Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Szárítás

Nemcsak a mosott diót kell szárítani, lehetőleg gyorsan, hanem minden diót, a kézzel a földről felszedettet is, mert a dió szüretkor - főleg, ha betartjuk a három napos felszedési szabályt - több mint 30 % vizet tartalmaz.

A kopáncsosan rázott - de már kopáncstalan - dió víztartalmát beszállításkor 40 %-ra becsülhetjük, ez egy szakmailag elfogadott irányszám. Ugyancsak 40 %-ra tehetjük a burkosan betakarított, friss dióként értékesített dió belének víztartalmát is.

A rázatlanul a fán megérett, burokból kibújt és földre hullott dióét pedig - azonnali felszedés és beszállítás esetén - 25-30 %-ra.

Kép helye A cél a 10-12 %-ra történő szárítás. 12 %-nál már száraznak tekinthető, eltartható a dió. Ekkor mondják légszáraznak. A 12 % azonban a megengedett felső határ. Jobb, ha kissé szárazabb. Természetes úton a száradás 12 % víztartalomig történik. A mesterséges szárításnak se szabad 8 %-nál kisebb víztartalmat eredményeznie, mert akkor már romlik a bél állaga, a dióbél íze pörköltmogyoró-szerű lesz.

A kellőképpen ki nem szárított, 12 % feletti dió viszont veszít íz- és aromaanyagaiból, penészedhet, megromolhat. Akkor is penészedik, ha - kellő szárítás nélkül - gyorsan megtörjük, és abban reménykedünk, hogy a dióbél jobban szárad, mint a héjában. Ez a remény - hogy is mondta Csokonai? - többnyire csalfa, vak. Korán megtört dió bele:

Kép helye

Kaliforniában a 8 %-ra történő szárítás az általános. Mi ezt nem vehetjük alapul. Nemcsak azért, mert a túlszárított dió beltartalmi értéke csökkenhet, hanem azért is, mert nem vagyunk annyira gazdagok, mint a kaliforniaiak, hogy pazarlóan bánhatnánk az energiával.

A termelők többsége jelenleg még nem rendelkezik a dióbél nedvességtartalmának meghatározására alkalmas eszközzel.

Milyen is lenne az? C. Blache és A. Verhaeghe, a creyssei diótermesztési kutatóállomás kutatói szerint a dió esetében is jól alkalmazhatók lennének a más mezőgazdasági termékek,gabonák nedvességtartalom-meghatározására használt műszerek, amelyek a termelő gazdák számára is elérhetők. "Indikátor" néven nevezik ezeket a műszereket, amelyeknek működése a vizsgált anyag elektromos vezetőképességén alapul. A vezetőképesség pedig a nedvességtartalommal arányos.

Ha nincs házi műszerünk, hogyan tudjuk mégis meghatározni a dió víztartalmát?

Házilagosan, a tapasztalati módszert némi kis súlyméréssel és két százalékszámítással kiegészítve, vagy laboratóriumi úton. Előbb ez utóbbiról.

A hazai mezőgazdasági és élelmiszervizsgáló laboratóriumok gyakorlatában kizárólag az úgynevezett atmoszférás szárítás szerepel, ami azt jelenti, hogy a diót megdarálva szárítószekrényben magas, 100 C° körüli hőmérsékleten súlyállandóságig szárítják. Ekkor a dió víztartalma 0 %, és a szárítmány súlyából, valamint a kiindulási súlyból kiszámítható a minta víztartalma. Az atmoszférás szárítás egyébként azt jelenti, hogy a szárítás nem vákuumban történik.

Véleményem szerint az atmoszférás szárítási víztartalom-meghatározási módszer a dió esetében szakmailag elfogadhatatlan. Magasabb hőmérsékleten a folyékony halmazállapotú olajok (amelyek mennyisége nem hanyagolható el, mert a dióbél súlyának 70 %-át is kitehetik) kettős kötései felbomlanak, a szárítás során kémiai átalakuláson mennek át, és súlyuk is változhat.

A hivatalos, atmoszférás víztartalom-meghatározási módszert otthon, saját dióskertünkben úgy finomíthatjuk, hogy legalább 30 db dió súlyát megmérjük szárítás előtt, és a konyhai sütőben 3-4 óra alatt 100 C°-on leszárítjuk. A dió természetesen használhatatlanná válik, de a száraz súlyból a nedvességtartalmat visszaszámolhatjuk.

A legegyszerűbb víztartalom-becslési módszer természetesen a hagyományos, érzékszervi módszer.

Kép helye Ha természetes úton, levegőn, nem pedig szárítóberendezésben szárítjuk a diót, akkor mondhatjuk diónkat kellően száraznak, ha szemre és fogásra a héja száraz. És nemcsak ma az, hanem már tegnap, tegnapelőtt is az volt. Tehát a szárítást addig kell folytatni, amíg érzékszervi úton már vagy két napja száraznak ítéltük. Azért szükséges ez a kétnapi biztonság, mert például természetes száradás folyamán nappal szárazra száradhat a dióhéj, de amíg van leadható víztartalma a bélnek, éjszaka a nedvesség újból kicsapódik a dióhéj felületén, és reggel "izzadtnak" találjuk a diót.

Van még egy természetes, egyszerű nedvességmeghatározási módszer is. Ha a szüret idején az első napon behozott dióból lemérünk egy kisebb necchálónyi mennyiséget, és leszárítás után újból lemérjük, akkor a száraz dió nedvességtartalmát 11 vagy 12 %-nak kalkulálva visszaszámolható a kiindulási állapot szerinti nedvességtartalom. Az ezután következő beszállításokkal is megismételhetjük ezt a módszert, és hamarosan tapasztalati úton, a beérkező dió érzékszervi vizsgálatával is meg tudjuk becsülni a víztartalmát, és annak megfelelően gondoskodhatunk hosszabb vagy rövidebb idejű szárításáról.

A száradt állapotról úgy is meggyőződhetünk, hogy a dióhéj már a fajtára jellemző könnyedséggel törik, a bélelválasztó rekeszek töréskor "reccsennek", a törés felülete éles és száraz.

A hirtelen, magas hőmérsékleten szárított diónak a varrata is szétnyílhat.

De most még nem tartunk itt. El kell döntenünk, hogy környezeti hőmérsékletű levegővel kívánunk-e szárítani, vagy melegített levegővel, mesterséges szárítókban.

Házikertben, egy-két diófával lényegesen könnyebb a helyzet. Ha az egy rétegben elhelyezett diót nappal kitesszük a levegőre, a szárítással nem sok gondunk lesz. Diószárítás Marokkóban és Németországban, mindkét esetben a háztetőn:

Kép helye Kép helye

Házilag a diószárításra egyszerű módszereket alkalmazhatunk. Például felköthetjük a diószsákot a gerendára. Az egerek se fogják elérni.

Kép helye Kép helye

Sőt, a mókusok se, akik szárítás alatt szívességből is végeznek nedvesség-ellenőrzést.

Kép helye

Diószárítás Bulgáriában:

Kép helye

A Baszkföldön:

Kép helye Kép helye

És Németországban:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Az utolsó németországi képen a természetes száradásra egy kis fűtött levegős rásegítés is látszik, amikor a gazdasszony a kályha, kandalló mellé teszi száradni a kiskerti diót.

Kép helye

Kép helye A hagyományos szárítási mód Magyarországon a falusi padlásokon egy rétegben történő kiterítés, néha átforgatás. De mostanában a parasztház is egyre kevesebb, és a parasztot is egyre nehezebb rávenni, hogy a diószsákot a vállára vegye.

Egészen kis mennyiség szárítása a mellékelt képen látható, speciális diószárító kosárban is lehetséges. Ez a kosár horvát múzeumi anyag, 1920-ból, Szlavóniából, Prkovci faluból.

A padláson szétterített dió fejlettebb változata, ha a diót esőtől védett betonpadozaton terítik ki egy rétegben, és szükség szerint, eleinte naponta lapáttal átforgatják. Magam Fejér megyében láttam ilyen szárítási módot.

Kép helye

De Koreában is fényképeztek ilyent. Figyeljük meg, a második rétegben csak kb. feleannyi diószem van, mint az alsóban, így a levegő a betonon fekvő diókhoz is hozzáfér.

Kép helye

Ha egy rétegben terítjük ki a száradni való diót, egy kisebb portán nagyon hamar elfogy a szárításra alkalmas felület. Ilyenkor mindenhol dió van, még a lépcsőn is.

Kép helye

Nem szabad viszont az egy rétegű diót napnak kitéve, pláne fekete fólián szárítani, mert akkor garantált a túlmelegedés, az olajsavak károsodása, az íz romlása. Ilyet egy igazi diósgazda nem csinál. Csak akkor szárítja napon, fekete fólián, ha azzal nyugtatja magát, hogy a dió nem emberi fogyasztásra, hanem kereskedőhöz fog kerülni.

Kép helye

Az itt mutatott, keletmagyarországi diószárítás a harmadik világ technikáját idézi. Fekete fólia nélkül így néz ki a napon száradó dió:

Kép helyeKép helye

Ugye, élelmiszerhigiéniával foglalkozó kedves Kollégám, mennyivel olcsóbb így kezelni a leendő élelmiszert? Ezért vannak a feltörekvő országok versenyelőnyben, mert az európai fogyasztók csak az árat nézik.

A legegyszerűbb ez a török megoldás. A diót haza se viszik, hanem a természetben terítik szét, ahol van egy kis szabad hely.

Kép helye Kép helye

A görögök is így tesznek, esetleg ponyvára terítik.

Kép helye

A hagyományoshoz hasonló, energiafelhasználás nélküli szárítás a színekben - vagy más, esőtől védett, szellős helyiségekben - történő szárítás, olyan rekeszeken, állványokon, amelyeken a dió átszellőzhet. Dehát a rekesz, az állvány már pénzbe kerül.

Kép helye Én is így szárítok. A diót egy rétegben 10 cm-es műanyag gyümölcsös rekeszekbe helyezem (2 kg/rekesz), a rekeszeket egymásra rakva szellős helyre teszem, és a diót minden nap átöntöm, így forgatom. A szárítás kb. két hétig tart, és ha száraz a dió, nagyobb tartályban, vastagabb rétegben tárolható.

Kép helye Kép helye Kép helye

A képeken látjuk, nagyon fontos, hogy a rekeszek alulról is szellőzzenek. Ez ugyan nem, de rekeszes szárítás ez is:

Kép helye

Nagyobb mennyiségű dió esetén ez a szárítási mód helyigényes. Egy rétegben 1 m2-en kb. 8,5 kg légszáraz héjas dió helyezhető el. 1 tonna dió 115-120 m2 szárítási felületet igényel.

Természetesen, a szárítórekeszeket ahány rétegben helyezzük egymás fölé, a szárítás helyigénye annak megfelelően, annyiad részre csökken. És ha egy adag dió megszáradt, ugyanott szárítható a következő. De a 30-as gyümölcsös rekeszekből csak 6 sor, a 10-es rekeszből legfeljebb 12 sor (ha legalul egy üres rekesz van, hogy az alsó rekesz is szellőzzön) rakható egymásra kézi erővel, ezért a helytakarékosság korlátozott.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A szárítás végeztével a dió a gyümölcsösrekeszekben tárolható, továbbra is szellőzik.

Hasonló a "tálcás" szárítás, amit többek között Oroszországban, Franciaországban, Bulgáriában kultiválnak, minden olyan diótermesztő gazdaságban, ahol győzik kézi erővel a tálcák mozgatását. A tálcákon a diót vagy egy rétegben, vagy többsorosan, 8-10 cm vastagon helyezik el. A szárítóasztalok - tálcák - rácsos, illetve lyuggatott fenekűek. A szárítás első napjaiban naponta kétszer, azután naponta egyszer forgatják át a diót.

Kép helye

Francia adatok szerint az az ideális, ha a dió egy hét alatt leszárad, ennyi idő alatt nincs semmilyen minőségromlás. Hogy valójában meddig tart a szárítás? Amíg a diót száraznak nem találjuk. Ez egy héttől három hétig is eltarthat.

Tálcás diószárítás az Egyesült Államokban, 1941-ben:

Kép helye

Tálcás szárítás Hollandiában:

Kép helye Kép helye

Tálcás szárítás Borsodban:

Kép helye

Ausztráliában:

Kép helye

És Argentinában:

Kép helye Kép helye

Egy diótermesztő görög kolléga szárítótálcáival jóformán az egész úttestet is elfoglalta a háza előtt. Hát, igen, a diónál nincs fontosabb.

Kép helye

A tálcás szárítás szekrényes megoldással is kombinálható, ha nem számítunk nagy diómennyiségre. A következő, argentin megoldás szerint a tálcák fából készültek, a szekrény pedig vaslemezből, és a szárítás idején ha kisüt a nap, a szekrényben már meleg van. A levegő cserélődését az alsó és felső nyílások biztosítják.

Kép helye Kép helye

A következő kép is kisüzemi módszert mutat. A zsákba szedett diót zsákban szárítják, a napon, a lovaskocsi platóján, amit ha jön az eső, csak betolnak a színbe. Vagy utánfutón, ömlesztve.

Kép helye Kép helye

A természetes levegőn végzett szárítás nagy helyigénye miatt nagy ültetvényeknél csak a mesterséges szárító berendezések jöhetnek számításba, amelyek hideg - környezeti - levegősek vagy meleg levegősek lehetnek. A befúvott hideglevegős szárítás esetén nagyon durva közelítéssel óránként 0,2 % víztartalom-csökkenéssel kalkulálhatunk.

Egy réges-régi, primitív, ömlesztett diót szárító hideglevegős berendezés Ausztráliából:

Kép helye

Ha hideg levegős diószárítót létesítünk, arra mindig ügyeljünk, hogy az épület déli oldaláról szívja be a ventillátor a hideg levegőt, mert a szeptemberi diószárítási szezonban igen nagy különbség van ugyanannak az épületnek a két oldalán lévő levegőnek a hőmérsékletében és víztartalmában. A befúvott levegő víztartalma legfeljebb 40 % lehet.

A legegyszerűbb hideg levegős szárítóberendezés egy szűkülő légcsatorna, amelynek a felülete nyitott, és a felületére helyezhetők a dióval teli tartályládák, egymás mellé. A ventillátor teljesítménye 1200-1500 m3 legyen óránként, a szárítási felület minden négyzetméterére. Ez az Európában elfogadott standard. Kaliforniában 2500 m3-rel számolnak, négyzetméterenként.

A pontos méretezés természetesen a diórakat magasságától is függ.

A hideglevegős szárítóberendezést a következő irányszámok alapján méretezhetjük, 0,8 m-es diórakat-magasság és 2,5-szeres szüreti rotáció mellett:

Szárítandó mennyiség tonna Felület m2
2-4 4
4-6 8
6-8 10
8-10 14
10-15 20
15-20 27
20-25 33

Bármilyen szárítóberendezéssel dolgozzunk is, arra mindig ügyeljünk, hogy a diórakat magassága egyforma legyen, különben a száradás nem lesz egyenletes.

Kisüzemi, 900 kg kapacitású diószárító, kétoldalt két kürtővel, levegő-befúvó ventillátorral (a kék elemek):

Kép helye

A diótermesztésben hasznosíthatók más mezőgazdasági terményekre kifejlesztett hideglevegős szárítóberendezések is. A gyakorlatban természetesen nem hideglevegős, hanem meleglevegős berendezéseket találunk, mert a legtöbb mezőgazdasági terméknél a gyors leszárítás a cél. De ha ezeken a fűtést kikapcsoljuk, és hideglevegős befúvást alkalmazunk, diószárításra is alkalmasak. Azért kell a fűtésüket lekapcsolni, mert nem a dióra van méretezve, a dió lassabban adja le a vizet, de azt hagyományos szárításkor is leadja. A fűtés a dió károsodásával járhat, és drága is.

Ilyen, felhasználható szárító lehet például egy tökmagszárító, ami gyakorlatilag két, egymásra helyezett hatalmas láda. Az alsóba fújják a szárító levegőt, minden irányban zárt, csak felfelé apró lyukú rácsos. A felső láda fölül nyitott, abba terítik a tökmagot vagy diót, legfeljebb 50 cm-es rétegben, és időnként lapáttal átforgatják.

Másik lehetőség lehet egy meggyaszaló. Ez hosszú légcsatornából áll, amiben csőrlővel húzott, soktálcás kocsik haladnak a befúvott levegővel ellentétes irányban. Egy-egy kocsi tálcáin akár 300 kg dió is kiteríthető egy rétegben, egyszerre 3-4 tonna dió is szárítható.

Próbálkozhatunk dohányszárítóval is, fűszerpaprika szárítóval is. A diótermesztők találékonyak, mindegyiket kipróbálták már.

Tökmag, meggy, dohány, fűszerpaprika. Létezik olyan diós kolléga, aki egyikkel se foglalkozik?

Ha igen, neki is le kell szárítani a dióját. Egy zempléni diótermesztő kolléga a háztartási vegyes tüzelésű kazánját használja erre. Fahulladékkal tüzel, és a termelt meleg víz hőjét egy ventillátoros hőcserélő alacsonyan húzódó csatornába fújja, ami fölött vannak a dióval teli tartályok. A meleg levegő a dióval teli tartályokon keresztül száll fel. A berendezés az épületen kívül helyezkedik el, így a nedves levegő egyből eltávozik. Szellemes, praktikus megoldás.

Kép helye

A ventillátor, a hőcserélő (olyan, mint egy nagyobb méretű teherautó hűtője), a meleg levegő szétterítését végző köztag (a felső részén hőmérővel), utána pedig az első szárítótartály:

Kép helye

A tartályt az oldalsó nyílásokon fogja meg a targonca villája, és emeli a helyére. Itt a szárítótartály belseje látszik. A tartály 20x40 mm-es zártszelvény vázból és lemezborításból áll. Szárítás után a tartályt targoncával emelik tartályláda fölé. A száraz dió ürítése az alul látható pillangó-lapokkal történik, amelyek kívülről nyithatók.

Kép helye

A meleg víz hőcserélőbe vezetésére és a lehűlt víz visszavezetésére 1 collos gumicsövet használnak.

Kép helye

Érdemes lenne kipróbálni ennek az ötletnek a hőcserélő nélküli változatát is. Ha a melegvizes csövet a konténerek alatt vezetjük oda-vissza, és a levegőcsatorna oldalán engedjük be a hideg levegőt, talán működne villanyenergia használata nélkül is.

Lehet, hogy ez az ötletem nem válna be, de a fenti berendezés továbbfejlesztése során egy másik ötletet megvalósítottak. A szárítótartályokat lefedték, a szárítót zárt rendszerűvé alakították, és a nedves, meleg levegőből mint egy hűtőgép esetében, a vizet kicsapatták. A még meleg levegőt pedig visszavezették, szárítani. Ez nem az én ötletem volt, mégis működik.

A nyesedékre, a megújuló energiaforrásra a jövőben jobban kell számítanunk, mert a gáz drága. Pálházán kívül már fatüzelésű szárítókat láthatunk Lovasberényben, Pécsett, Balatonbogláron is. Lovasberényben azzal az energiával is takarékoskodik a diósgazda, ami a fatüzelésű, szalmatüzelésű kazán gyors hőmérséklet-felfutásából adódik. Melegvizes puffertartályt épített a rendszerbe, és amikor a kazán tüzelésével leállnak, a szárító még órákig mehet a puffertartály hőjéről. A tartály 10 m3-es, de a kétharmada is elég lenne.

Ha azt akarjuk, hogy a diószárításra használt betonfelületen épített vagy a betonfelületbe bemélyedő csatorna ne zavarja az ott folyó egyéb munkákat, akkor a meleglevegős csatornát a betonba is beleépíthetjük, amint a következő képen látszik. Csak egy nyílás bontja meg a sima felületet, amire konténer helyezhető, akár több is egymásra. Ez is az előző megoldás egy változata.

Kép helye

Kép helye Az igazán nagyüzemi diószárítási módszerek hatékonyak, de nagy beruházást és nagy energiafelhasználást igényelnek.

A valódi meleg levegős szárítás nem mai találmány, nem is a szocialista, állami gazdasági rendszer maradványa. 1929-ben kezdték alkalmazni Kaliforniában, a világ többi része csak később állt rá. A diótermesztő nagyüzemek módszere.

A meleg levegős szárítókban olaj vagy gáz égetésével, egyes országokban elektromos melegítéssel, és minden esetben ventillátoros hőbefúvással 25-40 óra alatt szárad meg a dió. Az energiafelhasználás magas (5200-7600 KJ/1 kg víz), viszont időben leszárad a dió, és jóval kevésbé hely- és épületigényes, mint a környezeti levegős szárítás.

A meleg levegős szárítók alkalmazásakor azonban nem szabad elfelejteni, hogy egyes diófajtáknál túl magas szárítási hőmérséklet, túl gyors vízleadás hatására a dióhéj szétnyílhat.

Nagyobb diótermelő és diófeldolgozó cégek komplett diómanipuláló gépsorral rendelkeznek, mint például a Juglans Hungária Kft, Lengyeltótiban,vagy a Tranzit-Dió Kft, Jánkmajtison. Mindkét gépsor mosásra, szárításra, tisztításra, válogatásra ad igény szerinti lehetőséget, nagy volumenben. Az alábbi képek nem a fenti, két legnagyobb hazai üzemben készültek, de egy diófeldolgozó gépsor részleteit mutatják.

Kép helye Kép helye

A másik, több kézi munkát igénylő megoldás, amit Baktalórántházán, a diófelvásárlással, -importtal és -feldolgozással foglalkozó Rosava Bt telephelyén láthatunk, hogy a diófeldolgozás saját gyártású gépeit nem gépsorban, hanem külön-külön, önállóan helyezik el, és kézzel végzik az anyagmozgatást.

Franciaországban ha a beérkező dió víztartalma magasabb 28 %-nál, előszárítást alkalmaznak, legfeljebb 30 C°-on. A tényleges szárítás 28 % alatt következhet, 35-40 C°-os levegővel.

Kép helye Hátrányos tulajdonsága a diónak, hogy a szárítási hőmérséklet nem más szárítandó magvaknál megszokott hőmérsékletre, mert 40 C° a dióbél károsodik. Ez rontja a hőlégbefúvásos diószárítás hatásfokát.Ami a szárító levegő maximális hőmérsékletét illeti, 40-42 C°-ot, Bulgáriában 35-40 C°-ot, Svájcban 35 C°-ot javasolnak.

Francia és kaliforniai adatok alapján a cserélődő légmennyiség és a levegőáramlás sebessége 1200-2400 m3/m2/h, illetve 0,35-0,65, de leginkább 0,42 m/s.

Ezekhez a légsebességekhez Franciaországban 0,8-1 m-es, Kaliforniában 1,2-1,8 m-es rakatmagasságban helyezik el a diót.

Egy kiló dió szárításához - gázolaj esetén - 5-15 Ft az energiaköltség. Hát, nem valami energia- és költségtakarékos.

Kép helye A nagyobb diótermelő üzemek gyakorlatában a diószárítás tartályokban történik, és helyes tervezés esetén a dió az egész tartályban egyenletesen szárad, a befejeztével a víztartalomban nincs 5 %-os különbség. Ha technikailag lehetőség van a szárítás ideje alatt a dió keverésére, a szárítás végeztével a diótételben nem nagyobb a nedvességtartalom-differencia, mint 2 %.

A gyakorlatban ez nincs pontosan így. A szárító tartályban a diók sűrűn helyezkednek el, egymáshoz érnek. Ezért a vízleadás a diók felületén nem egyenletes, ahol összeérnek, nem szárad úgy, mint ahol éri a levegő a dióhéjat. Időbe telik, amíg a dió zártabb részéből is áthúzódik és leadásra kerül a nedvesség.

Ezért újabban, hogy a dió gyorsabban, kisebb energiaköltséggel száradjon, olyan szárítókat terveznek, amelyekben a diók keveréséről valamilyen szerkezet gondoskodik, például egy központi, függőleges csiga, ami felfelé mozgathatja a diót, és időnként - pl. óránként két percet - kever egy keveset a diórakaton. Ekkor a dió helyet változtat, jobban szárad.

Kép helye

Maga a száradás hogyan megy végbe? Nagyon lassan. A dió nem búza vagy kukorica, kívülről szinte légmentesen zárt héj borítja. A belül lévő, 1 dkg-ot megközelítő súlyú dióbél akár 40 %-os nedvességtartalmának a héjon keresztül kell eltávoznia, amíg légszáraz állapotba nem kerül. Ez azért megy olyan lassan, mert a dióhéj pórusai, láttuk, a hajszálnál vékonyabbak. A szárító levegő a dióhéj felszínét éri, és az onnan leszárított nedvesség helyére lassan diffundál a belső.

Hogy milyen egyéb szárítók kaphatók még? Azt már említettem, hogy a francia GB cégnek komplett technológiai sora van, a szárítást is beleértve. Az ugyancsak francia az AMB Rousset tartályos szárítójáról két képem van. Ennek az a specialitása, hogy rácsos tartálya van, a rácstól felfelé eső részben előszárítás folyik, alatta pedig tényleges szárítás. Aztán leereszthető.


Kép helye Kép helye

Az olasz Filli Zaffrani cég pedig diószárításra átalakított gabonaszárítót gyárt.

