Vissza------------------------------------------------------------------- Tartalomhoz

A pekándió-szüret gépesítése

Tisztelt pekándiótermesztő Kollégám géppel is szüretelhet, vannak direkt erre a célra kifejlesztett kézi eszközök, de még inkább rázó, seprő, felszedő, manipuláló gépek. Egy egyszerű, kiskertbe való pekándió-felszedő szerkezet csak egy hajlított rugóból áll.

Kép helye

Nemcsak a mi közönséges diónknál, a pekándiónál is létezik a rázásmentes szüret. A lehullott diót a füves talajról csak össze kell szedni. Tisztább és egyszerűbb a szüret.

Már a hazai gyakorlatban is ismert - szakmai találkozón bemutatásra került - a kézi diószedés megkönnyítésére, meggyorsítására szolgáló, amerikai gyártmányú diószedő taliga. A diót nagy biztonsággal felszedi, a kézi diószüretet háromszorosára gyorsítja. Nos, ezt a diószedő taligát Amerikában a pekándió felszedésére is használják, természetesen sűrűbben álló műanyag-ujjakkal.

Kép helye Kép helye

Mint minden nagy ötlet, a diószedő taliga technikája is továbbfejleszthető. A kézi munka helyett bármilyen apró kerti traktorral elvontatható a diószedő taliga - az előző képeken láthatótól eltérő gyártmány - gépesített változata. Mivel ennek már nem kell ugyanolyan könnyűnek lennie, mint a kézi változatnak, már nem műanyagból, hanem vasszerkezetből készült.

Kép helye

A képen látható változat vontatott kivitel, a traktor mellett fut, így a taposási kár megelőzhető.

Figyeljük meg ezt a gépet alaposabban, mert a hazai kisebb diós gazdaságok diószüretében jól használható ötleteket látunk. Hasonló gép itthon is építhető.

Kép helye

Az ujjas műanyagkerekek nagyobb méretűek, mint a kézi taliga kerekei, így a gép is nagyobbra építhető, levél-, burok- és szenny-eltávolítóval szerelhető fel. A kerekek által felkapott pekándió a felső egységbe, a tisztítóba ürül, majd onnan hull az alsó, rácsos tartályba.

Kép helye

A tisztító belső tengelyét a gépre szerelt önálló robbanómotor hajtja meg, a lomb, burok, stb. oldalt távozik.

Kép helye

Mivel a gép nehezebb, nem lehet a műanyag-ujjakra terhelni a gépet. Bár a műanyagkerekeket - a kézi taligával azonosan - nem látták el meghajtással, sőt, egymáshoz képest is elforoghatnak közös tengelyükön, tehát a gép nagyon fordulékony, szóval a meghajtást a talajtól kapják, mégis szükséges melléjük szerelni két gumikereket, ami a gép súlyát viseli. A gumikerekek magassága fix.

Persze, ehhez a géphez nagyon sima talaj kell, de nagyon szimpatikus gép.

Kép helye

És most jöhet a pekándió-szüret rázásos technikája.

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A rázott, poros-sáros talajról összeszedett pekándiót mosni és szárítani kell. Szabad levegőn a szárítás három hétig tart, ezalatt a dió nedvességtartalma 8,5-9 %-ra csökken. A bél végső állapotában 4,5 %-ra is leszáradhat.

Mivel a rázásos szüreti technológia a nagyüzemek technikája, a mosó- és a szárítóberendezések is a nagyüzemek számára készülnek.

Kép helye Kép helye

Ugyancsak a nagyüzemek igényét szolgálja ki az elektronikus osztályozó:

Kép helye Kép helye

Nagyüzemi törő, héjszétfúvó, válogató berendezések:
Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A kisebb pekándiós gazdaságok részére is készülnek gépek.

Felszedőgép, ami menet közben, a dióskertben is tisztít, buroktalanít:

Kép helye Kép helye

Pekándió beszállító pótkocsi:

Kép helye

Speciális pekándió buroktalanító gép:

Kép helye

A leválasztott burok:

Kép helye

Pekándió törő gépek:

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Megtört, de még válogatatlan pekándió:

Kép helye

Törés után a következő feladat a bél és a héj szétválogatása. Ez jóval könnyebb, mint a mi diónk esetében, teljesen gépesíthető. Egy házilagos szerkezet, egy önálló szétfúvó és kisebb- nagyobb üzemi megoldások a bél-héj szétfúvóval egybeépített törőgépekre:

Kép helye

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Láttuk, a kisüzemi pekándiómanipuláló gépek felöntőgaratosak. Ezek kiszolgálására speciális adagológaratokat is gyártanak Amerikában.

Kép helye Kép helye

A pekándiónak is kialakultak a kereskedelmi szokványai, mint a közönséges diónak. Héjasan is szokták értékesíteni, ezt kézi válogatás előzi meg.

Kép helye

Ha a pekándió héjasan kerül értékesítésre, (10-15 %-ban), a vevő elvárja a méret szerinti kalibrálást. Erre szolgálnak a következő gépek.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A konténerben tárolt pekándió ürítése a vevő kamionjára:

Kép helye

A pekándió belét értékesítésig 70 %-ot meg nem haladó relatív nedvességtartalmú levegőn kell tárolni, de még biztosabb az avasodás megelőzése, ha hűtőkamrában, +2 C°-on végzik a tárolást. A hűtőkamrás tárolás a raktári rovarkártevők ellen is véd. Ha lefagyasztják, -8 C°-on maximális ideig megőrzi a bél a frissességét, fogyaszthatóságát. Ha fagyasztáskor nyomokban ammóniát is adagolnak a levegőbe, az a belet burkoló hártyát gyorsan, hatásosan sötétíti, de a pekándió ízét egyáltalán nem befolyásolja.

Tisztelt reménybeli pekándió termesztő Kollégám, képzelje el, hogy az amerikai pekándió-termesztők körében előfordul rovarokkal fertőzött pekándiótermés is. A pekándiót károsító rovarok elgázosítására szolgál a következő képen látható gázosító kamra. Csak félve mutatom be, a pekándiótermesztés és manipulálás gépei végén, annyira ellentétes könyvem kiemelt témájával, az ökológiai diótermesztéssel. De tudjunk róla, hogy ilyen is van. Amerikában.

Kép helye

Tisztelt gépész Kollégám, többet nem tudok mondani a pekándiószüret gépesíthetőségéről. De nem is érdemes, mert mire a még el se telepített pekándiófáink megnőnek, a technika addig is rohanvást fejlődik. Csak győzzük utolérni.

A keletkezett pekándió-héjat legegyszerűbben kerti utak felszórására vagy virágágyások mulcsozására használhatjuk. Vagy baromfialomként. Megőrölve pedig hasonló felhasználási lehetőségei vannak, mint a mi diónk vagy a feketedió héjának. Fémtisztítószer, növényvédőszerek töltelékanyaga, súrolószappan dörzsanyaga, stb.

---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább