Vissza------------------------------------------------------------------- Tartalomhoz

Pekándió-termesztés Mexikóban, Argentinában

A pekándió Mexikó északi részén is őshonos. Előbb ott volt, mint bármelyik ember, az amerikai őslakosokat is beleértve.

Mexikói termesztéséről négyszázötven éve vannak feljegyzések. Alvar Nuńo Cabeza de Vaca volt az első, aki a mexikói természetes pekándió-fákról az európaiaknak beszámolt. 1529-1535 között írta le, hogy a vad mexikói indián törzsek a pekándiót nemcsak erdei gyümölcsként eszik, hanem lakóhelyük közelében óvják a jól termő pekándió-fákat. Azokat, amelyek a vízfolyások mellett nőttek.

De már Hermán Cortes 1519-es felfedező hadjáratán is megemlékezett az útközben látott diófákról, a pekándió-fákról.

A mai értelemben vett pekándió-termesztés 1904-ben kezdődött meg Nuevo Leon tartományban, Edoban, ez már hivatalosan nyilvántartott termesztés volt.

Mexikó legnagyobb diótermesztője Celso Rodríguez, 1920-ban Chihuahua szövetségi államban, Rosalesben kezdte meg a telepítést. 1940-ben pedig Crisoforo Caballero, La Cruz helységben végzett nagyobb telepítést.

Chihuahua után hamarosan Sonora, Nuevo Leon, Durango és Coahuila területén is nagyobbarányú telepítések kezdődtek.

Jelenleg Mexikóban főleg a következő fajtákat termesztik:

A mexikói pekándiótermesztők az Egyesült Államokban kidolgozott elméleti megoldások és gyakorlati tapasztalatok átvételével dolgoznak. Rendelkezésükre áll az a szellemi és szervezettségi háttér, ami amerikai kollégáiknak is.

Saját szakmai szövetségük is van, ami rendszeres, sűrűn megtartott rendezvényekkel, előadásokkal, bamutatókkal segíti tagjait. Információs rendszerükben nemcsak az új kutatási eredményekről adnak tájékoztatást, hanem szinte hetenkénti gyakorisággal készítenek piaci elemzéseket, árelemzéseket.

Pekándiós csemetekert Mexikóban:

Kép helye

A mexikói pekándió nemcsak az Egyesült Államok piacán jelenik meg, hanem része a világkereskedelemnek. Még a hatalmas dióexportőr Kína piacán is jelen vannak.

Kép helye

Fel is dolgozzák a pekándiót. A kukoricaliszttel kevert pekándiólisztet csak el kell keverni vízzel, és kész a pekándiós energiaital.

Kép helye

Hogy mikor fogjuk a mexikói színvonalat hazai dióinkkal megközelíten? Fogalmam sincs.

A pekándió termesztése Argentinában is terjed. A Pampákon 4000 hektárnyi pekándió-ültetvény található. Hogy ez mennyi? 80 %-a a magyarországi - nem pekán, hanem közönséges dió - termőterületnek. 2007-2008-ban az argentin pekándió-ültetvények 1000 mm esőt kaptak, jelentős volt a barnafoltosságnak nevezhető levél- és terméskárosodás, a Cladosporium-gomba kártétele.

Argentinában széles a fajtaválaszték, amelyekből a Choctavot, Harry Kinget, Mahant, Maramecet, Shoshonit, Pawneet propagálják leginkább.

Csemetekerti képek Argentinából:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Argentin pekándió-ültetvény:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Faanyag-célú, erdőnek nevelt pekándiós:

Kép helye

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább