Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

A FEKETEDIÓ ÉS A VAJDIÓ KÁROSÍTÓI, BETEGSÉGEI

Vázlat:
Feketedió-károsítók
A feketedió betegségei
Károsító is, betegség is egyben: "Ezer rák"
A vajdió károsítói, betegségei

A feketedió további károsítói Amerikában

Már a közönséges dió amerikai károsítóinál láttuk, hogy azok részben a feketediót is támadják. Most következnek a többiek.

Az egyéb károsítók közül ne felejtsük ki a feketedió gyökérférgeit. A nematódák a közönséges dióhoz hasonló károkat okoznak (Pratylenchus musicola és a Meloidogyne fajok).

A feketedió-károsítók felsorolása - tudom, - nem teljes. Például itt ez a molylepke a feketedió-fa törzsén. Nem tudtam beazonosítani. Kérem tisztelt növényvédő Kollégámat, segítsen.

Kép helye

Hazai feketedió-fán fordult elő ez a levélkárosítás, valószínű, a károsító is hazai. De nem ismerem.

Kép helye

A feketedió betegségei

A feketediót ugyanúgy megtámadja a xanthomonasz és a gnomónia, mint a közönséges diót. Tünetek és kezelés is azonosak. Az eltérés a közönséges dióhoz képest annyi, hogy a feketedió ellenállóbb a baktériummal szemben, mint a mi diónk. Inkább a gnomónia károsítja.

Kép helye

A gnomónia-fertőzés a feketedió levelén is kis kerek foltokban jelentkezik, súlyos fertőzés esetén a foltok összefolynak, a levélzet a nyár második felére le is hullhat. A korai lombhullás legyengíti a fát, és ha több évben is ismétlődik, a fa pusztulásához vezethet.

A gnomónia-fertőzés tünetei a zöld állapotban lévő diótermés felszínén is jelentkezhetnek.

Gnomónia feketedión Kép helye Gnomónia feketedión Kép helye

Gnomónia-fertőzés feketedión, továbbá egy fertőzött és egy lombját vesztett feketedió-fa.

Gnomónia feketedió-levélen Kép helye Gnomónia feketedió-levélen Kép helye
Lombfertőzéss Kép helye Korai lombhullás Kép helye

Cylindrocladium fertőzés feketedió csemetéken Kép helye A feketedió gyökérrothadását a fitoftóra-gombákon túl (Phytophthora citricola, P. cinnamomi) a Cylindrocladium gombák okozzák, közülük a C. scoparium, C. floridanum és a C. crotalariae gyakoribb. Ugyanilyen a Cylindrocladiella parva (Cylindrocladium parvum) is.

A Cylindrocladiumok csemetekerti kártevők, a feketedión kívül sok más erdészeti fafajt is pusztítanak, a csemeték elhalását okozzák. A tünetek klorózissal, a hajtás visszaszáradásával kezdődnek, de más kezdeti tünetek is lehetnek. A gyökér feketedik.

Cylindrocladium miatt kipusztult feketedió csemeték Kép helye A Cylindrocladium gombák a talajban vagy fertőzött növényi maradványokon telelnek át. A diócsemete gyökerével érintkezve fertőznek. Esős időben pedig a fertőzött növénymaradványokról származó aszkospórákból is létrejön a fertőzés.

Védekezni úgy lehet ellenük, hogy a csemetenevelést fertőzésmentes területen végezzük, és kerüljük a fertőzött növényállomány és talaj átvitelét. A fertőzött csemeték gombaölőszeres permetezésével is próbálkozhatunk.

A feketedió fuzáriumos károsodása is azonos a közönséges dióval. Feketedión a következő fuzáriumgomba-fajokat találták meg: Fusarium sporotrichiodes, F. solani, F. lateritium és F. oxysporum. A védekezés ugyanúgy szinte lehetetlen ellenük, mint a mi diónknál. A fák jó tápanyag- és vízellátása, vagyis erőnléte segíthet.

A feketedión levélfoltosságot okoz a Mycosphaerella juglandis (más néven Cylindrosporium juglandis) gomba.

A nektriás ágrák (Nectria galligena) ugyanúgy támadja, mint a mi diónkat.

A hajtáspusztulást előidéző gombák azonosak a közönséges dióéval (Phomopsis arnoldiae = P. elaeagni).

Levelén sok más diófajhoz hasonlóan a Microstroma juglandis gomba okoz fehér foltokat, csíkos foltosságot pedig a Grovesinia pyramidalis.

A mikrosztrómás levélfoltosságról a mi diónk levélbetegségei között már volt szó. Itt most csak a feketediós kórképét mutatom.

A feketedió levelén - közelről és távolról - ilyen a kárkép:

Mikrosztróma feketedión Kép helye Mikrosztrómás feketedió Kép helye

Fehér törzsrothadást okoz a feketedión a Phellinus igniarius gombafaj.

Farontó gombái közül a Schizophyllum commune, Hypochnicium vellereum, Trametes versicolor, Phellinus gilvus, Peniophora cinerea és a Hericium coralloides taplógombákat tartják számon.

Taplógomba elhalt feketedió fa törzsén:

Kép helye

Ezen a fán:

Kép helye

Farontó gombák által károsított, rákos feketedió:

Kép helyeKép helye

A felsorolt gombabetegségeken kívül baktériumos betegsége is van a feketediónak, a fitoplazma nevű baktérium kártétele.

Az élősködő növények közül a Phoradendron flavescens nevű fagyöngyöt figyelték meg feketedión.

Károsító is, betegség is egyben: "Ezer rák"

Újfajta jelenség. A Pityophthorus juglandis nevű bogár egyszerre ezer helyen támadja a diófa faanyagát, és a testén behurcolt Geosmithia morbida gomba ezer helyen indít rákos fertőzést, ami a megtámadott fák halálához vezet.

Kép helye

A feketediót (J. nigra) és az Észak-kaliforniai feketediót (J. hindsii) támadja elsősorban, jelenleg a fertőzés az Egyesült Államok inkább nyugati államaira és Észak-Mexikóra terjed ki. A közönséges dió (J. regia) és hibridjei védettnek tűnnek.

Kép helye

A károsító bogár a korábban is ismert Pityophthorus juglandis, amerikai bennszülött, a gomba viszonylag új felfedezés.

Kép helye
Kép helye Kép helye

A fertőzés veszélyességét az okozza, hogy a bogár nemcsak a gallyakat, ágakat, hanem újabban a vázágakat, törzset is megtámadja a kéreg alatt.

A bogár eredetileg a jelzett vidéken őshonos arizonai dió (Juglans major) károsítója volt, amelyen a károsítás a vékonyabb ágakon jelentkezett, így a károkozás nem volt súlyos. 2010-ben Oregonban, a hibrid oregoni dión is megfigyelték.

A fiatal feketedió fák a fertőzés megjelenése után két-három évvel már kipusztulnak. A vastagabb törzsű, idősebb fákon a betegség lefolyása jóval lassabb, öt évig, vagy hosszabb ideig pusztul a fa.

Kép helye Kép helye

A károsodás fő tünete, ha a fák tavasszal, kilombosodás után, vagy ritkábban nyáron egyes ágakról lehullatják leveleiket. Először lógnak a levelek, majd hervadnak, hullanak.

Kép helye Kép helye

A tünet rendszerint a korona felső részén jelentkezik először, onnan terjed lefelé, a következő években. Az ágak visszafelé pusztulnak, a csúcs felől. A korona ritkul. Még vízhajtások is megjelenhetnek, és csak aztán látszik a kéreg alatt az elhalás.

Kép helye

A rákos seb a károsodott ágak kérgének óvatos lehántásával válik láthatóvá. Azért kell a lehántást óvatosan végezni, mert a rovarlárva nem a faanyagban él, hanem a kéregnek a belső részében, a szaporító kambiumszövet kéreg felőli oldalán. Az egyenkénti sebek csak néhány milliméteresek, és csak később nőnek mintegy 3 cm-esekre.

Kép helye Kép helye

A sebek alakja hosszúkás-ovális. Jellemző, hogy a a gombafertőzött sebek kiindulása a bogárlárva vájta járatoknál található.

Kép helye Kép helye

Kép helye Kép helye

Ráknak ebben az esetben a kéreg szövetének kicsi, sötét színű, elhalt részeit nevezik. A fák azért pusztulnak ki, mert a fa nedveinek fel-le áramlása szűnik meg.

Kép helye

Más gombakárokkal ellentétben a megtámadott fákon nincs "boszorkánysöprű" jelenség, vagyis a fertőzött rész alatt nem hajtanak ki csoportosan hajtások, alvórügyekből kihajtó vízhajtás viszont előfordul néha.

Kép helye

Védekezés még nincs kidolgozva a károsodás ellen. Egyedül vagy ritkán álló fákon alapos visszametszés segíthet. De a levágott ágakat meg kell semmisíteni.

Keresik a vegyszeres védekezés lehetőségét is, permetezés vagy injektálás formájában. De ha a tünetek már megjelentek a fákon, ezek a beavatkozások hatástalanok, mert a fertőzés több évvel korábban történt. Amikor már egy-egy ág elpusztul, az előre jelzi az egész fa gyors, egy-két éven belüli pusztulását.

Kép helye Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább