Vissza
Tartalomhoz

Hibriddió

Mivel a Juglans-diók fajainak szétválása nem oly régi időben történt, a dió-fajok közeli rokonok. Egymás virágporával gyakran jól termékenyülnek, gyakoriak ezért közöttük a fajközi hibridek. Hibriddió tehát sokféle van.

Én hibriddióként a külföldi - amerikai és francia - terminológiát használva a feketedió és a közönséges dió hibridjét tárgyalom, ahol a közönséges dió az apa, a feketedió az anya.

A feketedió és a közönséges dió hibridje a Juglans x intermedia. A Juglans x Vilmoriana néven illetett dióhibrid ugyancsak a feketedió és a közönséges dió hibridje, és a "Royal hibrid" néven nevezett hibridek is. Természetesen, mindegyik másféle, az eltérések legalább akkorák, mint egy diófajon belül a fajták, változatok között.

Fiatal hibriddió:

Kép helye

Idős hibriddió fa:

Kép helye

Amint tudományos neve is utal rá, ez a hibriddió átmeneti formát képez a két faj között. Esetlegesen diót is terem, de figyelemre méltóbb a látványa. Növekedése nagy, levelei feltűnőek, szépek. Virágai aprók, rózsaszínűek.

Kép helye

Hibridhatásból származó nagy életereje, nagy növekedése miatt a hibriddió faanyagtermelési célra kiváló. A faanyagtermelés jelenti fő hasznosítási irányát.

A másik hasznosítási cél pedig a dísznövénykénti, díszfakénti hasznosítás. Impozáns, hangulatos nagy fává fejlődik, szabad térállásban nagy teret tölt be, levélzete dekoratív.

Kép helye
Kép helye

Kép helye Az intermedia hibrid rövid vegetációs idejű, későn hajt ki. Megfelelő környezeti feltételek mellett évi növekedése mégis a kétszerese lehet a közönséges dió növekedésének.

A hibriddiónak világszerte több, elismert klónját szelektálták ki, amelyek faanyagtermelési szempontból rendelkeznek előnyös tulajdonságokkal. Ilyenek az Egyesült Államokban a Huntington, Paradox Bowman Kuhn, Paradox Burbank és a Paradox O’Farrel.

Spanyolországban, Barcelonában nemrég állították elő a Juglans x intermedia egy ígéretes klónját, amit IRTA X-80 névvel illetnek. Vegetatív klónozással, in vitro szaporítják, és a spanyolországi faanyagtermesztésben nagy jövőt szánnak neki.

Nyári lombja:

Kép helye

Külsőre miről ismerhető fel a hibriddió?

Aki ismeri a közönséges diót és látott már feketediót, az a hibriddiót is könnyen felismeri. Röviden úgy lehet jellemezni, hogy külső jegyeiben is átmenetet képez a két diófaj között.

Termete ugyanolyan nagy, törzse ugyanolyan erőteljes, mint mindkét szülőjéé. Szabad térállásban terebélyes.

Kép helye

Kérgének színe, állaga is a két diófaj közöttinek mondható. Sötétebb, mint a közönséges dióé, de még határozottan szürke.


Kép helye
Kép helye
Kép helye

Levelei világoszöldek, színre inkább a feketedió leveleire hasonlítanak.

A levélkék száma is több, mint a közönséges dióé, ami legfeljebb 9 (igen ritkán 11). A hibriddió-levélkék száma változó, 11-nél több, 20-hoz közelít.

Kép helye

Ami leveleit a feketedió leveleitől jellemzően megkülönbözteti, hogy a levélkék száma mindig páratlan, és a csúcsi levélke jellemzően jól fejlett.

Kép helye Kép helye Kép helye

Viszont ami a közönséges dió leveleitől megkülönbözteti, az, hogy a levélkék széle nem sima, fogazott.

Kép helye

A levélkék felszíne fényes.


Kép helye
Kép helye

Fonák-oldalukon a levélerek jól láthatók, kiemelkedők.

Kép helye
Kép helye
Kép helye

A közönséges diótól eltérően a fiatal levélkék színe nem pirosas, hanem halványzöld.

Kép helye Kép helye
Kép helye

Hajtása:

Kép helye

A levélnyél enyhe szőrözöttsége is a feketedióra üt.

Kép helye

Leveleit megdörzsölve csak enyhén érezzük a közönséges dióra jellemző illatot, aromát.

Kép helye

Leveleinek jellemző rózsa-állása:

Kép helye
Kép helye
Kép helye

Nyári lombja:

Kép helye

A hibriddió zöld diójának színe a feketedióra jellemző világoszöld, és a termés csúcsossága, szőrözöttsége is eltér a közönséges dióétól.

Kép helye Kép helye

Vannak a feketediónál lényegesen bővebben termő változatai is, diói gyakran hármas-ötös fürtökben nőnek.

Kép helye Kép helye
Kép helye

A leírttól eltérő, gömbölyű termést produkáló hibriddió-fák is léteznek.

Kép helye

A hibriddió hamisítatlan, igazi hibrid. Növekedési erélye is a hibridhatásból ered, és gyenge diótermő képessége is. Sokszor terméketlen, mint a hibridek általában. Diója minőségben, mennyiségben nem ér fel a közönséges dió termőképességéhez, nem érdemes diójáért ültetni.

Bár nem diójáért termesztik, a Juglans x intermediának mégis létezik egy diótermesztési célra elismert fajtája, a Kwik Krop. Ennek a fajtának nagy, télálló, életerős fája van, de csak mérsékelt termőképességű. Korán termőre fordul. Diója vékony héjú, könnyen törhető. A dióbél a héjat jól kitölti, a bélarány magas, a bél kellemes ízű.

Kép helye

A hibriddió környezeti igényei megegyeznek a közönséges dió és a feketedió igényeivel. Az igényeinek megfelelő termőhelyet megtalálja Magyarországon is. Egy hazai hibriddió fa, közönséges diót termő ültetvényben:

Kép helye

Egy szép hibriddió-ültetvény faanyagtermelési célra:

Kép helye

Fel
Tovább