Kép helye

Sajnos, épp akkor esett az eső, amikor ott jártam.

Ezen a képen a kert egyik értékes fájának a jellegzetessége látszik. Ez a fa a hajtásait a végük felé jellemzően kétfelé ágaztatja, így két csúcsrügye fejlődik. És mindkettő jellemzően ikerterméseket hoz.

Kép helye

Esős hangulat Körösszakálban:

Kép helye Kép helye

5. KEZDŐ DIÓTERMESZTŐ

Így nevezi magát szerényen Kovács Levente. Ő Biharnak a romániai részén él, és telepít diót. Ha Szlovákia diótermesztőit hazaiaknak tekintem, ugyanilyen joggal mondom hazainak a romániaiakat is, hiszen megvalósult az 1848-as forradalom egyik legfontosabb követelése, létrejött az Unió Erdéllyel.

A diótelepítéssel ezt várta meg Kovács Levente. Magyar diófajtákat telepített, debreceni faiskolából rendelt 2006-ban szaporítóanyagot, és bölcsen kivárta 2007. tavaszát, amikor már vámmentesen vihette át a csemetéket a határon.

A telepítést enyhén dombos vidéken végezte, és május elején már így néznek ki fiatal diófái:

Kép helye
Kép helye
Kép helye

Az első betelelés előtt:

Kép helye Kép helye Kép helye

A második évben:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

2009 tavaszán:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

2009 nyarán:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

2010-ben tovább fejlődött az ültetvény. Szépen nőttek a fák, és újabb terület is betelepítésre került. Milotai kései fajtával, 7x4 m-re. Ebben az évben rendkívül sok volt az eső. A gyomok ellen nem lehetett mit tenni, a föld mindig sáros volt.

Kép helye Kép helye Kép helye

A tavasz mindig kelti a reményt, 2011-ben is.

Kép helye

Bár egy enyhe májusi talajmenti fagy meglátogatta Bihart is.

Kép helye

Júniusban már szép az állomány.

Kép helye Kép helye Kép helye

A 2012-es év képei idősorrendben:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább