Vissza
Tartalomhoz

Juglans nigra - Feketedió 2. rész

A feketedió termése egyedülálló vagy páros, ritkábban hármas, 5 cm-es, kerek, zöld burokba (kopáncsba) zárt diótermés.

Kép helye

Zöld teniszlabdára hasonlít. Szeptemberben-októberben érik.

Kép helye

A feketedió bele augusztusban:

Kép helye

Kép helye A kopáncs éréskor nem válik szét, hanem a csonthéjon marad.

Hosszúkás, gerinces, csúcsos, szabálytalanul barázdált csonthéjában két félből álló, ehető bél van. A két fél négy komplett negyedként is felfogható. Esetenként kiemelkedő terméshozammal is meglepi gazdáját.

Értékesebbek a nagyobb hozamú, fehéres húsú, halványan színezett, telt belű, lágyabb ízű, könnyebben törhető fajták, amelyeknél a két fél is elválasztható. Ezek a tulajdonságok a későbbi nemesítés, szelekció szempontjait is képezik. A héjas magtermés idősebb fákon 25-50 kg/fa lehet.

Kép helye Kép helye

Szeptember végén, október elején érik. Ilyenkor kopáncsa még zöld. Ha a kopáncsot ujjal már meg tudjuk nyomni, a feketedió érettnek tekinthető.

Október a feketedió hónapja.

Kép helye

Héjas diója mélyen redőzött. Rászáradt kopánccsal és kopáncs nélkül:


Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

A régi indián törzsek tápláléka volt. Ízét édesnek-olajosnak írják le. Erős, telt íze van, kissé füstös, ritkán borízbe hajló zamattal. A feketediót ősszel összegyűjtve a cherokee-k fontos téli élelemforása volt. Nemcsak ették a dióbelet, hanem igen kedvelt italt is készítettek belőle.

Kép helye

Termése egészben és félbevágva:

Kép helye Kép helye

Héja tetszetős, hangulatos.

Kép helye

Dióbelét az érési szezonban magában is fogyasztják, de nagyobb részét édességek és igen ízletes sütemények alapanyagaként tartják számon.

Kép helye

Kép helye Mivel íze erős, jellegzetes, a feketedió-receptek elkészítésekor ezt a tulajdonságát vegyük figyelembe, takarékosan bánjunk vele. Ha más diófélék helyett használunk a süteménybe, ételbe feketediót, ügyeljünk az ízére. Többen úgy használják, hogy a recept szerinti feketedióbél-mennyiségnek legfeljebb 1/4-ét veszik feketedióból, a többit közönséges dióból.

Kép helye Ahhoz, hogy a dióbélhez eljussunk, fárasztó út vezet. A kopáncsot azonnal el kell távolítani, ami nem könnyű. Ötféle módszert ismerek rá:
1. A kopáncsot késsel négy részre vágva húzzuk le a héjról. (Kesztyűben dolgozzunk, mert nikotin-színűre festi a kezet, és aki látja, azt hiszi, olyan elmaradottak vagyunk, hogy még mindig füstszűrő nélküli cigarettát szívunk!) Nagyon lassú munka.
2. Kemény felületen cipőtalppal vagy más alkalmas eszközzel koptatjuk le.
Kép helye 3. A dió méreténél valamivel kisebb lukakat fúrunk keményfa-deszkába, és a diót a lukra helyezzük. Kalapáccsal ütjük át, miközben a kopáncsa ledörzsölődik.
4. A legtermelékenyebb Fred von Althen módszere: Betonkeverőben néhány marék kővel és kevés vízzel félórán át keverjük, majd lemossuk. Teljesen hasonló Leo Matheny (Warrenton, Virginia) módszere is, ő kő helyett homokot használ.
5. Kanadai módszer, hogy a kiterített kopáncsos feketedión autóval járunk előre-hátra. Ne féljünk, hogy összetörik! Dehogy törik össze! Csak a kopáncs reped le róla, és a kocsibejáró kövezete barnul bele. Majd nekünk kell összetörnünk.

A kanadai módszer képekben:

Kép helye Kép helye Kép helye

Jogosan veti közbe tisztelt Kollégám, hogy ha az Egyesült Államok a technikailag legfejlettebb ország, miért nem gépesítették az amerikaiak a feketedió kopáncstalanítását.

A felvetés jogos. Az amerikaiaknak is eszükbe jutott. Készítettek is egy feketedió-kopáncstalanító gépet, de az nem üzemel, mert egy Pennsylvania-i mezőgazdasági gépészeti múzeum őrzi.

Kép helye

A feketedió buroktalanítására néhány maszek-próbálkozást a termesztési részben én is be tudok mutatni, de a legegyszerűbb, ha a dióbirtokos nem piszkítja ilyesmivel a kezét, hanem mással végezteti el a buroktalanítást.

Tisztelt idegenbe szakadt és Amerikába kitántorgott Kollégám, most Önhöz szólok!

Az amerikai lakosoknak valamivel könnyebb a helyzetük, ha mint termelők, vagy akár mint vásárlók állnak a kérdéshez, akkor is, ha feketedió beszerzése a céljuk, és akkor is, ha a dión levő, nehezen leszedhető kopáncsot kívánják megszerezni, mert például diófestéket szeretnének készíteni. Nincs más teendő, mint ősszel, októberben ellátogatni Tennessee-be. Ilyenkor feketedió-felvásárlók járják a vidéket, akik dióburok-leválasztó gépeiket a helyi terményboltok udvarán állítják fel. A termelők sorban a felvásárló elé járulnak, aki lezúdítja gépén a diót, és a ragacsos, nedves burok a gép alatt gyűlik. Korlátozás nélkül elvihető.

Buroktalanított feketedió:


Kép helye Kép helye

Kép helye Kép helye Bárhogy is végezzük el a kopáncs leválasztását, utána minden esetben mosás következik, amit legjobb egy vödör vízben elvégezni. Lemossuk a kopáncs-törmeléket és a kopáncs levét. A mosás arra is jó, hogy a diók közül kidobjuk a vízen úszó, üres szemeket.

Ha nem törjük meg azonnal, következik egy gyors szárítás száraz, egyben hűvös, jól szellőző helyen. Nem a napfényen. Szárítani kezdetben vékonyabb, később pedig még 6 cm-es rétegben is lehet. A szárítás néhány hétig tart.

A száraz dió hálós vagy szövetzsákban hosszú ideig eltartható, egy évnél tovább is.

Kép helye A következő - nehéz - feladat a törés. Amikor már száraz, könnyebben törik, mint szárítás előtt. És könnyebben törhető, ha előző nap vízbe áztatjuk 1-2 órára, utána pedig másnapig légmentesen csomagoljuk el. Ha még így is keménynek találjuk, közvetlen a törés előtt tegyük forró vízbe.

Töréskor könnyedén kopogtassuk kalapáccsal a varratot, majd a végét üssük meg a diónak! Nehéz kalapácsot és vasüllőt használjunk! Néhány nagyobb példány elfogadhatóan törhető. Kaphatók nagyobb erőt kifejtő diótörő szerkezetek is, - azokat már láttuk a házilagos diótörésről szóló fejezetben, - kézi diótörő fogóval nem fogunk boldogulni.

Törés karos törő pofái között:


Kép helye Kép helye

Van még egy megközelítés, a "frusztrációterápia-technika". Tegyünk mintegy 100 diót egy durva zsákba, és nagykalapáccsal verjük a zsákot, betonfelületen. Addig verjük, amíg gömbölyű szemek vannak benne. Aztán válogathatunk.


Kép helye Kép helye

És reménykedjünk, hogy előbb-utóbb kaphatók lesznek jól törhető fajtái. A baloldali képen látható feketedió állítólag könnyen törhető.

Állítólag diónyitó lapkával nem olyan nehéz szétfeszíteni, mint törni. Ilyenkor féldiókat kapunk, de a bél kipiszkálása unalmas munka. A feketedió belét - a közönséges diótól eltérően - nem lehet feles bélként kinyerni, csak negyedes vagy kisebb darabokban.

Kép helye A frissen tört dióbelet egy-két napig szárítsuk, mielőtt hűtőbe tennénk vagy lefagyasztanánk. Akár edényben, akár polietilén tasakban fagyasztjuk le, évekig eláll.

Mivel dióbele édes ízű, cukrászatokban szívesen használják fel. A dióbélből készített új, népszerű termék a feketedió-jégkrém. Újabban azt olvasni, dzsemet is készítenek belőle az Egyesült Államokban, aminek értéke a gyártás során is megőrzött magas vitamintartalma.

A dióbél kinyerésének nehézségei és ennek okán drágasága ellenére az Egyesült Államokban igen népszerű a feketedió-bél. Évente mintegy 25000 tonnányi kerül kereskedelmi forgalomba, de túlnyomó többsége házikertekben terem, és közvetlenül használják el.

Házilagos feketedió-bél:

Kép helye

Akinek nincs otthon feketedió-fája, a boltban is vásárolhat feketedió-belet, vagy az abból készült édességeket. Csokoládésat, mézeset, stb.

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Feketedió-sütemények, édességek:

Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye Kép helye

Feketediós édességek és feketedió-olaj:

Kép helye

Tisztelt Kollégám, kevesen tudják mifelénk, hogy az éretlen, zöld feketedióból ugyanolyan ízletes csemegék készíthetők, mint a mi zölddiónkból. Sőt, a fiatal zölddióból ugyanúgy készíthető diólikőr, mint a közönséges zölddióból. Két kép a szirupos, kandírozott feketedió-szeletekről, még zölddió-korukból:

Kép helye Kép helye

Most, hogy kedvet kaptunk a feketedió megkóstolására, joggal merül fel az igény, hogy egy vasárnapi ebédet az elejétől a végéig feketedióból készítsünk.

Az igény reális. De azt javaslom, erre a célra ne a dióbelet, hanem a még puha zöld diót kóstoljuk meg, tehát egy szép júniusi vasárnapra tűzzük ki a feketedió-ebédet.

A javasolt menü:

A feketedió zöld korában tele van C-vitaminnal. Ha tudunk, szedjünk friss, még puha belsejű zöld feketediókat. Az ebéd elkészítése:

1. Diós brandy

Hozzávalók: 1 l közönséges brandy, 20 db zöld feketedió, 50 dkg kockacukor, 2,5 dl víz, 2 hüvely vanília

A zöld diókat vagdaljuk apró darabokra. Tegyük egy üveg-demizsonba, és öntsük rá a brandy-t, tegyük bele a vaníliát. Zárjuk le, és hadd ázzon két hónapig. Aztán szűrjük le, és öntsünk hozzá cukorszirupot, amit úgy készítettünk, hogy a kockacukrot a vízben melegítettük, és amikor az első buborékok megjelentek, levettük a tűzről, és hagytuk kihűlni. Tehát ezt öntöttük a demizsonba. Lezárva hagyjuk így állni megint egy hónapig. Aztán újból szűrjük le, palackozzuk, 15 napig hagyjuk pihenni, azután ihatjuk.

Ha jól számolom, mire mindezzel végeztünk, erősen ősz van már, úgyhogy a feketedió-ebéd ötletét tegyük el jövő júniusra. A diós brandy eláll addig. Így addig van időnk beszerezni a garnélarákot.

2. Diós garnélarák (6 személyre)

Kép helye A garnélarák (scampi) egy kisebb méretű, széles farkú rák. A mellékelt rossz minőségű képen látható, de ott máshogy van elkészítve.

Hozzávalók: 12 garnélarák, 8 dkg zöld feketedió, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl dióolaj, bazsalikom, só, bors

2-3 db zöld feketediót reszeljünk finomra. Keverjük össze az apróra vágott fokhagymával, kevés apróra vágott bazsalikomlevéllel és 1 dl dióolajjal, míg egyenletes állagú mártást nem kapunk. A garnélarákot hosszában vágjuk ketté, és a maradék dióolajon néhány percig süssük, míg barna nem lesz. Sózzuk, borsozzuk. A kisült rákokat helyezzük tányérra, és a langyos mártást öntsük rájuk. Dekoráljuk a maradék zöld dió szeleteivel.

3. Csirke dióval

Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg hagyma, 10 dkg szalonna, 5 dkg apró uborka, 15 dkg zöld feketedió, vaj, só, bors

A csirkeszeleteket egy lábasban (serpenyőben) szalonnán süssük barnára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tegyünk fedőt a lábasra, és pároljuk tovább vajon. A zöld diót, az uborkát, valamint a hagymát apróra vagdaljuk, és hozzáöntjük párolódni. Ha kellően puha, tálalhatjuk.

4. Diós tojáshab

Hozzávalók: 3 tojás fehérje, 10 dkg zöld feketedió, 15 dkg porcukor

Reszeljük le a zöld diókat apróra, finomra. Melegítsük elő a sütőt 100 C°-ra. Keverjük össze a tojásfehérjét és a cukrot. Víz fölött melegítsük óvatosan, és melegen verjük kemény habosra. Vegyük le a lángról, és addig verjük tovább, amíg le nem hűl. Óvatosan keverjük bele a zölddió-reszeléket egy fakanállal. Alufóliával kibélelt tepsibe terítsük a diós habot. (Az eredeti amerikai recept szerint csővéges tasakkal nyomjuk a habot a tepsibe.) Tegyük a sütőbe, ott már ne süssük tovább, hadd száradjon egy órán át.

Kép helye

Különleges feketediós ételeket a réges-régi indiánok is tudtak készíteni. Egy amerikai indián törzsbeliek, narraganszett-ek (magyar nevükről nem tudok) darált feketedió-bélből készítettek levesek és más, raguszerű ételek gazdagítására, sűrítésére szolgáló tésztát.

Kép helye -Ugyan, nehogy már! - vethetné közbe tisztelt Kollégám, aki olvasás közben se hisz el mindent, hanem gondolkozik is. -Hiszen a régi indiánoknak nem volt diódarálójuk!

Az tényleg nem volt, de dióőrlő köveik voltak. Az ásatások minden hajdani indián településen tártak fel ilyen köveket. A kőbe csiszolt mélyedések akkorák voltak, hogy a dióbél könnyen beleférjen, és beleillő gömbölyített kövekkel "daráltak".

Kép helye Kép helye

Most már, hogy tudjuk, micsoda csemege a feketedió, nem lenne helyes megfeledkeznünk kerti kedvenceinkről, a mókusokról. Számukra nem kell megtörnünk a feketediót, foguk elég kemény hozzá, és legalább addig se unatkoznak a hideg télben. Ha mégis kedvezni szeretnénk nekik, keverjünk a feketedió közé pekándiót, vagy vegyük meg eleve keverten. Így kapható:

Kép helye

Fel
Tovább