A francia Guillot-Blanc cég diómosó-szárító gépsora kisebb diótermelő üzemek számára, amely ma már itthon, Osliban is látható, nemcsak a következő kép szerinti, franciaország-beli gyári telephelyen. A szárító fontos eleme a közepén felfelé mozgató csiga, ami keveri a diót. És hogy a mozgatástól a dió ne törjön, a gép fala nem vasból, hanem ponyvából készült.

Kép helye

Egészen kicsi diós gazdaságok számára konstruálta az olasz Rivmec gyár a következő szárítót. Fűtött levegő kell ennek a működéséhez is, és egy villanymotor keveri ebben is a diót. Hasonlít a megoldás a francia GB konstrukcóra, de kisebb.

Kép helye

Vannak újabb, hazai tervezésű szárítók is, diós nagyüzemek részére. Lengyeltótiban már üzemel három ilyen szárítótartály, amelyek zártak, gázüzeműek. A nedves dió betáplálása fölül történik, a szárazat alul ürítik. Ugyanilyenek épültek 2006-ban Jánkmajtison is. És azóta több helyen több is.


Kép helye

A nedves dió fönt, szállítószalagon érkezik, és terelőlap állításával lehet szabályozni, hogy melyik szekrénybe kerüljön. A szekrény fölső kamrájának az alja rácsos.

Kép helye

Az alsó kamrában egy szárazabb adag van, amit ha a leeresztőnyíláson konténerbe eresztettünk, a fölső rácspadozat egyszerű elforgatásával a fölső adag kerülhet alulra, addig fölül szárad.

Kép helye

Hasonló tartályos szárítókat Franciaországban is alkalmaznak, ott a Sommier gyár készít ilyeneket.

Kép helye

Az ilyen nagyméretű, többemeletnyi magas szekrényes diószárítókat Kaliforniában modulrendszerben is gyártják. Látjuk, egymás mellé helyezve a szárítókapacitás növelhető.

Kép helye

Sőt, a következő képek tanúsága szerint azt is propagálják, hogy a szárító a dióültetvény mellett, a szabadban is elhelyezhető. Itt is, mint a zárt csarnokban elhelyezett gépnél, környezeti levegőt nyomnak a berendezésbe, tehát nem használnak hőenergiát. Persze, Kaliforniában, az örök napfényben.

Kép helye
Kép helye Kép helye

Idehaza viszont a diós nagyüzemek nem tekinthetnek el attól, hogy fűtsék a szárító levegőjét.


Kép helye

Gázzal is fűthető, ahogy a legnagyobbak csinálják, de etekintetben a divatot követve megújuló energiát is használhatunk (Pécs, Lovasberény, Pálháza). A megújuló energia leginkább mezőgazdasági és erdei eredetű melléktermék, szalma, gally, tüzifa, dióhéj.

A gázüzem előnye a pontos szabályozhatóság, amennyi meleg kell, annyi adagolható. A megújuló energiának nincs ilyen előnye, mert például a dióhéj hirtelen lobban be, felnyomja a vegyes tüzelésű kazán vizét, és ugyanolyan gyorsan le is lohad. Ha nem akarjuk a kazán levegőjét lefojtani, ezzel a rendszert hatékonyságromlásra és füstölésre bírni, akkor a kazán és a szárítóventillátor hőcserélője közé puffertartályt kell beépíteni. Ennek előnye, hogy a fűtés befejezése után még órákig működhet a szárító. Ha hőmérőket (érzékelőket), csapokat és szivattyúkat is beépítünk, az üzem folyamatos működése önműködően szabályozható.

Ha nagybálás szalmára is alkalmas 300 kw-os vegyes tüzelésű kazánunk van, 12 m3-es puffertartály indokolt.


Kép helye
Kép helye

30 kw-os, háztartási méretű kazánhoz a tizede is elég.

Végül, ha végeztünk a szárítással, tárolhatjuk a diót. A szárított dió szellős, hűvös, száraz helyiségben 1-2 évig minőségromlás nélkül tárolható, 60-80 cm-es rétegben, forgatás nélkül is. Ha az egerek és a raktári molyok is úgy akarják.

Mindenesetre szellősen tároljuk a diót. Rekeszben, zsákban.

Kép helye

Vagy ha több diónk van, vasvázzal erősített léctartályban.

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább