Vissza-------------------------------- Tartalomhoz

Oltás utáni ápolás

Mottó:
"...a gyönge oltoványhoz, mely hogy el ne görbedjék, nevedékenységében egyengettetik."
(Telemakus bujdosásának története. Kassa, 1755)

A második évtől a csemetekerti munkák nagyrészt függetlenek attól, hogy második éves alanyt vagy már beoltott diócsemetét nevelünk-e. A lényeg a gyommentes, jó szerkezetű talajállapot fenntartása, a víz és a tápanyagok kijuttatása. Nem is nagyon részletezem, nagyon gondos munka kell.

Kiültetéskor, átültetéskor a csemete gyökerét dúsan gombaölőszeres agyagos pépbe kell mártani, a fertőzéseket megakadályozandó.

Első és második éves oltványok nevelése Törökországban:

Kép helye

Első és második éves oltványok nevelése Franciaországban:

Kép helye Kép helye Kép helye

Kép helye Kép helye

A csemetekerti sortávolság a műveléstől függ, de 40-50 cm-nél ne legyen szűkebb. Ha életerős csemetéket akarunk nevelni, a sortávolság 1-1,2 m legyen. Turcanu 80-100 cm-t ajánl. A tőtávolság legalább 15-20 cm legyen, de jobb a 25-35 cm, a dióoltvány jobban tud fejlődni.

Oltás, szemzés után a csemeték - most már oltványok - további kétéves nevelést kapnak. Az első évben a növekedés 30-50 cm-es, az átültetett csemete a tápanyagait a gyökérzet kifejlesztésére összpontosítja. A növekedés a második évben ugrik meg, 150-220 cm-es lehet.

Ültetés előtt 25-30 cm mély barázdát húzunk, és a barázdát beöntözzük.

Az oltványokat május első felében ültessük ki. Az oltás helye a talajszint fölé essen. Tömörítsük meg a megmozgatott talajt.

Oltás után, az első tavasszal:

Kép helye

A második tavasz:

Kép helye

Kép helye Kép helye Közvetlenül kiültetés után csirkézzük fel, vagyis húzzunk rájuk annyi földet, hogy a föld betakarja az oltványokat. 7-10 cm magasra, elég szélesre. Laza szórófejes öntözéssel öntözzük be a bakhátat. Amikor az oltványok hajtanak, és a tavaszi fagy veszélye is elmúlt, fokozatosan bontsuk le a bakhátat. Véglegesen pedig május végéig.

Az oltványokat az első és a második évben is gondosan kell nevelni. A nevelés munkái gyomtalanításból, a talaj lazításából, öntözésből, műtrágyázásból állnak. És vadalásból, vagyis az előtörő tősarjakat, amelyek az alanyból nőnek, rendszeresen ki kell vágni.

A csemetekertben az Armillaria mellea, egy, a diógyökéren élősködő gomba, a Phytophtora cinnamoni, ami gyökérpenészesedést okoz, az Agrobacterium tumefaciens, a gyökérgolyvát okozó baktérium, valamint a Pratylenchus vulnus és P. pratensis, a Cacopaurus pestis és a Heterodera marioni, a dió gyökerében élősködő négyféle nematóda faj jelentik a kimondottan csemetekerti kártevőket. Ezekről részletesen később, a dió betegségei és kártevői között lesz szó. Ezeken kívül egy sor gomba is veszélyezteti a csemetéket.

A csemetéket veszélyeztető gombák ellen sebkezeléssel és gombaölőszeres permetezéssel kell védekezni.

Ha az első nyár végére az oltványok 40-50 cm-t nőttek, meg lehetünk elégedve. Ilyen növekedés azt jelzi, hogy a gyökér is kielégítően fejlett. A legtöbb külföldi faiskolában is ez a tapasztalat. Ezzel szemben Lucas van Zyl délafrikai viszonyok között azt tapasztalta, hogy az oltványok első évének végén a törzsvastagság zömében 1,5 cm-nél vastagabb volt, és a csemeték 85 %-a 1 m-nél magasabb volt, tehát a csemeték zöme kiültethető. A képek az első ősszel és a rákövetkező tavasszal készültek.


Kép helye

Az oltványnevelés első évének végén már nem kell földet húzni a csemeték tövére.


Kép helye

A második évben a későtavaszi fagyok után át kell vizsgálni az oltványokat. Amelyik a csúcsrügyből indíthatja a második éves hajtását, az a szerencsésebb eset. De ha a csúcsrügy elfagyott vagy sérült, akkor az oltócsap alacsonyabban helyezkedő rügyére kell visszametszeni indulás előtt. Egyenes, elágazásmentes törzset kell kinevelnünk. Ha levélhónaljból is kitör a csemete, hónaljazni kell, a felesleges hajtást ki kell vágni.

Kép helye

Igaz, csak a második évben nőnek nagyot, de már az első évben is vékony karó - bambuszpálca - mellé kell kötni a hajtást, hogy egyenes legyen. A kötéssel - mint minden hasonló esetben - úgy kell a hajtást a karóhoz erősíteni, hogy ne dörzsölődjön hozzá. Tehát rugalmas szalagot használjunk, és a szalagot a hajtás és a karó között átvezetve kössük meg. A hajtás növekedésével a kötözést szükség szerint ismételjük meg.


Kép helye
Kép helye
Kép helye
Kép helye

A második évben is permetezni kell az oltványokat, gombaölőszerrel, május második felétől kéthetente, 3-4 alkalommal.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább